Fermierii români nu mai vor sisteme antigrindină. Ce nemulțumiri au agricultorii
Statul investește milioane de lei în sistemul antigrindină, dar fermierii nu îl mai vor. Aceștia spun că folosirea rachetelor antigrindină favorizează apariția secetei.
Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete
Percheziții DNA la Casa de comerţ Unirea
Furtunile fac ravagii în țară
După caniculă, furtunile au făcut prăpăd
Panică la bordul unui avion care decolase din Spania
Strat de 30 de centimetri de grindină pe străzi din Franța
Agricultura din România nu are suficienți tractoriști
Grindină în Sinaia și inundații în județul Iași
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200% mai scumpă
Fermierii sunt nemulțumiți de sistemele antigrindină. Ei spun că odată ce se lansează rachetele antigrindină, nu distrug doar grindina, ci și norii, și apoi lipsesc precipitațiile.
Fermierii din Prahova spun că nivelul precipitațiilor a scăzut cu 300 de litri pe an, într-o zonă unde se folosește sistemul antigrindină. Culturile au scăzut cu 30%, din cauza secetei.
Nemulțumirile au ajuns la Ministerul Agriculturii, iar ministrul Florin Barbu a spus că rachetele antigrindină, în câteva județe, vor fi lansate doar cu aprobarea sa. Este vorba de județele Prahova, Vaslui, Buzău, Iași.
Cu toate acestea, în ultima ședință de guvern s-a aprobat o suplimentare a bugetului pentru acest sistem, ca să se extindă și în partea de nord a țării, mai ales în Suceava.
Banii vor fi investiți și într-un studiu care să determine dacă fermierii au dreptate, pentru că autoritatea care se ocupă de sistemul antigrindină îi contrazice, spunând că precipitațiile au crescut cu 20% în zonele unde a fost folosit.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News