Live

Ministrul Agriculturii contrazice scumpirile anunțate de INS: „Vă invit să mergeți cu mine în magazin”

Data actualizării: Data publicării:
Florin Barbu, ministrul Agriculturii. Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, contrazice Institutul Național de Statistică, care arătă scumpiri pentru legumele din magazine. Ministrul susține că plafonarea adaosului comercial la produsele alimentare de bază a dus la scăderea prețurilor. Dar ministrul arată doar datele care îi convin, adică cele de la Consiliul Concurenței, despre cele 21 de produse alimentare de bază plafonate.

„Creșteri de prețuri?... Doamnă, cele mai corecte date sunt următoarele și vă invit să mergeți cu mine în magazin”, este afirmația făcută de Ministrul Agriculturii jurnaliștilor. 

El afirmă că „cele mai corecte date sunt următoarele și vă invit să mergeți cu mine în magazin. Până la plafonarea adaousului comercial, dvs cumpărăți litrul de ulei cu 12 lei, acum dacă mergeți cu mine în magazin găsiți ulei cu 6,7,8 lei”, continuă el. 

Întrebat despre prețurile legumelor, respectiv despre kilogramul de castraveți care costă 7-8 lei și cel al roșiilor - care costă 15 lei, ministrul a avut o altă explicație. ”

„Normal, pentru că costurile pentru a scoate un kilogram de roșii, de castravete în perioada mai rece necesită încălzirea serelor și solariilor. Cele 21 de produse, de alimente de bază pentru românii cu venituri mici și medii, au scăzut cu 18 și peste 32% în procente”, a continuat el. 

Rata anuală a inflaţiei a coborât, în luna septembrie 2024, la 4,62%, de la 5,1% în august, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS). Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,72%, cele nealimentare cu 3,3%, iar serviciile cu 7,88%.

„Indicele preţurilor de consum în luna septembrie 2024 comparativ cu luna august 2024 a fost 100,33%. Rata inflaţiei de la începutul anului (septembrie 2024 comparativ cu decembrie 2023) a fost 3,8%. Rata anuală a inflaţiei în luna septembrie 2024 comparativ cu luna septembrie 2023 a fost 4,6%. Rata medie a modificării preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2023 - septembrie 2024) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2022 - septembrie 2023) a fost 6,1%”, se arată într-un comunicat INS remis vineri.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Prețuri mai mari de Sărbători. Ce este „greedflation” sau inflația de lăcomie și la ce strategii de marketing apelează comercianții

Turiștii străini au cheltuit în România peste un miliard de euro în 2024

România, pe primul loc în clasamentul european al scumpirilor. Ce strategie au comercianții: „Un Crăciun la suta de grame”

Nori negri deasupra economiei românești, după dezmățul din anul electoral. Ce spune președintele Consiliului Fiscal despre bugetari

Partenerii noștri