Live

Cum s-a întâmplat tragedia de la Mamaia. Cei trei bărbați care au murit înecați încercau să salveze o fată de 16 ani

Data actualizării: Data publicării:
Foto: INQUAM Photos/Daniel Stoenciu

Luni a fost o zi neagră pe litoralul românesc. Patru persoane au murit înecate la Mamaia și o alta a murit în stațiunea Venus. Tot luni, un turist a intrat în apa mării, seara, chiar dacă era arborat steagul roșu. A dispărut în larg și o misiune de căutare a fost lansată în cursul nopții. El a fost găsit mort marți dimineață.

Cei patru bărbați care și-au pierdut viața în Mamaia aveau 34, 43 și 46 de ani și erau din Dâmboviţa, Calărași și Argeș. Se aflau pe plajă în momentul în care o fată de 16 ani a fost luată de curenții puternici și trasă în larg. Au vrut să o salveze, însă au fost luați și ei de valuri. Acela a fost momentul în care salvamarii și turiștii de pe plajă au format un lanț uman pentru a-i recupera.

Martorii povestesc cum s-a întâmplat tragedia.

Au intrat mai mulţi şi s-a făcut un cordon de persoane şi au mai scos din ei, dar pe unii i-a luat valul în continuare. În două reprize s-a făcut cordon şi s-au scos”, a declarat un martor, potrivit observatornews.ro. Un altul spune că în apă a intrat și un salvamar care a avut, de asemenea, nevoie de îngrijiri medicale: „Am intrat cu un salvamar, salvamar care din păcate, e şi el întins pe jos. Totul s-a întâmplat în partea asta de aici. A fost apa până în brâu şi i-a luat curentul pe toţi. Practic, au fost în apă vreo 8. Au fost duşi în curent în partea cealaltă, trei am scos noi, încă unul au scos salvamarii şi au venit ceilalţi cu skyjetul şi i-au scos pe toţi.”

„A fost ceva foarte, foarte rapid. A fost o intervenţie foarte dificilă. Am înţeles că două trei fete au intrat în apă, o altă persoană şi-a dat seama că e ceva înneregulă, au intrat să salveze. A intrat şi salvamarul să îi salveze”, spune unul dintre salvamarii care au intervenit pe plaja din Mamaia.

A durat zeci de minute până când salvamarii au reuşit să i aducă pe toţi la mal. Fata fost resucitată şi dusă la spital, însă pentru cei trei salvatori ai ei medicii nu au mai putut face nimic. Un alt bărbat s-a înecat luni tot la Mamaia.

Salvamarii au arborat steagul roşu care interzice scăldatul în mare deoarece sunt valuri mari, iar curenţii sunt puternici.

Avertismentul salvamarilor

Pe tot parcursul zilei de luni, salvamarii au făcut apel la turiști să nu intre în apa mării. Ei spun că oamenilor nu le pasă și că atunci când le atrag atenția ei le explică ca au plătit sejurul și vor să se distreze. De asemenea, Vasile Borteș, șeful salvamarilor din Neptun, povestește cum în timp ce o persoană era resuscitată, alții se uitau, ignorau scena și intrau în apă.

„Să-i anunțați pe turiști să nu mai insiste să intre în apă! Își pun viața în pericol, dar ne pun și nouă, salvamarilor, viața în pericol. Sunt răgușit de azi, de dimineață, de cât i am informat, rugat, certat, dar degeaba. Au un singur scop: să se arunce în valuri. Noi degeaba încercăm. Părinții stau pe șezlonguri cu telefoane și tablete, iar copiii se aruncă în valuri cu colace și alte mijloace plutitoare foarte periculoase. Ai noștri turiști nu respectă, n-au nici cel mai elementar bun simț să respecte regula de aur: când e pericol nu te duci să te îneci. Am scos patru inși și i-am predat la Ambulanță, cu funcții vitale”, a explicat Vasile Borteș, șeful salvamarilor din Neptun, la Digi24.

Ce sunt „curenții rip”, cărora nici măcar înotătorii experimentați nu le fac față

Aproape două treimi din plajele de pe litoralul românesc sunt afectate de așa numiții „curenți rip”. Specialiștii atrag atenția că este imposibil să înoți împotriva lor și că nici măcar înotătorii experimentați nu le-ar putea face față.

„Aceste plaje ascund un pericol reprezentat de curenții rip. Reprezintă curenți de apă orientați către larg, din zona de plajă spre larg, sunt perpendiculari pe plajă și se caracterizează printr-o scurgere orizontală a apei. A înota împotiva acestui curent e ca și cum ai înota într-un râu de munte, în amonte. Nu ai nicio șansă să înaintezi”, a explicat la Digi24 Florin Tătui, profesor la Facultatea de Geografie a Universității din București.

El a adăugat că sectoarele cele mai afectate sunt plajele de la Eforie Nord, Costinești, 2 Mai, Jupiter, Venus și Saturn.

„Dacă sunteți surprinși de curenții rip și simțiți că sunteți trași către larg, trebuie să rămâneți calmi, să nu vă agitați și să încercați să plutiți. Acești curenți nu ne trag la fund, ci plutim către larg, cu viteze destul de mari. Încercați să agitați mâinile și să strigați după ajutor. Nu înotați împotriva curentului. Trebuie să înotam paralel cu plaja, până când simțim că nu mai suntem trași către larg și apoi să înotam spre plajă”, a explicat el.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Platforma de foraj pentru proiectul Neptun Deep a ajuns în România

Atac al Rusiei, cu drone lansate din Marea Neagră, asupra Odesei și a altor ținte din sudul Ucrainei: cel puțin un mort și opt răniți

Avertismentul șefului Statului Major al Apărării: „Pacea nu mai este o certitudine”

Porturile de la Marea Neagră, închise din cauza vântului puternic

Partenerii noștri