Video&Foto Alți peste 70 de români au fost aduși din Liban în țară, cu o aeronavă a MApN
Alți 74 de români au fost aduși, vineri din Liban în țara noastră, după demersurile Ministerului de Externe și al Ministerului Apărării. Ei au venit într-o aeronavă MApN, iar zborul umanitar a avut loc în contextul transportului din această dimineață a produselor alimentare oferite gratuit de către România populației civile din Republica Libaneză.
ACTUALIZARE: Avionul militar Hercules a aterizat în urmă cu doar câteva minute la Baza 90 din nordul Capitalei. În interiorul aeronavei sunt 74 de români care au cerut să fie recuperați din Liban și au cerut sprijin din partea Ministerului Afacerilor Externe, iar astăzi armata a trimis cel mai mare avion de transport pe care îl are în dotare.
De ce trăiesc românii cu 5 ani mai puțin decât ceilalți europeni
Românii se întorc acasă. Motivul care îi face să renunțe, după ani de pribegie, la viața din Occident
MAE: 22 de români, dispăruți după inundațiile catastrofale din Spania
Mesaj Ro-Alert în județul Tulcea, după un nou atac al Rusiei asupra Ucrainei
Bombe de o tonă, folosite de Israel pentru a-l ucide pe liderul Hezbollah baricadat într-un buncăr din Beirut
Tel Avivul a fost vizat în premieră de o rachetă balistică
Kremlinul îl acuză pe Klaus Iohannis că distorsionează istoria. „Aşteptaţi-vă la probleme la scară planetară”
Armata Română a publicat proiectul de lege pentru achiziția de avioane F-35. Când vor fi scoase F-16 din dotarea Forțelor Aeriene
Două avioane ale Armatei Române au plecat în Macedonia de Nord pentru a ajuta la stingerea incendiilor
La plecarea din România, avionul a fost încărcat cu aproximativ șapte tone de alimente de ajutoare pentru populația din Liban, o solicitare făcută de Raed Arafat, Șeful DSU.
În momentul în care avionul a aterizat pe Aeroportul din Beirut au fost descărcate alimentele, iar mai apoi cei 74 de români au fost îmbarcați și acum sunt pe teritoriu românesc. În următoarele ore ei vor trece printr-un triaj, pentru că mulți dintre acești români au probleme de sănătate sau au fost răniți. Medicii o să decidă dacă ei o să fie duși la spital sau dacă pot să meargă la locuințele rudelor, pentru că mulți dintre ei au rude care îi așteaptă aici în fața unității militare.
Câțiva dintre apropiații românilor aduși din Liban spuneau că ultimele zile au reprezentat un calvar, că nu primeau foarte multe informații despre starea rudelor lor, însă în momentul în care au aflat că o să fie aduși din Liban, s-au liniștit și au venit aici să își întâmpine apropiații.
Cei care nu au rude în România o să fie duși, cel mai probabil, fie în centre puse la dispoziție de primărie, fie puse la dispoziție de organizațiile non-guvernamentale. În același timp, ne așteptăm ca în zilele următoare să mai fie făcute zboruri militare, pentru că pe lista MAE mai sunt câteva sute de persoane care în continuare se află în Liban și pot cere ajutor din partea statului român, relatează jurnalistul Digi24 Valentin Stan.
Știrea inițială
MAE și MApN au reușit să aducă vineri în țara noastră, „un nou grup de 74 de români aflate în situații vulnerabile, cetățeni români și membri de familie de gradul I, majoritatea femei, copii, cazuri medicale, persoane aflate în zona de risc maxim, a fost asistat în vederea repatrierii din Republica Libaneză, fiind transportat în România, la bordul unei aeronave aparținând Forţelor Aeriene Române”.
Cele 74 de persoane au fost sprijinite de către personalul Ambasadei României la Beirut și de două echipe consulare mobile din cadrul Unității de reacție rapidă a MAE în vederea eliberării documentelor de călătorie și îndeplinirii tuturor formalităților necesare îmbarcării. De asemenea, au fost întreprinse demersuri, pe lângă autoritățile locale competente, pentru realizarea zborului în condiții de siguranță.
„Operațiunea este susținută, de asemenea, de alte autorități române, la sosirea pe teritoriul României a cetățenilor români și a membrilor lor de familie structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne urmând să acorde asistența necesară în strânsă cooperare cu organizații neguvernamentale și Primăria București.
MAE și Ambasada României în Republica Libaneză vor rămâne în contact permanent cu cetățenii români și membrii lor de familie care și-au semnalat prezența și s-au înregistrat la misiunea diplomatică”, mai spune comunicatul de presă al Ministerului de Externe.
Totodată, MAE reamintește că este în vigoare, încă din luna octombrie 2023, un avertisment de călătorie de nivel 8/9 – „EVITAŢI ORICE CĂLĂTORIE!” pentru întreg teritoriul Republicii Libaneze, disponibil la https://www.mae.ro/node/2896, informațiile fiind actualizate în mod constant, în funcție de evoluțiile de securitate din regiune. MAE reiterează recomandarea fermă adresată cetăţenilor români prezenţi în această ţară de a-şi înregistra prezenţa la misiunea diplomatică a României la Beirut, pentru a facilita acordarea protecţiei consulare.
Editor : Ana Petrescu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News