Live

Boala „căprioarei-zombie” se răspândește în SUA. Ce se întâmplă cu persoanele care consumă carne contaminată

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Shutterstock

Boala „căprioarei-zombie” s-a răspândit deja în cel puțin 24 de state americane, avertizează Centrul pentru controlul și prevenția bolilor. Oamenii de știință din SUA nu știu însă cum a apărut această denumire populară pentru boala pe care ei o numesc „chronic wasting disease” sau „boala degradării cronice”.

Foto: Shutterstock

„Boala degradării cronice” este o afecțiune fatală, o boală progresivă neurodegenerativă care afectează căprioarele, renii și elanii. A fost descoperită în anii '60, la o căprioară care trăia într-o fermă din Colorado. Încă de atunci, afecțiunea îi intrigă pe cercetători.

Oamenii se întreabă acum dacă nu cumva carnea contaminată ar putea afecta populația, iar cercetătorii americani încearcă să determine în prezent cât de mare este posibilitatea ca acest lucru să se întâmple. Asta cu ajutorul unui grup de oameni care au consumat fără să știe carnea unei căprioare bolnave.

S-a întâmplat în data de 13 martie 2005, atunci când conducerea unei companii de pompieri din comitatul Oneida, New York, a hrănit între 200 și 250 de oameni cu preparate din carne de căprioară contaminată. Nu știau că animalul suferea de afecțiune, boala fiind descoperită la testele ulterioare.

Pentru că nu multe se cunosc despre această afecțiune și mai ales despre ce se întâmplă atunci când un om consumă carne cu probleme, Departamentul pentru sănătate al comitatului Oneida a monitorizat 80 de oameni din grupul expus bolii.

Împreună cu experți ai Universității de Stat din New York-Binghamton, cei de la Departamentul pentru sănătate au monitorizat persoanele, majoritatea bărbați caucazieni, timp de șase ani, pentru a înregistra orice simptome neobișnuite.

Într-un studiu publicat recent în jurnalul medical „Public Health” (n.r. Sănătate Publică), oamenii de știință au tras concluzia că „nu au existat schimbări semnificative din punct de vedere al sănătății”. Toți cei 80 participanți la studiu au declarat însă că au mâncat mai puțin vânat după această experiență.

Medicii au observat la respectivele persoane anumite probleme de sănătate precum pierderea vederii, boli de inimă, diabet, schimbări de greutate, hipertensiune sau artrită, însă acestea au fost puse pe seama înaintării în vârstă.

Va afecta pe viitor boala „căprioarei-zombie” oamenii?

„Este singurul studiu pe această temă care a urmărit evoluția în timp a unor persoane care au mâncat carne contaminată”, a spus Ralph Garruto, cercetător și profesor de biologie la Universitatea Binghamton, pentru USA Today.

Garruto a dezvăluit că verifică starea celor 80 de persoane participante la studiu o dată la doi ani, urmând ca în această primăvară să le facă o nouă vizită. Șansa să apară simptome scade în timp, a explicat acesta, însă există o mică posibilitate ca cineva să prezinte pe viitor semne de boală.

Până acum nu au fost raportate cazuri de oameni care să se fi îmbolnăvit de această afecțiune, însă Centrul pentru controlul și prevenția bolilor din SUA și oficialii care administrează domeniile de vânătoare avertizează vânătorii să fie precauți, mai ales în zonele în care boala a fost deja depistată.

În testele de laborator, însă, boala „căprioarei-zombie” a reușit să treacă între specii. Chiar și așa, experții americani spun că în natură există încă o barieră puternică ce împiedică boala să se transmită de la o specie de animal la alta.

Însă întotdeauna există posibilitatea ca afecțiunea să evolueze și să sufere mutații. Astfel, în anii care urmează ar putea trece bariera între specii și ar putea ajunge chiar și la oameni.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avertisment dur: România se află primul loc în UE la decese din cauze tratabile. Care sunt bolile cu cea mai mare mortalitate

Amenințare „fără precedent” pentru viața pe Pământ: Bacterii create în laborator ar putea provoca infecții mortale imposibil de oprit

STUDIU. 81% dintre videoclipurile de pe TikTok care promovează „vindecări miraculoase” pentru cancer conțin informații false

În timp ce furia americanilor crește, directorii din domeniul sănătății se regrupează după asasinarea directorului UnitedHealthcare

Partenerii noștri