Live

Galerie Foto Comoară istorică descoperită pe un deal din Bihor: 30 de monede din bronz, vechi de peste 300 de ani

Data actualizării: Data publicării:
Cele 30 de monede din bronz au fost descoperite duminică, pe un deal din comuna Brusturi, județul Bihor. Sursa foto: Facebook / Preda Bălăiban

Descoperire arheologică importantă în Bihor. Un bărbat pasionat de detecția de metale a găsit, duminică, o comoară istorică îngropată pe un deal: 30 de monede din bronz, cu o vechime de peste 3 secole, dar și un obiect din cupru, ce pare a data din Epoca cuprului. Bihoreanul nu este la prima descoperire de acest fel. În trecut, el a găsit o lamă de cuțit și mai multe fragmente de topoare vechi de 3.000 de ani, dar și un inel din aur din Epoca medievală.

Cele 30 de monede din bronz au fost descoperite duminică, pe un deal din comuna Brusturi, județul Bihor. Preda Bălăiban era în drumeție când detectorul său de metale a indicat ceva, care s-a dovedit a fi ulterior o adevărată comoară istorică.

După ce a săpat câțiva zeci de centimetri, bihoreanul a dat peste un pumn de monede.

"Este vorba despre 30 de monede găsite în aceeași groapă, din bronz, secolul al XVII-lea. Nu la mare distanță am mai găsit și o piesă din cupru, posibil din Epoca cuprului. Le-am predat primăriei Brusturi, conform legii", a scris Preda Bălăiban pe rețelele sociale.

Nu este prima dată când bărbatul descoperă comori istorice cu detectorul său de metale. La începutul anului, Preda a găsit un inel din aur, care ar data din Epoca Medievală timpurie. Bijuteria veche de 1500 de ani era în pământ, la circa 25 de centimetri adâncime. "Probabil inelul a fost pierdut în pădure, iar posesorul a fost o persoană importantă, înstărită", au declarat, la acea vreme, reprezentanții Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor pentru eBihoreanul.ro.

Cu 3 luni înainte, același pasionat de detecția de metale găsise mai multe bucăţi de topoare celtice şi o lamă de cuţit, vechi de circa 3.000 de ani. Acestea, spun experții, erau folosite de oamenii preistorici ca arme, dar şi ca unelte și nu este exclus să fi aparținut chiar celor care trăiau în Peştera Igriţa, din Munții Pădurea Craiului.

Și acum, ca și atunci, obiectele arheologice au fost predate autoritățillor locale, pentru ca mai apoi acestea să ajungă în posesia Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor.

Potrivit legii, cei care găsesc obiecte valoroase sunt obligaţi să anunţe, în termen de 72 de ore, primăriile din zonă. Bunurile sunt preluate apoi de Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi sunt evaluate de experţi. În final, autorul descoperirii este răsplătit cu 30% din valoare sau chiar cu 45%, dacă obiectele au o importanţă deosebită, în termen de 18 luni de la data scoaterii lor la lumină.

Editor : Izabela Zaharia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comoară istorică descoperită într-o pădure din Botoșani: 60 de monede din argint, vechi de aproximativ 2.400 de ani

Patru morminte din Epoca Bronzului, descoperite pe un câmp din Prahova. Zona era recunoscută drept un adevărat "câmp al morților"

FOTO Chipul unei femei de Neanderthal care a trăit acum 75.000 de ani a fost recreat pe baza unui craniu

Comoară istorică descoperită în Turda: sute de monede din argint, bătute în Regatul Ungariei

Partenerii noștri