Efectele ploii înghețate: livezi distruse, fructe mai puține și mai scumpe în următorii ani
Vom avea fructe mai puține și, implicit, mai scumpe, anul acesta. Din cauza căderilor masive de zăpadă, numai în județul Gorj, mii de pomi fructiferi s-au rupt şi, cel puţin 3 ani de acum înainte, nu vor mai rodi. Din păcate, mulți dintre producători nu și-au asigurat livezile și, cum de vreo compensație din partea statului nici nu poate fi vorba, oamenii vor rămâne cu pagubele. Sau vor încerca să reducă din pierderi, crescând prețul fructelor.
Orban, despre candidatura lui Antonescu la alegeri: Nu e desemnat oficial de PNL și PSD. Nu se poate lua decizia țaca paca, la cafea
Șofer inconștient, aproape să producă o tragedie în Defileul Jiului
Măsurile guvernului riscă să scumpească mâncarea cu 10%
ÎPS Teodosie s-a împiedicat la slujba de sfințire a apei pentru Bobotează
Studiu. De ce românii refuză să se vaccineze
România rămâne țara europeană cu cele mai multe persoane care au murit în accidente rutiere. Câte decese au fost anul trecut
2025, anul austerității, dar nu pentru toți: Noua indemnizație a șefilor CFR s-a dublat față de cea din 2023
Pe cine ar vota românii la prezidențiale: Scorul obținut de Călin Georgescu, într-un sondaj comandat de Nicușor Dan
Nicușor Dan, despre decizia lui Crin Antonescu: Nu cred că face bine imaginii României
În aceste zile, agricultorii calculează pagubele provocate de ninsori. Cel mai mult au avut de suferit pomii fructiferi, ale căror ramuri au cedat sub greutatea gheţii ori a zăpezii. Sunt şi copaci care au fost pur şi simplu scoşi din pământ.
Agricultor: Nu se mai poate face nimic. Deci ăsta, la primăvară, trebuie curăţat de aici. Nu o să mai avem roade din acest pom. N-avem ce să mai salvăm din ei. Ce să salvăm? Câteva crenguţe?! Asta e nimic.
Pentru Ion Cotojman, 70% din recolta pe care spera să o aibă în livezi e compromisă.
Agricultor: Uitaţi-vă aici. Deci se vede că nu sunt uscaţi. Deci prunii au fost sănătoşi, dar din cauza zăpezii, s-au rupt.
Agricultor: Pe toată zona la fel este. În special prunii, care au fost mai în vârstă, sunt foarte dărâmaţi. Chiar i-a smuls din rădăcini.
Liviu Cotojman, primarul localităţii Roşia de Amaradia: Imaginea e una apocaliptică. Asta înseamnă că, în viitori ani, cetăţenii din Roşia de Amaradia îşi cam iau gândul de la fructe.
Vasile Cochină, inginer horticol: Fructe mai puţine. Pentru anul ăsta, gata. Poate peste doi ani
Vestea şi mai proastă vine din partea autorităţilor.
Virgil Drăguşin, consilier Direcţia pentru Agricultură Gorj: La nivelul instituţiei, nu se acordă despăgubiri pentru astfel de pagube. Sigur, dacă vreunul dintre ei a avut asigurarea plantaţiilor respective, pot apela la societatea de asigurări.
Agricultorii spun că e cea mai gravă situaţie înregistrată în judeţul Gorj în ultimii 20 de ani.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News