Live

A doua „revoluție fiscală” trimite banii investitorilor în Bulgaria

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Ţopăiala” fiscală a statului reprezintă principala provocare pentru oamenii de afaceri în 2019. Specialiştii sunt de părere că modificările de anul acesta vor avea un impact mult mai mare faţă de cele din 2018. Consecinţele grave nu vor întrârzia să apară: investitorii străini se vor îndrepta spre alte ţări, iar companiile care sunt deja pe piaţă nu îşi mai fac planuri de dezvoltare aici.

2018 a fost o provocare pentru mediul de afaceri - legislaţia fiscală a suferit nu mai puţin de 800 de modificări. Şi se pare că nici anul aceasta oamenii de afaceri nu vor avea o clipă de linişte.

Alex Milcev, expert fiscal: Impactul de acum, această revoluție fiscală 2019 se pare că va avea un impact mult mai mare dat fiind suma de bani pe care guvernul se așteaptă să o colecteze de la mediul de afaceri, vorbim de miliarde de lei.

Iar cele mai importante prevederi ale aşa-numitei „Ordonanţe a lăcomiei” sunt taxarea cu 2 la sută a afacerilor din industria energetică şi cu 3 la sută a celor din telecomunicaţii, dar şi impozitarea activelor băncilor dacă indicele ROBOR depăşeşte 2 la sută.

Dan Manolescu, Preşedintele camerei consultanților fiscali: Sunt modificări care afectează în mod foarte acut activitatea companiilor și își fac calcule să vadă în ce măsură pot să suporte aceste schimbări. Toate aceste companii își vad activitatea oprită.

Valul de schimbări fiscale, adoptate de pe o zi pe alta, vor avea şi un alt efect - companiile străine îşi vor revizui planurile de investiţii din ţara noastră. Astfel, banii care ar fi putut ajunge în România pentru a crea locuri de muncă se vor duce în ţările vecine care au o politică fiscală mai atractivă şi mai predictibilă, precum Bulgaria.

Milen Raikov, analist fiscal din Bulgaria: Spuneaţi că sunt 69 de pagini de schimbări fiscale în România. Dacă adunam toate modificările fiscale din ultimii 4 ani poate am avea 69 de pagini.

Mentalitatea administrării taxelor este asemănătoare, dar modelul de taxare este foarte diferit. Noi (n.r. Bulgaria) nu am avut schimbări fiscale în ultimii 12 ani şi, de fapt, nimeni nu vorbeşte nici acum despre schimbări.

Acesta este şi motivul pentru care analiştii atrag atenţia că investiţiile firmelor străine în România se vor reduce în acest an. Potrivit datelor oficiale, în primele 11 luni ale anului trecut, străinii au adus în ţară 4,8 miliarde de euro, cu doar 8 la sută mai mult decât în anul aterior.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Călin Georgescu vrea privatizări după modelul chinezesc. Exemplul țării bogate care s-a prăbușit după naționalizare

Ambasadoarea Greciei la București: Interesul investitorilor greci față de România crește. Aveți un mare potențial energetic

Un oficial maghiar acuză Bruxellesul că încearcă să deturneze investiţiile străine din Ungaria în România

Nicolae Ciucă: România este țara cu cea mai mare creștere economică dintre toate statele membre ale UE

Partenerii noștri