Vasile Bănescu: Solicitarea ajutorului bisericii în sfera electorală este o mare eroare
România va avea anul viitor 4 rânduri de alegeri extrem de importante, iar mulți politicieni încearcă să se folosească de biserică pentru a câștiga voturi. Există în spațiul politic românesc formațiuni politice care asumă declarativ valorile ortodoxiei și se proclamă adevărații apărători ai credinței ortodoxe în România. Această cutumă este o mare eroare, a spus la Digi24 Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al BOR.
Prima dezbatere prezidențială după zece ani, organizată de Digi 24 și Universitatea Babeș Bolyai
Cât costă ceasul Trump, noua afacere a republicanului candidat la Casa Albă
PNL a depus un proiect de lege care să-i permită lui Klaus Iohannis să candideze la Senat
Pîrvulescu, despre o eventuală susținere a lui Geoană de către PSD: Ar fi un pariu câștigător, tandemul ar fi Geoană-Ciolacu
Coaliția a decis: Alegeri prezidențiale și parlamentare în trei weekenduri consecutive. Defilare cu votare pe 1 Decembrie
Nicușor Dan, prima reacție după ce a câștigat a doua oară Primăria Capitalei
Firea contestă rezultatele EXIT POLL-urilor
Klaus Iohannis: Este o zi importantă, vă invit pe toți să poftiți la vot
Membru al SOS, reclamat că oferea bani alegătorilor în Ștefăneștii de Jos. Avea în mașină liste cu nume și teancuri de bani
„Biserica prin reprezentanții ei are obligația, nu doar misiunea să fie model de echilibru și onestitate, aceasta este vocația bisericii de natură morală. În calitate de reprezentanți ai bisericii, nu avem voie, nu ne permitem să ne transformăm în agenți electorali”, a spus Vasile Bănescu.
„Solicitarea ajutorului bisericii în sfera electorală este o mare eroare. Faptul că există facțiuni politice care încearcă să măgulească biserica, să o valideze, ca și cum biserica ar avea nevoie să o valideze cineva, asta este o mare eroare și în percepția oamenilor din biserică, care consideră că dacă cineva rostește cuvinte și se laudă cu aderențe creștine, acest lucru ar ajută cu ceva biserica”, a explicat el.
„Biserica nu este vânată de nimeni, biserica nu are adversari pe măsura ei în spațiul public. Biserica ortodoxă este în topul încrederii societății românești și nu întâmplător, dar acest loc trebuie păstrat și nu trebuie compromis și este un mesaj pe care îl ofer mereu de câte ori pot.
Întâlnirea religiosului cu politicul trebuie să se consume doar în sfera socialului, în sfera caritabilului, unde biserica are foarte mare contribuție în spațiul românesc actual, nu în sfera politicului. Bineînțeles că se consumă contacte, întâlniri la care biserica poate fi invitată, dar acesta nu pot fi electorale. Biserica nu are nevoie de validarea politcului, biserica este o instituție care poate valida pe cineva, dar nu electoral”, a adăugat Bănescu.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News