Iarna atipică din România ar putea duce la scumpirea alimentelor
Trăim o iarnă atipică în România. În unele zone din țară nu a nins deloc, iar agricultorii trag un semnal de alarmă. Culturile de toamnă sunt expuse înghețului, iar cele de primăvară riscă să nu poată fi însămânțate, din cauza secetei. Asta ar putea duce la scumpiri ale alimentelor, în special în sectorul panificației.
Zonele în care sunt așteptate ninsori de Crăciun
Iarnă fără contracte de deszăpezire, din dorința primarilor de a face economie
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Sezonul de schi s-a deschis mai devreme în Chile
Strat de 30 de centimetri de grindină pe străzi din Franța
Ninge la munte
Ger cumplit în SUA
SUA au fost lovite de tornade, inundații și furtuni de zăpadă
Ciclonul polar a făcut ravagii în țară
În Timiș există localități în care nu a mai plouat de câteva luni. Fermierii se tem că producțiile lor pot fi compromise, din cauza lipsei precipitațiilor.
Florin Imbre, decan Facultatea de Agricultură: Aceste culturi au apucat să răsară, dar nu au apucat să înfrățească și să își dezvolte sistemul radicular, ca atare lipsa precipitațiilor din sol poate duce la anumite pierderi.
Inclusiv lipsa zăpezii poate dăuna plantelor.
Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24: Pentru că nu a nins deloc iarna aceasta, culturile și mai ales cele de toamnă - grâu, orz sau rapiță pot suferi din cauza temperaturilor scăzute. Acestea au nevoie de o pătură de zăpadă care să le protejeze de temperaturile foarte scăzute. Și chiar dacă acest teren pare că nu are absolut nicio problemă cu seceta, ei bine vorbim doar despre un strat subțire care este hidratat de umezeala din atmosferă și de brumă.
Insuficient, spun specialiștii, care cred că dacă în câteva săptămâni nu va ploua, rapița și grâul vor avea de suferit.
Florin Imbre, decan Facultatea de Agricultură: Sunt suprafețe unde practic starea de vegetație este întârziată. Riscul? Dacă nu se acumulează apă, cunoaștem cu toții că perioada decembrie-februarie ar trebui să se acumuleze cea mai mare cantitate de apă în sol, la pornirea în vegetație în primăvară lipsa umidității să ducă la scăderi importante de producție.
Vestul țării se confruntă cu seceta încă din luna august, spun meteorologii, care trag și ei un semnal de alarmă.
Silvia Barbu, meteorolog previzionist ANM: Cantitățile de precipitații au fost sub normele climatologice. Deci vorbim de ultima jumătate a anului trecut. Vorbim deja de o secetă care s-a instalat, secetă pedologică la nivelul 0-100 de centimetri în sol avem de la secetă moderată la secetă extremă.
Prognoza arată că săptămâna viitoare vom avea parte de câteva ploi, dar nu însemnate cantitativ. În schimb, la orizont apare o nouă problemă pentru fermieri: încălzirea bruscă a vremii, care poate avea consecințe asupra culturilor.
Florin Imbre, decan Facultatea de Agricultură: Reprezintă un risc fiindcă pot determina plantele să creadă că a venit primăvara, să își reia activitatea să înceapă anumite procese fiziologice urmând ca după aceea în cazul unor perioade de temperaturi scăzute să avem pierderi.
Soluția pentru fermieri ar fi irigarea, însă momentan sub 10% din exploatațiile agricole din toată țara beneficiază de sisteme în caz de secetă.
Editor web: Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News