Live

Exclusiv Costache: La 4.000 de cazuri de coronavirus, cele ușoare vor fi tratate acasă. Ce spune ministrul despre vârful epidemiei în România

Data actualizării: Data publicării:
Foto: gov.ro

În situația în care România va ajunge la 4.000 de cazuri de coronavirus, atât cât poate tratat sistemul medical de la noi, cazurile mai ușoare vor fi tratate la domiciliu, a anunțat ministrul Sănătății, Victor Costache, într-un interviu pentru Digi24.

Principalele declarații făcute de ministrul Sănătății, în interviul acordat Digi24:

Putem trata în spitale peste 4.000 de pacienți. Peste 4.000 de cazuri, formele mai ușoare vor fi tratate acasă. Prioritar este să fim cu un pas înaintea bolii.

Sper să avem încă o mie de ventilatoare, de săptămâna viitoare.

Astăzi avem o veste bună, a ajuns primul transfer din Turcia, materialele vor fi rapid distribuite către spitale.

Nu este o boală foarte complicată, dar necesită foarte multe resurse logistice, foarte multe medicamente și materiale sanitare.

În București avem în jur de 1.700 de paturi libere. 

Ministrul Sănătății: Sunt semnalate zilnic tentative de scoatere a medicamentelor din țară

Fiecare responsabil din spitale este obligat să achiziționeze cât mai multe medicamente.

Se încearcă (exportul), le mulțumim colegilor de la poliție și Poliția de Frontieră. Avem o piață rarefiată și am stopat aceasta speculă prin ordinul de ministru. Sunt semnalate zilnic tentative.

Scenariul este greu de anticipat, autoritățile au luat măsuri foarte stricte, este contraproductiv acest influx de călători din Europa care se întoarce. Este din ce în ce mai greu să călătorești in momentul de față, sunt măsuri foarte bune, luate din timp.

Din cele 277 de cazuri, multe sunt cazuri de import și mulți sunt contacți imediați ai cazurilor de import.

(Când vă aștepați să fie numărul maxim de cazuri?) Cred că vom putea răspunde cam într-o săptămână, 10 zile la această întrebare. Este foarte important să analizăm evoluţia în zilele care urmează, ca să facem o predicţie în acest sens. Sunt măsuri pre-spital, toate aceste măsuri de limitare socială, pentru a reduce numărul de îmbolnăviri şi, în paralel, întărim spitalele pentru a creşte capacitatea de primiri pentru pacienţii cu COVID-19.

La undeva peste 4.000 de îmbolnăviri ne așteptăm să păstrăm pacientii cu forme ușoare acasă.

Toți acești pacienți sunt deja strânși într-o bază de date prospectivă, sunt trecute (alte afectiuni) este important să știm toate datele medicale și să știm ce tratament primesc. În Timișoara este un anumit tratament, în București sunt două scheme. Specialiștii vorbesc pentru a uniformiza aceste practici.

Toate vârstele sunt afectate, nu este cineva la adăpost de acest virus. S-a întâmplat și în Europa, și în China. Toate vârstele sunt afectate de COVID-19.

Toți cei care sunt simptomatici (trebuie să poarte mască), dar trebuie să evităm circulația. Se vor da dispoziții suplimentare în zilele care urmează dar nu vreau să întru în detalii. Măștile cu trei pliuri trebuie schimbate odată la câteva ore.

(Spațiile de carantină?) E o luptă contracronometru, în fiecare zi se identifică hoteluri suplimentare. După ce se închid, vor funcționa ca spații de carantină. Nu sunt rechiziționate.

„Săptămâna viitoare se va pune la dispoziție un tel verde digital, bazat pe inteligență artificială”

Procedura izolării se va disemina mai bine la nivel național. Săpămâna viitoare se va pune un la dispoziție tel verde digital, bazat pe inteligență artificială, care va răspunde întrebărilor din online.

Creștem capacitatea la DSP-uri, în ultimele săptămâni s-a dublat numărul de angajați de la DSP-uri. Nu au fost modernizate foarte mult în ultimii ani. Am luat măsuri când am preluat mandatul.

Se încurajează capactatea locală și industria română, Oltchim - vom autoriza câteva mii de kilograme de biocide.

Hexi Pharma - e închisă, n-aș putea spune cum va lucra. Vor fi și foști angajați.

Se lucrează la măști, vom avea și combinezoane. Ieri s-a produs primul combinezon, tot în Sibiu și în Maramureș vor fi produse.

Suntem într-o stare de urgență, toată lumea trebuia să lucreze într-o situație dinamică. Vor fi și schimbări în perioada următoare.

Victor Costache: În ianuarie era un singur laborator pregătit pentru testări, acum sunt 16

(Care este capacitatea de testare?) În ianuarie era un singur laborator pregătit, de la Matei Balș, acum sunt 16. Există personal de la mai multe spitale județene, fiecare spital cumpără teste de Real Time PCR. Încercăm prin importatori să aducem mai multe în țară. Testele rapide sunt o soluție bună, fiecare spital are posibilitatea să le achiziționeze.

(Putem deja vorbi despre 0 transmitere comunitară?) Trebuie să vedem ultimele analize epidemiologice, vom transmite rezultatul lor. Ținem legătură cu specialiști internaționali în fiecare zi, din Franța, Germania, Italia. 

Este important că fiecare manager de spital să aibă inițiative.

Mesajul ministrului pentru români

Apelul tuturor membrilor din guvernul Orban și al responsabililor implicați este la calm, situația din România este mult mai bună decât în alte țări cu sistem sanitar mai puternic, deoarece am luat măsuri mai din timp. E mult mai ușor să previi decât să vindeci.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Medicul de la Casa Albă anunță că starea lui Joe Biden, infectat cu Covid, „s-a ameliorat semnificativ” în ultimele 24 de ore

Casa Albă anunță cum se simte Joe Biden după infectarea cu coronavirus: „Are o stare de slăbiciune generală”

Cazul bizar al pacientului infectat cu coronavirus timp de 613 zile

Partenerii noștri