Live

Fermierii cheamă consumatorii la produse românești. „E o doză de patriotism”

Data publicării:
Foto: Shutterstock

România ar putea deveni a cincea putere agricolă a Europei în urma Brexit-ului, însă contină să importe carne de porc şi să exporte mare parte din producţia de porumb. Deşi fermierii s-au dezvoltat mult, datorită banilor europeni, nu reuşesc să intre în marile magazine. Iar dacă ajung, nu au foarte mare trecere la clienţi. O spune Emil Dumitru, preşedintele Pro Agro, una dintre cele mai mari federaţii din agricultură.

Cu una dintre cele mai mari suprafeţe agricole din Europa şi unele dintre cele mai fertile terenuri, România ar avea o capacite uriaşă de producţie, spun fermierii, cu o condiţie: să acceseze bani europeni pe care să îi investească în ferme şi utilaje moderne.

Emil Dumitru, preşedinte Pro Agro: Ar trebui să înțelgem că un produs românesc înseamnă taxe și impozite și practic locuri de muncă pentru sectorul agroalimentar. Avem foarte multe provocări pentru viitoarea politică agricolă comună. Eu sunt un proeuropean convins și cred că fără banii veniți de la UE, agricultura românească n-ar fi fost ceea ce e azi.

Ţăranii şi mici fermieri se plâng de faptul că, deşi au produse de bună calitate, nu ajung prea uşor cu ele la rafturile marilor magazine şi cer sprijin statului.

Emil Dumitru, preşedinte Pro Agro: Noi sunte fermieri mulți, cu forță de negociere mică, pe când comerciantul care are o forță de negociere foarte mare pune o presiune mare pe preț. Nu de puține ori vindem sub preț, motiv pentru care ar trebui să le remediem prin niște politici coerente.

În prezent, în magazinele româneşti, mai bine de 50 la sută din carnea de porc vine din import. La fel se întâmplă, în unele cazuri, şi cu carnea de vită sau pasăre, deşi capacitea de producţie este una dintre cele mai mari din Europa.

Emil Dumitru, preşedinte Pro Agro: Avem un deficit de peste 1,6 milioane de euro. Este inadmisibil să fim o țară cu un potențial așa puternic și cu toate astea, analizând cifrele reci, să constatăm că nu putem să producem carne de porc în România, exportăm 3,8 tone de porumb în Spania și după aceea cumpărăm carne de porc din Spania. E un lucru pe care nu-l înțeleg.

Fermierii românii îi îndeamnă pe clienţi să cumpere produse cultivate în România ca să sprijine astfel financiar şi agriculorii.

Emil Dumitru, preşedinte Pro Agro: Trebuie să duceți un un mesaj către consumator. Să pună în coș un produs românesc înseamnă servicii de sănătate, educație mai bună, înseamnă taxe și impozite plătite. Va trebui să facem și o campanie de conștientizare a consumatorului, chiar dacă plătește mai mult, asta înseamnă că susține idustria românească. E o doză de patriotism.

În România sunt peste 70.000 de fermieri înregistraţi, care lucrează peste 2 milioane de hectare de teren, la care se adaugă alte aproape 12 milioane de hectare cultivate în regie proprie.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Agricultorii europeni ameninţă cu noi proteste dacă Bruxellesul nu ia măsuri suficiente împotriva importurilor ucrainene

Ucraina spune că exporturile sale de produse agricole nu afectează pieţele europene

Fermierii îi amenință pe Iohannis, Ciolacu și Barbu cu proteste mai multe dacă nu îi vor sprijini la Bruxelles

Ordonanța pentru combaterea creșterilor prețurilor, valabilă și în ianuarie. 5% adaos comercial maxim pentru produsele de bază

Partenerii noștri