Live

Fermierii polonezi își extind protestele și anunță că vor bloca o autostradă cheie la granița cu Germania

Data publicării:
Protestele fermierilor polonezi au provocat indignare în Ucraina. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

După ce au blocat puncte de trecere la graniţa cu Ucraina, agricultorii polonezi intenţionează să blocheze începând de duminică şi o autostradă cheie la frontiera cu Germania, ca parte a protestelor împotriva importurilor de cereale ucrainene şi politicii agricole europene, relatează agenţia DPA, preluată de Agerpres.

Conform planului manifestanţilor, blocarea autostrăzii A12 urmează să înceapă duminică în jurul orei locale 13:00 (12:00 GMT) la nodul rutier de la Swiecko, a precizat un reprezentant al societăţii care gestionează autostrada.

Traficul în ambele sensuri va fi afectat până la încheierea oficială a protestului agricultorilor, pe 20 martie, a anunţat în acest timp administraţia locală a oraşului polonez Slubice.

Poliția germană a anunțat oprirea traficului rutier pe A12

Potrivit portalului Slubice24, agricultorii intenţionează să blocheze căile rutiere cu circa 700 de tractoare, combine şi alte utilaje, circa 1.500 de persoane urmând să participe la protestul de duminică în apropierea graniţei germane.

Poliţia din landul german Brandenburg a avertizat la rândul ei că traficul la graniţa cu Polonia va fi perturbat "pe parcursul mai multor zile". Autostrada A12 este o rută cheie între Berlin şi Polonia. Poliţia germană a anunţat că va opri traficul rutier pe această autostradă în apropierea oraşului Frankfurt pe Oder, pentru a nu fi create blocaje rutiere, iar traficul de marfă va fi deviat spre alte autostrăzi.

Agricultorii polonezi şi din alte state din UE protestează contra restricţiilor ce le sunt impuse prin politicile de mediu înscrise în Pactul Verde al UE şi pătrunderii libere pe piaţă a produselor ucrainene comercializate la preţuri reduse şi scutite de obligaţia respectării standardelor europene, aceste importuri afectând în special agricultorii din statele vecine Ucrainei.

Guvernul condus de Tusk a menținut interdicția asupra unor importuri din Ucraina

În pofida protestelor fermierilor, ambasadorii statelor UE au aprobat miercuri prin majoritate calificată cererea Comisiei Europene de prelungire a importurilor ucrainene fără restricţii pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia.

Polonia, Ungaria şi Slovacia, care au votat împotriva acestei prelungiri, au extins unilateral în septembrie 2023 o interdicţie asupra importului a patru produse agricole ucrainene, după ce Comisia Europeană a respins cererea statelor UE vecine Ucrainei de a fi aplicată în continuare această interdicţie ca măsură de protejare a agricultorilor ce fusese luată în aprilie în cadrul unui acord cu aceste trei ţări, plus România şi Bulgaria.

Noul guvern pro-european polonez condus de premierul Donald Tusk a menţinut aceste restricţii instituite de fostul guvernul conservator. "Nu putem sacrifica interesele vitale şi fundamentale ale marilor grupuri (agricole) europene ajutând Ucraina (...) Dacă este necesar, vom lua şi alte decizii pentru a controla mai eficient intrarea pe la frontiera noastră a produselor" agroalimentare din Ucraina, a afirmat Tusk vineri la o conferinţă de presă comună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Aceasta din urmă a admis că "agricultorii se confruntă cu multe provocări", dar a reafirmat că agricultorii europeni beneficiază de circa 22 de miliarde de euro prin politica agricolă comună. Ea a semnalat că UE face eforturi pentru creşterea exportului de cereale ucrainene prin Marea Neagră, răspunzând astfel uneia dintre nemulţumirile agricultorilor europeni, care constată că numeroase produse agricole ucrainene nu ajung pe pieţele către care sunt expediate, cum ar fi de pildă cele exportate către Africa şi Orientul Mijlociu, şi rămân în statele UE.

Manifestaţiile agricultorilor polonezi au provocat indignare în Ucraina vecină, care a cerut marţi Comisiei Europene un "răspuns robust" împotriva acţiunilor acestor agricultori, ce au blocat aproape complet punctele de frontieră cu Ucraina, plus circa o sută de şosele şi au deversat vagoane cu grâu ucrainean pentru a protesta împotriva concurenţei neloiale a produselor agricole ucrainene.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Neverosimil: ”au pus lacătul” pe ”bijuteria” de 10.000.000€ a Bucureștiului, la 6 luni de la inaugurare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O întâlnire între Slovacia, Ucraina şi Comisia Europeană pe tema aprovizionării cu gaze a fost anulată. Amenințările lui Robert Fico

Polonia nu a invitat Ungaria la ceremonia de preluare a preşedinţiei UE. „Nu este un oaspete binevenit”

Polonia preia președinția rotativă a Uniunii Europene în ianuarie 2025. Care sunt planurile pentru țările membre în următoarele luni

Centrul de putere al Europei se schimbă. Cum ar putea arăta următoarea ordine mondială (Politico)

Partenerii noștri