Live

Mistreț cu pestă porcină, plimbat între județe. Veterinar: E împotriva tuturor normelor existente

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Getty Images

Modul în care au acţionat autorităţile în cazul epidemii de pestă porcină africană este sub semnul întrebării de o lună deja! Pe 27 iulie, leșul unui mistreț infestat cu pesta porcină africană a fost plimbat de la Sălaj până în județul Cluj, în ciuda bolii virale extrem de contagioase şi a faptului că în Sălaj era deja cunoscută prezenţa virusului, în timp ce în judeţul învecinat, Cluj, nu apăruse încă niciun focar. Analizele care au fost finalizate abia după momentul transportului, au arătat că mistrețul avea pestă porcină africană, iar cadavrul animalului a ajuns în cele din urmă tocmai la Dej pentru a fi eliminat.

Nicolae Lapoş, medic la Direcţia Sanitar-Veterinară Sălaj, a declarat miercuri la emisiunea Jurnalul de seară că operațiunea transportării porcului mistreț nu a fost corectă, ba, mai mult, a fost „împotriva tuturor normelor existente care se aplică în cazul pestei porcine africane, întrucât se interzice carisarea porcilor sălbatici, adică a mistreților, din decizia 709 din 2014, județul Sălaj fiind în zona roșie.”

„Porcul nu avea voie să fie luat, deci mistrețul nu avea voie să fie luat de pe fondul de vânătoare. Trebuia să se recolteze pe loc probe și să fie denaturat, îngropat, incinerat, să nu fie transportat sub nicio formă”, a subliniat medicul de la DSVSA Sălaj.

El a mai explicat că mistrețul trebuie să ajungă la Codlea, nu la Protan Dej, care este un centru pentru subprodusele necomestibile pentru consum uman de categoria a treia, din care se produc diverse sortimente de hrană pentru animale de agrement.

A fost vorba de prostie și imbecilism. Asta e incompetență în stare pură a conducerii DSVSA Sălaj și a unui segment din autoritate”, a completat medicul veterinar.

Nicolae Lapoş a mai spus că riscurile de contagiozitate a virsurului pestei porcine africane sunt „extraordinare” și acesta poate ajunge foarte ușor de pe un continent pe altul.

Deci o greșeală impardonabilă. Nu există nicio scuză pentru faptul că porcul a fost luat de la locul în care a fost recoltat”, a mai spus medicul veterinar.

El a adăugat că din informațiile pe care le are nu știe despre alte cazuri asemănătoare în țară, dar că nu exclude posibilitatea să fi avut loc.

Citiți și Oamenii acuză autoritățile că n-au prezentat dovezi când le-au luat porcii: Au lăsat lumea muritoare de foame

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pericolul depresiei de Crăciun. Cum putem să înfruntăm haosul și stresul de sărbători

Momentul în care un bărbat fură instalațiile luminoase din mai mulți brazi din fața unui bloc. Ce riscă hoțul

Doi tineri de 20 de ani au murit într-un accident rutier, în județul Cluj. Trafic complet blocat pe DN1C

Nereguli la renumărarea voturilor într-o secție din Cluj. Polițiștii au deschis dosar penal

Partenerii noștri