Video Corespondență Digi24 din mijlocul războiului în Israel. Transmisiune din locul unde se strâng familiile celor răpiți de Hamas
Doar un semn mai așteaptă soldații Israelului ca să intre terestru în Fâșia Gaza. Generalii care decid momentele-cheie ale invaziei au bătut în cuie cele trei faze ale operațiunii. Cu teroare trăiesc și israelienii, mai ales cei din orașele aflate la granița cu Fâșia Gaza. Jurnaliștii Digi24, Cristina Cileacu și Valentin Stan, sunt la Tel Aviv, chiar în locul în care se adună zi de zi familiile celor răpiți de Hamas.
Ambasadorul Ucrainei la București, la 1.000 de zile de la război: Nu putem lăsa Rusia să ajungă la granița României, la gurile Dunării
Bombe de o tonă, folosite de Israel pentru a-l ucide pe liderul Hezbollah baricadat într-un buncăr din Beirut
Tel Avivul a fost vizat în premieră de o rachetă balistică
Zeci de coloniști israelieni au incendiat case și mașini într-un sat de palestinieni din Cisiordania. Un om a murit. Reacția SUA
Atac în fața ambasadei Israelului din Belgrad
Soldați israelieni au legat un palestinian rănit pe capota unui blindat
Rușii vor o explozie nucleară demonstrativă în direct la televizor: Va aminti Occidentului teama de război nuclear
Cine sunt rușii care continuă lupta lui Navalnîi
Tancuri israeliene au ocupat partea estică a Rafah
Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: „Această clădire pe care o vedeți în spatele meu a devenit practic sediul, oficial, neoficial, unde familiile celor răpiți se adună să schimbe informații și să se organizeze pentru că își doresc foarte mult ca cei dragi să le fie aduși înapoi și de aici se pune cea mai mare presiune pe Guvernul israelian să înceapă odată pentru totdeauna această intervenție în Gaza atât de anunțată, care iată se lasă așteptată. Ieri se discuta că e o chestiune de ore, a mai trecut între timp o noapte. Suntem la două săptămâni și o zi, practic a 16-a zi de război aici în Israel și cu toate acestea cei care au fost răpiți se află în continuare acolo (Gaza), doar doi ostatici au fost eliberați. (...) Pe parcursul zilei vor veni aici familiile celor care au rude și prieteni răpiți și ținuți ostatici de Hamas în Fâșia Gaza și sunt convinsă că vor pune la cale un nou plan de acțiune pentru a adăuga la presiunea pe care Guvernul israelian o simte deja din plin să se întâmple odată această eliberare”.
Un cetățean român, care are și cetățenie israeliană, este în prezent ostatic Hamas în Fâșia Gaza, informează ministerul român de Externe (MAE).
„În continuarea precizărilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că potrivit informațiilor furnizate de către autoritățile israeliene, unul dintre cetățenii cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Statul Israel, semnalat inițial în lista persoanelor dispărute, este ostatic în Fâșia Gaza”, se arată într-un comunicat al MAE.
Armata israeliană a transmis, duminică, că a eliminat teroriştii care se adăposteau într-o celulă subterană a moscheii Al-Ansar din Jenin, în Cisiordania ocupată, în timpul unui atac aerian.
Citește mai mult AICI
„Armata a efectuat un atac aerian asupra unui complex terorist aparţinând agenţilor Hamas şi Jihadului Islamic, care au fost responsabili pentru mai multe atacuri teroriste în ultimele luni şi care plănuiau un alt atac terorist iminent”, a transmis armata israeliană într-un comunicat de presă.
Moscheea este situată în tabăra de refugiaţi palestinieni din Jenin. Jenin este considerată o fortăreaţă a militanţilor palestinieni, vizată frecvent de raidurile armatei israeliene.
Potrivit armatei israeliene, care a desfăşurat operaţiunea împreună cu serviciul intern de informaţii israelian, moscheea servea drept „centru de comandă pentru planificarea viitoarelor atacuri” şi „bază pentru efectuarea acestora”.
Tot conform armatei, „celula teroristă” a organizat un atac, sâmbătă, 14 octombrie, în apropierea barierei de separare dintre Israel şi Cisiordania folosind un dispozitiv exploziv, dar fără a provoca victime.
Potrivit unor rapoarte neconfirmate din presă, doi palestinieni au fost ucişi în acest atac. Directorul Semilunii Roşii din Jenin, Mahmoud Al-Saadi, citat de agenţia oficială de ştiri palestiniană Wafa, a declarat că o persoană a fost ucisă şi alte trei au fost rănite în atac.
Situaţia de securitate în Cisiordania este din ce în ce mai tensionată după atacul terorist din 7 octombrie al militanţilor Hamas. Sprijinul pentru Hamas rămâne puternic în rândul populaţiei palestiniene din Cisiordania.
Trei etape ale războiului
Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat, în cadrul unei reuniuni a Comitetului pentru Afaceri Externe și Apărare, că războiul va fi împărțit în trei faze, prima dintre acestea fiind „o campanie militară de luptă și ulterior de manevre tactice, al cărei scop va fi asasinarea agenților și deteriorarea infrastructurii” Hamas, relatează Jerusalem Post.
După aceea, a spus Gallant, luptele vor continua „la o intensitate mai mică”. Etapa finală a campaniei va include „crearea unui nou regim de securitate în Fâșia Gaza, înlăturarea responsabilității Israelului pentru viața în Fâșie și crearea unei noi realități de securitate pentru cetățenii Israelului”, a spus ministrul apărării.
Editor : C.L.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News