VIDEO. România nu are adăposturi civile suficiente, iar lumea nu știe unde sunt: „Cineva să ne și pregătească nu le-a tunat prin cap”
În caz de pericol major, România nu are suficiente adăposturi, iar cele care există nu sunt funcționale toate. Sunt aproape 5.000 în total, dar despre multe dintre ele, oamenii nici măcar nu știu. În plus, mulți nu au habar ce trebuie să facă în cazul unui situații de urgență, în care ar trebui să se adăpostească.
CFR are nevoie de tot mai mulți bani pentru repararea căilor ferate
Boloș se scuză pentru deficitul bugetar prin cheltuielile cu investițiile. Dăianu: „E o nerozie”
Un nou drum expres se deschide în România peste cinci zile
În România, drumurile județene sunt doar în acte.
Oamenii de afaceri sunt revoltați de noile măsuri fiscale: Duc la recesiune
SUA anunță că scutul de la Deveselu va fi întărit
Lucrările de la
Cum arată „buncărele” României?
Biden anunță investiții uriașe pentru a face față schimbărilor climatice
4.538 de adăposturi de protecția civilă sunt în România. Insuficiente, raportat la numărul de locuitori. Sunt buncăre puține despre care oamenii nu au habar unde se află sau nu au acces imediat la ele în cazul unei alarme.
Bărbat: Frica te învață să vezi ce ai de făcut la moment, dar cineva să ne și pregătească nu le-a tunat prin cap. Nici nu știm cum arată înăuntru, pentru că n-am avut acces acolo. Sperăm, cât voi trăi eu, dar și cei de după noi să nu-l folosească, să nu fie ocazia asta.
Bărbat: Mă duc acolo, da' numa' să fie deschis, că la noi e închis de ani de zile și n-a mai fost nimeni pe aici.
Femeie: Știm un este, dar nu avem... Am înțeles că este un locatar care are cheie. Deci în cazul în care se întâmplă ceva, dacă avem timp, probabil o să ajungem unde trebuie.
Instalațiile sanitare și toaletele nu sunt racordate la rețeaua de apă și canalizare. Lipsesc și alte dotări
Femeie: Nu știam, dar mă bucur că este.
Reporter: De când stați aici?
Femeie: De 10 ani, cred.
Reporter: Și nu știți că la subsol aveți un adăpost?
Femeie: Nu, nu știam. Sperăm să nu ajungem acolo, însă.
Unele buncăre nu sunt funcționale, instalațiile sanitare și toaletele nu sunt racordate la rețeaua de apă și canalizare. Lipsesc și alte dotări.
Bărbat: Nu are absolut nicio bancă, n-are nimic. Ai două motoare de ventilație, unul în partea aia, unul în partea ailaltă. Deci două. Merge pe manual și pe 380. Ai trei WC-uri uscate.
Reporter: Neracordate?
Bărbat: Nu, n-au nimic. N-ai apă, n-ai nimic la ele. După aia, ai o chiuvetă cu apă, care e neagră și aia de supărare. Atât e! În rest n-ai nimic! N-ai o bancă, n-ai un scaun, n-ai nimic pe ce să stai.
Legislația actuală prevede ca orice imobil nou construit să aibă adăpost de protecție civilă amenajat în subsol
Dana Costache, jurnalist Digi24: Acest adăpost public de protecție civilă se află în subsolul unui bloc construit înainte de 1970. Este dotat cu sistem de filtroventilație, are toalete și ieșire de urgență. Adăpostul are o capacitate de 150 de persoane.
Emil Chiriţă, şef Serviciu Apărare și Protecția Civilă Primaria Galaţi: Populația trebuie să cunoască faptul că într-o situație de conflict armat, sau la primirea unui Ro-Alert se poate adăposti și în subsolurile blocurilor, deci în absolut toate subsolurile blocurilor și în diferite beciuri sau alte spaţii.
De la începutul conflictului de la graniță, autoritățile centrale au transmis că este nevoie de investiții urgente în aceste adăposturi civile, iar accesul populației în buncăre nu ar trebui să fie îngrădit. Mai mult, legislația actuală prevede ca orice imobil nou construit să vină la pachet cu adăposturi de protecție civilă amenajate în subsoluri.
Reporter: Dana Costache / Operator: Marian Munteanu
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News