Victor Rebengiuc: „Am primit foarte multe felicitări, foarte multe. Și foarte multe înjurături”
Occidentul nu atentează la identitatea României, din contră, iar primii care nu se pricep la ce sunt puși să facă sunt chiar politicienii, a spus actorul Victor Rebengiuc, la emisiunea „În fața ta”, de la Digi24. Marele artist a vorbit și despre problemele întâmpinate de Alianța USR-PLUS la înscrierea pentru alegerile europarlamentare, dar și despre situația actuală în care se află România.
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
Surse: PNL ar putea relua vineri discuțiile cu PSD și UDMR. Ciprian Ciucu nu va mai merge la negocieri
Dezvăluiri privind retragerea lui Ciolacu de la negocieri. Surse: Tensiuni PSD-PNL privind unele măsuri de austeritate
Nicușor Dan spune că l-a surprins „ieșirea emoțională” a lui Ciolacu
„Un protest la adresa modului în care e terfelită Justiția, la adresa intenției puterii de a folosi Justiția în interesul ei de a-și proteja nedrept și fărădelegile și pentru că, dacă am văzut că specialiștii în justiție, oameni care lucrează în justiție protestează față de această ordonanță care le distruge munca, o face nefolositoare, am zis că e cazul să venim alături de ei și să sprijinim acest protest. Încercăm să facem Guvernul, Parlamentul să înțeleagă că e vorba de o greșeală, am zice îngăduitori, sau dacă e vorba de rea-intenție, să renunțe la ea”, a spus Victor Rebengiuc.
Actorul le-a dat un răspuns și politicienilor care au spus că actorii nu știu pentru ce au protestat. El a spus că semnalul de alarmă a venit de la magistrați.
„Și dacă e vorba de oameni care nu se pricep, primii care nu se pricep la ceea ce sunt puși să facă sunt chiar politicienii. De ce să mă acuze pe mine, care sunt actor de ani de zile, nu m-a gonit încă nimeni din teatru, îmi iau această măsură de protecție, dar pe ei cine i-a pus acolo? Cum spunea un regizor și mare pedagog polonez de film, nu-mi vine acum numele lui: Un om de arte nu se legitimează cu diploma, ci cu opera. Arăți ce ai făcut. Aia te legitimează și după asta poți fi apreciat”, a adăugat marele actor.
Întrebat de reacția publicului la protestul actorilor, el a spus că „reacțiile au fost bune”.
Despre protest: „Am primit foarte multe felicitări, foarte multe. Și foarte multe înjurături”
„Dacă e vorba de reacţia din societate, am primit foarte multe felicitări, foarte multe, chiar și de la români din străinătate. Și foarte multe înjurături, dar sunt obișnuit. Și când am pus hârtia igienică, în 89, la fel am primit amenințări. Aveam un teanc de scrisori. Le-am aruncat acum un an-doi, pentru că nu-mi plăcea să le văd”, a adăugat Victor Rebengiuc.
Actorul a rememorat ce se întâmpla după ce protesta în acele vremuri.
„Știu că directorul teatrului primea de la securistul teatrului: Spuneți-i lui Rebengiuc să se mai astâmpere, să nu mai vorbească atât. Spuneam ce credeam. Ce e în gușă și în căpușă, nu am avut dublu limbaj. Am avut chiar o dispută foarte serioasă cu unul dintre colegii de clasă, fost prieten în studenție, îi cunoșteam familia. Eram mai mulți. Eu vorbeam împotriva regimului. El spunea: să-i dăm Cezarului ce-i al lui. Ce să dăm unui Cezar care ne ține închis? De ce să-l respect și să-l iubesc? Vreau să nu mai existe acest Cezar. Nu pot să mănânc rahat o zi întreagă la serviciu, ca să vorbesc ceva la lumina zilei și în fața copilului să-i spun altceva. Eu ascultam cu fiul meu Europa Liberă. Și m-am certat cu el pentru asta. Nu puteam avea dublu limbaj, sunt de acord cu linia partidului, iar acasă sunt alt om”, a spus actorul.
„Spunem că vrem să fim independenți, vrem să ne păstrăm demnitatea. Dar cine atentează la ea?”
În ceea ce privește pericolul dictaturii, din nou, după 30 de ani, artistul a spus că este „disperat”.
„Sunt disperat, pentru că nu mă pot despărți de comunism. De când aveam 15 ani trăiesc în acest comunism. Am făcut o revoluție, credeam că se vor schimba lucrurile, că vor veni oameni noi, cu altă mentalitate, că ne vom apropia de Occident, că vom încerca să intrăm în aceeași lume în care trăiesc oamenii din Occident, dar bag de seamă că rămânem tot mai izolați. Negăm ce se întâmplă în Occident, spunem că vrem să fim independenți, vrem să ne păstrăm demnitatea. Dar cine atentează la ea? Sunt oameni din Occident care încearcă să ne facă să ne ridicăm nivelul de civilizație. Asta înseamnă că atentează la identitatea noastră? Nu se schimbă nimic”, a adăugat Victor Rebengiuc.
Victor Rebengiuc, despre cazul USR-PLUS la BEC: Un jaf îngrozitor
Actorul a vorbit și despre faptul că Biroul Electoral Central nu a permis înscrierea Alianței USR-PLUS la alegerile europarlamentare din luna mai: „O mare nenorocire, un jaf îngrozitor, pe care îl pune la cale clasa conducătoare. La asta se pricep, nu la a conduce o țară”.
Întrebat dacă alegeril rezolvă ceva, el a răspusn că „problema e foarte adâncă, dar alegerile sunt un pas spre rezolvare”.
„Nu se rezolvă odată cu alegerile. Pui oameni acolo... Ei vor avea de luptat cu un sistem, pentru că toate instituțiile sunt încărcate cu oameni ai regimului care durează de 70 de ani. S-au mai schimbat, sunt eșalonul 2 sau 3. Vor avea de luptat cu acești oameni, care vor încercă să-și păstreze privilegiile. Nu vor zice: au venit ăștia, ne spun să mergem cu Europa, hai să ne încolonăm, să tragem o horă frumoasă. Nu, se vor apăra”, a spus marele actor.
„Se încearcă să fii intimidat, să-ți retractezi cuvintele, să nu mai fii vehement împotriva conducerii statului. Acest lucru există, libertatea cuvântului, deocamdată. Oamenii văd și ei, călătoresc, au jucat în străinătate, văd cum se trăiește într-o țară civilizată, în care nu ești amenințat dacă ești cinstit. Aici ești amenințat în permanență”, a mai spus actorul.
Cum îl vede Victor Rebengiuc „cu sinceritate” pe Liviu Dragnea?
„L-aș descrie ca un om care a profitat de funcție, un bugetar care a reușit să devină un mare, mare potent financiar și nu numai din leafa de bugetar. Să-mi explice și mie. Eu nu vreau să-i iau nimic. Să mă învețe, cum a fșcut. Nici nu vreau să am cât are el. Are familie grea. Dar să ne învețe. Toată lumea vrea să aibă o situație materială bună, să se simtă bine. Cum faci asta?”
Klaus Iohannis, în percepția lui Victor Rebengiuc
„Iohannis e un om corect, cinstit, intelectual, ceea ce nu e cazul la Dragnea. Singurul care rezistă, luptă pentru ca țara să rămână aproape de Europa, să-și păstreze calitatea de stat de drept, să nu fie îngropată sub mormanul de minciuni și mizerii pe care această camarilă a PSD, chiar și ALDE, încearcă să îngroape țara”.
Victor Rebengiuc, despre candidatura L. C. Kovesi la funcția de procuror șef european
„Ar fi fost culmea să o sprijine (Guvernul, n.red.), că ei n-au știut cum să scape de ea și nu vor decât să o calce în picioare, pentru că a scos la iveală fărădelegile lor. Sunt foarte fericit că Laura Codruța Kovesi a căpătat recunoștința luptei și muncii din partea parlamentarilor europeni și toate comisiile. A fost o selecție serioasă, făcută de oameni cu pregătire, nu au venit foști tinichigii să o verifice. Au fost oameni care cunosc despre ce e vorba în lumea asta. Mi-a părut foarte bine și am fost foarte încântat că a izbutit să câștige primul loc în această selecție”, a spus actorul.
„Când intri în România, intri în altă lume, care e foarte jos”
Despre retorica Guvernului, potrivit căreia trebuie să fie apărat ce e românesc, Victor Rebengiuc a spus că în această discuție este vorba despre respect.
„După ce să te poata aprecia, doar pentru că ești român? Trebuie să faci ceva, să se vadă că ești bine intenționat, că vrei să trăiești într-o lume liberă și adevărată, că vrei să faci tot ce se poate pentru ca această lume să meargă înainte, nu să ne îngropăm”, a subliniat el.
„Când intri în România, intri în altă lume, care e foarte jos: o lume necivilizată, fără șosele, fără spitale, școli. Școlile sunt o nenorocire, nu mai vorbesc de closetele din fundul curții, pentru că sunt multe și e dificil de rezolvat treaba asta. România e rămasă în urmă. Dacă rămânem sub aceeași condiție până la sfârșitul sfârșitului, sfârșitul n-o să fie departe. În mod voit e ținută jos”, a spus Victor Rebenciuc.
Victor Rebengiuc: „Băncile ar muri dacă ar fi toți ca mine”
Marele actor a adăugat că PSD „a avut majoritatea dintr-o minoritate care s-a prezentat la vot”.
„Oamenii care cred în PSD sunt, în general, oameni care așteaptă binefaceri din cer. Uitați-vă cum se luptă ca să primească doi mici, unde se fac festivități și se dau mici, fasole, și cum se calcă în picioare ca să prindă doi mici. Nu tot electoratul (este așa, n.red.). Oamenii acești, dacă le spui: vă mărim leafa, pensia, eu mă întreb de unde dai banii. Îi ai ca să-i dai? Îi iei de undeva? Existau banii ăștia? Sau te împrumuți? Eu nu mă împrumut niciodată. Băncile ar muri dacă ar fi toți ca mine. Traiesc cu obsesia că am de dat bani înapoi. Nu pot trăi cu asta. Am avut leasing la o mașină și a fost o problemă pentru mine”, a mai spus Victor Rebengiuc.
„Când spui așa ceva: o să aveți, o să vă dăm și nu te întrebi de unde or avea bani? Ei se împrumută la dobânzi mari, acești bani vor trebui dați înapoi, cine îi va da? Noi și urmașii nostri. Copiii, nepoții. Vor trebui să plătească pentru o iluzorie bunăstare pe care am avut-o. Când a primit foița cu un salariu mărit, a doua zi a și venit inflația, au venit taxele”, a ai spus el.
Ce ar spune Ilie Moromete despre România din 2019?
„Bolnavilor de avere, de unde să vă dau mai mult, dacă atâta e? Vreți să ies la drumul mare și să omor? Asta spunea Moromete. Trebuie să fii chibzuit. O gospodărire a unei familii și a unui stat se face cu gândire, cum facem mai mulți bani, producem, investim în economie, economia produce, asigură locuri de muncă. Nu te împrumuți. Îi iei, îi dai la cheltuieli, cumpărăm televizoare, mâncăm la restaurante, jucăm la păcănele. Și apoi trebuie să plătim. Cum? Banca e de vină. Banca jupoaie, că a dat bani de împrumut. Păi e corect?”
Urmăriți interviul integral în materialul video.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News