Banii de navetă pentru elevi, de 4 ori mai mulți în acest an școlar. Ce sume vor primi aceștia
Suma pentru transportul elevilor școlarizați într-o altă localitate decât cea de domiciliu va fi majorată de patru ori. Guvernul a aprobat, joi, o ordonanță de urgență care modifică și completează Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011. Astfel, elevii care fac naveta vor primi 60 de lei/lună pentru distanțe de până la 3 kilometri. Pentru transportul pe distanțe ce depășesc 3 kilometri, suma de 60 lei/ lună se va suplimenta cu 6 lei/ lună, pentru fiecare kilometru, anunță Guvernul României.
Actul normativ aprobat joi de Guvern, prin ordonanță de urgență, modifică cadrul legal privind plata și decontarea transportului elevilor care merg la școală în altă localitate decât cea în care locuiesc.
"Se majorează de 4 ori suma destinată transportului elevilor școlarizați în altă localitate decât cea de domiciliu. Pentru transportul elevilor, se va asigura o sumă forfetară lunară de 60 de lei/ lună pentru distanța de până la 3 kilometri, iar pentru distanțele ce depășesc această valoare, suma de 60 lei/lună se va suplimenta cu 6 lei/lună, pentru fiecare kilometru", anunță Executivul.
"În cazul în care costul transportului este mai mare decât suma forfetară, aceasta poate fi majorată cu până la 100%, dar nu mai mult decât contravaloarea documentelor de transport prezentate de către elevii care solicită suplimentarea sumei forfetare. În acest caz, sumele se decontează pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport. În situația în care suma forfetară lunară majorată cu 100% nu acoperă cheltuielile lunare de transport pe bază de abonament/pachet de bilete, diferența poate fi decontată din bugetele consiliilor județene", se arată în comunicatul transmis de Guvern.
În ceea ce privește elevii cazați la internat sau în gazdă în localitatea unde studiază, acestora li se va asigura decontarea cheltuielilor de transport între localitatea în care studiază şi cea de domiciliu. Plata va fi făcută din bugetul Ministerului Educației, prin unitățile de învățământ unde sunt școlarizați, atât pentru contravaloarea a 4 călătorii dus-întors/lună, cât şi pentru contravaloarea unei călătorii dus-întors, efectuată în perioada fiecărei sărbători legale. Decontarea se face pe baza documentelor de transport.
O altă modificare, anunță Guvernul, se referă la stabilirea cadrului legal ce va permite autorităților locale să susțină transportul școlar specializat de tip curse școlare pentru transportul de la/până la unitatea de învățământ în toate etapele învățământului preuniversitar: primar, gimnazial și liceal. "Finanțarea cheltuielilor pentru transportul specializat al elevilor se asigură de la bugetul de stat, din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat către bugetele locale", a transmis Executivul.
Aproape 200.000 de elevi din România fac naveta în anul școlar 2022-2023, potrivit estimărilor făcute de Ministerul Educației.
Editor : Izabela Zaharia
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News