Live

News Alert România și Bulgaria intră complet în Schengen de la 1 ianuarie 2025. „Este hotărât. Este meritat”, spune șefa PE

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Shutterstock

România și Bulgaria vor adera la Schengen cu granițele terestre începând cu 1 ianuarie 2025. Decizia luată în Consiliul Justiție și Afaceri Interne a fost anunțată de președinția maghiară a UE, fiind salutată de oficiali ai Uniunii Europene.

Comisia Europeană: Decizia de astăzi întărește spațiul Schengen

ACTUALIZARE 11.33 Comisia Eurropeană a salutat decizia unanimă de astăzi a Consiliului de a elimina controalele la frontierele terestre interne cu România și Bulgaria începând cu 1 ianuarie 2025.

„Acest pas important marchează integrarea completă a ambelor țări în spațiul Schengen. Aceasta nu doar că întărește spațiul Schengen, ci și consolidează piața internă, stimulează călătoriile, comerțul și turismul. Un spațiu Schengen robust sprijină unitatea Uniunii Europene și face UE mai puternică pe plan global. Decizia de astăzi înseamnă că, începând cu 1 ianuarie 2025, cetățenii vor putea călători fără controale la frontierele terestre către și între Bulgaria și România”, mai arată comunicatul de presă al Comisiei Europene.

De la decembrie anul trecut, când Consiliul a decis să accepte România și Bulgaria în spațiul Schengen, ambele state membre au luat toate măsurile necesare pentru a asigura aplicarea fără probleme a regulilor Schengen începând cu 31 martie 2024, mai spune sursa citată.

„La acea dată, controalele la frontierele aeriene și maritime interne au fost eliminate, iar regulile Schengen au început să se aplice, inclusiv cele privind eliberarea vizelor Schengen. Cadrele de cooperare lansate de Comisie în martie anul acesta cu Bulgaria și România se bazează pe implementarea cu succes a proiectelor pilot pentru proceduri rapide de azil și returnare. Ambele țări vor sprijini în continuare eforturile comune europene pentru a asigura securitatea la frontierele externe ale UE și pentru a aborda provocările migrației. De asemenea, Comisia va continua să ofere sprijin financiar și asistență din partea Frontex celor două state membre”, spune Executivul european.

Comisia Europeană mai precizează că „așa cum se subliniază în raportul privind starea Schengen pentru 2024, spațiul Schengen rămâne puternic și continuă să fie cea mai vizitată destinație din lume”.

„Asigurând călătorii fluide și sigure într-o regiune cu o populație de aproape 450 de milioane de oameni, spațiul Schengen este esențial pentru Uniunea Europeană, cetățenii săi și afacerile sale. Prin integrarea completă a Bulgariei și României în Schengen, facem un alt pas crucial pentru a construi o Uniune puternică și conectată”, conchide sursa menționată.

Klaus Iohannis: „Un pas firesc și necesar”

ACTUALIZARE 11.10: „Astăzi am o veste bună, România este în Schengen cu drepturi depline”, a spus Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni, la scurt timp după ce a fost făcut anunțul oficial privind aderarea României la Schengen. 

Declarațiile președintelui privind aderarea României la Schenge cu granițele terestre.

Mesaj și de la Ursula von der Leyen

ACTUALIZARE 11.07: Președinta Comisiei Europene a postat la rândul ei un mesaj, în română și în bulgară, în care a salutat decizia Consiliului JAI.

Președinta PE: „S-a făcut”

ACTUALIZARE 11.04: Președinta Parlamentului European a salutat aderarea României și Bulgariei la Schengen.

„S-a făcut. E hotărât. Este meritat. România și Bulgaria vor adera pe deplin la Schengen la 1 ianuarie 2025. Felicitări cetățenilor din ambele țări care au muncit din greu și îndelung pentru acest lucru. Un Schengen mai puternic înseamnă o Europă mai sigură și mai unită”, a scris Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, pe X.

Știrea inițială: Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI)  a avut, joi dimineața, o ședință la Bruxelles, iar pe ordinea de zi se regăsește punctul privind ridicarea controalelor asupra persoanelor la frontierele interne cu România şi Bulgaria şi între acestea de la 1 ianuarie 2025. Ministrul Cătălin Predoiu va participa la întrunire, a anunțat MAI.

„Președinția a introdus pe ordinea de zi a reuniunii miniștrilor adoptarea deciziei Consiliului de stabilire a datei pentru eliminarea controalelor asupra persoanelor la frontierele terestre interne cu Bulgaria și România și între acestea. Ambele țări aplică deja integral normele Schengen de la 31 martie 2024. Controalele la frontierele aeriene și maritime interne cu Bulgaria și România au fost, de asemenea, eliminate începând cu această dată”, arată anunțul pe site-ul Consiliului UE.

Reuniunea Consiliului JAI de joi ar putea începe la 11.00, ora fiind orientativă, cea locală a României.

Miniștrii vor face, de asemenea, un bilanț al situației generale a spațiului Schengen, mai spune sursa citată. Ei vor desfășura în special un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităților ciclului anual al Consiliului Schengen. Discuția se va axa pe creșterea securității generale prin digitalizare.

Cătălin Predoiu, a avut o discuție, prin videoconferință marți, cu omologul maghiar Sandor Pinter, pentru pregătirea discuțiilor din reuniunea de joi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne. Demnitarul român a prezentat, pe scurt, măsurile aflate în implementare la nivelul autorităților române, pentru pregătirea celei de-a doua etape – aderarea la spațiul Schengen cu frontierele terestre, mai transmite MAI.

Austria nu se mai opune aderării

Austria a anunţat că nu se va mai folosi de dreptul său de veto pentru a bloca aderarea cu drepturi depline a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, prin vocea ministrului său de interne Gerhard Karner.

„Putem trece la următorul pas la Consiliul (Justiţie şi Afaceri Interne al) UE”, a afirmat ministrul de interne austriac Gerhard Karner, citat într-un comunicat al ministerului său. „După «Schengen aerian», «Schengen terestru» este acum deschis pentru România şi Bulgaria”, a declarat Karner.

Singurul lucru asupra căruia planează o doză de incertitudine este prevederea privind menţinerea controalelor la frontierelor terestre dintre Ungaria şi România şi dintre România şi Bulgaria pentru o perioadă de cel puţin şase luni, prin aplicarea Art. 25a (4) şi (5) din Codul Frontierelor Schengen, pentru a atenua potenţiala schimbare a tiparelor migratorii ce ar putea surveni ca o consecinţă imediată a eliminării controalelor la frontierele terestre şi pentru a preveni orice ameninţare gravă la adresa ordinii publice sau a securităţii interne, cum se menţionează în Declaraţia comună a României, Bulgariei, Austriei şi Ungariei dată publicităţii la Budapesta, pe 22 noiembrie.

Cel mai probabil decizia privind aderarea cu frontierele terestre la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei va fi însoţită de o declaraţie comună a celor două ţări cu Austria, aşa cum s-a întâmplat şi cu decizia din 30 decembrie 2023 privind aderarea cu frontierele aeriene şi maritime şi care făcea referire la „continuarea eforturilor comune de a combate migraţia ilegală”.

Gerhard Karner, explicații despre veto-ul din trecut al Austriei

De altfel, Karner a afirmat luni seară că votul Austriei împotriva aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen din decembrie 2022 şi insistenţa sa privind combaterea imigraţiei ilegale au dus la o scădere a numărului de migranţi interceptaţi în apropierea graniţei Austriei cu Ungaria, cea mai frecventă rută de intrare în ţară.

„Fără acest veto, această reducere masivă a trecerilor ilegale ale frontierei nu ar fi avut loc”, a spus el, menţionând 70.000 de interceptări anul trecut până în octombrie şi 4.000 în aceeaşi perioadă a acestui an.

România şi Bulgaria aplică deja integral normele Schengen de la 31 martie 2024, dată de la care controalele la frontierele aeriene şi maritime interne cu Bulgaria şi România au fost eliminate, în baza deciziei Consiliului din 30 decembrie 2023.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Regina frumuseții” a luat o decizie la 19 ani, iar viața i s-a schimbat total. ”Am fost spălată pe creier”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Iohannis, după ce România a intrat în Schengen: Am văzut încercări grave de a minimaliza importanţa Uniunii Europene

Ministrul ungar de interne este convins că România și Bulgaria vor adera la spațiul Schengen. „Merită să devină parte”

Parlamentul olandez a dat undă verde pentru aderarea deplină a Bulgariei şi României la spaţiul Schengen

Klaus Iohannis a convocat noul Parlament, pe data de 20 decembrie

Partenerii noștri