Live

Ai un prieten care întârzie? Studiile spun că el are o viață mai sănătoasă și mai fericită din acest motiv

Data publicării:
Foto: Shutterstock

„Legenda” spune că dacă nu ai un prieten pe care să îl aștepți minute în șir atunci când trebuie să vă întâlniți, înseamnă că tu ești acel prieten care întârzie mereu. Din fericire, oamenii de știință au vești bune pentru cei care nu ajung niciodată la ora stabilită la întâlniri sau la serviciu, scrie Yahoo

Un studiu a arătat că acele trăsături care îi pot face pe oameni să întârzie sunt aceleași care îi pot ajuta să trăiască mai mult, să fie mai productivi și să aibă succes. Acest lucru se întâmplă pentru că persoanele care întârzie nu resimt aceeași presiune și același stres de a ajunge mereu la timp, nu sunt la fel de preocupați de respectarea termenelor limită și sunt, în general, mult mai relaxați.

Aceste lucruri îi ajută să aibă o tensiune mai scăzută, un risc scăzut de a face boli cardiovasculare, risc scăzut de atacuri cerebrale, dar și risc scăzut de a suferi de depresie. Iar toate acestea pot contribui la creșterea speranței de viață.

Diana DeLonzor, autoarea cărții „Never Late Again”, observa că, de regulă, persoanele care întârzie au o atitudine mai optimistă, dar și nerealistă. Optimistă în sensul în care nu se pricep să estimeze corect timpul, considerând că au timp să facă foarte multe lucruri în decurs de o oră, de exemplu. Pentru mulți, să își facă toate cumpărăturile, să meargă la sală și să își facă un duș înainte de a ieși în oraș pare imposibil în decurs de o oră. Și cu toate acestea, oamenii care întârzie cred cu optimism că au destul timp la dispoziție, chiar dacă experiența le-a demonstrat că nu este adevărat.

Cercetătorii de la Harvard Medical School spun că „studiile arată că o perspectivă optimistă asupra vieții poate conduce la o stare de sănătate mai bună și la un risc scăzut de deces în decursul a 15-40 de ani„.

Iar optimismul poate influența și succesul oamenilor în viață. Un studiu efectuat în rândul agenților de vânzări a descoperit că aceia cu o atitudine optimistă reușeau să vândă cu 88% mai mult decât colegii lor mai pesimiști.

Potrivit medicului Linda Sapadin, membru al Asociației Americane de Psihologie, oamenii care întârzie sunt perfecționiști, o trăsătură care îî poate face enervanți în ochii prietenilor, dar care îi face să fie angajați valoroși pentru orice companie.

De asemenea, este important de știut că oamenii nu întârzie în mod intenționat, ci pur și simplu au o percepție cu totul diferită asupra timpului. O echipă de cercetători a pus la cale un experiment și a selectat două grupuri de oameni: tipul A (cei ambițioși și perseverenți) și tipul B (cei relaxați, dar creativi), a setat un minut pe ceas și a rugat participanții din fiecare grup să estimeze cât timp a trecut.

Studiul a arătat că tipul A estimase că în decursul unui minut trecuseră 58 de secunde, în timp ce tipu B a estimat 77 de secunde. Această diferență de 19 secunde se poate transforma în zeci de minute sau chiar ore în situațiile din viața reală.

Așa că data viitoare când cineva întârzie la o zi de naștere, la un eveniment sau chiar la serviciu, nu te grăbi să îl judeci. Duce, probabil, o viață mai fericită și mai sănătoasă decât dacă s-ar da peste cap să ajungă la timp.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Neverosimil: ”au pus lacătul” pe ”bijuteria” de 10.000.000€ a Bucureștiului, la 6 luni de la inaugurare

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum să fim mai fericiți în 2025. Opt recomandări ale oamenilor de știință

Republica Moldova și Ucraina își vor recunoaște reciproc diplomele de studii

Care este legătura dintre studii și nivelul de trai. Aproape o treime dintre locuitorii Uniunii Europene, fără școală, se simt săraci

Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații. Elevă: „Trebuie să convingem sponsorii”

Partenerii noștri