Live

Video&Foto Alți peste 70 de români au fost aduși din Liban în țară, cu o aeronavă a MApN

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Ministerul Afacerilor Externe

Alți 74 de români au fost aduși, vineri din Liban în țara noastră, după demersurile Ministerului de Externe și al Ministerului Apărării. Ei au venit într-o aeronavă MApN, iar zborul umanitar a avut loc în contextul transportului din această dimineață a produselor alimentare oferite gratuit de către România populației civile din Republica Libaneză.

ACTUALIZARE: Avionul militar Hercules a aterizat în urmă cu doar câteva minute la Baza 90 din nordul Capitalei. În interiorul aeronavei sunt 74 de români care au cerut fie recuperați din Liban și au cerut sprijin din partea Ministerului Afacerilor Externe, iar astăzi armata a trimis cel mai mare avion de transport pe care îl are în dotare. 

La plecarea din România, avionul a fost încărcat cu aproximativ șapte tone de alimente de ajutoare pentru populația din Liban, o solicitare făcută de Raed Arafat, Șeful DSU.

În momentul în care avionul a aterizat pe Aeroportul din Beirut au fost descărcate alimentele, iar mai apoi cei 74 de români au fost îmbarcați și acum sunt pe teritoriu românesc. În următoarele ore ei vor trece printr-un triaj, pentru mulți dintre acești români au probleme de sănătate sau au fost răniți. Medicii o decidă dacă ei o fie duși la spital sau dacă pot meargă la locuințele rudelor, pentru mulți dintre ei au rude care îi așteaptă aici în fața unității militare.

Câțiva dintre apropiații românilor aduși din Liban spuneau  ultimele zile au reprezentat un calvar, nu primeau foarte multe informații despre starea rudelor lor, însă în momentul în care au aflat o fie aduși din Liban, s-au liniștit și au venit aici își întâmpine apropiații.

Cei care nu au rude în România o fie duși, cel mai probabil, fie în centre puse la dispoziție de primărie, fie puse la dispoziție de organizațiile non-guvernamentale. În același timp, ne așteptăm ca în zilele următoare mai fie făcute zboruri militare, pentru pe lista MAE mai sunt câteva sute de persoane care în continuare se află în Liban și pot cere ajutor din partea statului român, relatează jurnalistul Digi24 Valentin Stan. 

Știrea inițială 

MAE și MApN au reușit să aducă vineri în țara noastră, „un nou grup de 74 de români aflate în situații vulnerabile, cetățeni români și membri de familie de gradul I, majoritatea femei, copii, cazuri medicale, persoane aflate în zona de risc maxim, a fost asistat în vederea repatrierii din Republica Libaneză, fiind transportat în România, la bordul unei aeronave aparținând Forţelor Aeriene Române”.

Foto: Ministerul Afacerilor Externe

Cele 74 de persoane au fost sprijinite de către personalul Ambasadei României la Beirut și de două echipe consulare mobile din cadrul Unității de reacție rapidă a MAE în vederea eliberării documentelor de călătorie și îndeplinirii tuturor formalităților necesare îmbarcării. De asemenea, au fost întreprinse demersuri, pe lângă autoritățile locale competente, pentru realizarea zborului în condiții de siguranță.

„Operațiunea este susținută, de asemenea, de alte autorități române, la sosirea pe teritoriul României a cetățenilor români și a membrilor lor de familie structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne urmând să acorde asistența necesară în strânsă cooperare cu organizații neguvernamentale și Primăria București.

MAE și Ambasada României în Republica Libaneză vor rămâne în contact permanent cu cetățenii români și membrii lor de familie care și-au semnalat prezența și s-au înregistrat la misiunea diplomatică”, mai spune comunicatul de presă al Ministerului de Externe.

Foto: Ministerul Afacerilor Externe

Totodată, MAE reamintește că este în vigoare, încă din luna octombrie 2023, un avertisment de călătorie de nivel 8/9 – „EVITAŢI ORICE CĂLĂTORIE!” pentru întreg teritoriul Republicii Libaneze, disponibil la https://www.mae.ro/node/2896, informațiile fiind actualizate în mod constant, în funcție de evoluțiile de securitate din regiune. MAE reiterează recomandarea fermă adresată cetăţenilor români prezenţi în această ţară de a-şi înregistra prezenţa la misiunea diplomatică a României la Beirut, pentru a facilita acordarea protecţiei consulare.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O unguroaică a făcut un scandal monstru, dar nu s-a oprit și a exclamat: ”Urâm România!”. A primit cea mai dură sancțiune

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atenționare de călătorie pentru românii care merg în Bosnia şi Herţegovina. Anunțul MAE

România câștigă la CJUE: transportatorii rutieri internaționali scapă de obligația aducerii TIR-urilor în țară la fiecare două luni

Un atac israelian a distrus un drum folosit de libanezi pentru a fugi în Siria. Ce spune IDF

Joe Biden nu crede că va fi un război total în Orientul Mijlociu

Partenerii noștri