Live

Vaccinul rusesc Sputnik împotriva COVID-19 are o eficiență de 91,6% (studiu)

Data publicării:
Vaccinul rusesc Sputnik-V a fost lansat în august 2020. Foto: Profimedia Images

În pofida numeroaselor critici cu privire la lansarea timpurie, vaccinul rusesc Sputnik V s-a dovedit a avea o eficiență de 91,6% împotriva îmbolnăvirii cu Covid-19, potrivit rezultatelor unor studii intermediare, potrivit CNN.

Constatările preliminare au fost publicate marți în revista The Lancet și se bazează pe datele colectate de la 19.866 de participanți, dintre care aproximativ trei sferturi (14.964) au primit două doze de vaccin, iar un sfert (4.902) au primit un produs placebo.

De când au început testele, din grupul celor cărora le-a fost administrat vaccinul rusesc, au fost consemnate 16 cazuri de Covid-19 simptomatic la 21 de zile după ce pacienții au primit prima doză de vaccin.

Din grupul celor care au primit produse placebo, au fost confirmate 62 de cazuri de infectare cu Covid-19, ceea ce înseamnă că vaccinul Sputnik are o eficiență de 91,6%.

Studiul a inclus 2.144 de persoane cu vârsta de peste 60 de ani, iar o sub-analiză efectuată pe acest grup a arătat că vaccinul a fost foarte bine tolerat și a avut o eficiență similară, de 91,8%.

Vaccinul Sputnik este 100% eficient împotriva formelor moderate și severe de Covid-19

Echipa de cercetători a analizat, de asemenea, și eficiența vaccinului împotriva formelor moderate și severe de Covid-19, iar la 21 de zile după prima doză de vaccin nu au fost raportate cazuri de asemenea fel în grupul vaccinat cu Sputnik, în timp ce în grupul celor care au primit produsul placebo, au fost raportate 20 de cazuri moderate și severe de coronavirus.

Totodată, efectele adverse asociate cu vaccinarea au fost rare: mai puțin de 0,2% la persoanele care au primit vaccinul.

Potrivit rezultatelor studiului, majoritatea efectelor secundarea raportate au fost ușoare, precum durerea la locul vaccinării, simptome asemănătoare unei gripe și niveluri scăzute de energie.

Analiza include doar cazuri simptomatice de Covid-19, autorii susținând că sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege eficiența vaccinului împotriva unui Covid-19 asimptomatic, transmiterea acestuia și cât timp poate dura protecția oferită de ser.

Vaccinul rusesc Sputnik V este administrat în două doze, fiecare bazată pe doi vectori virali diferiți, administrate la 21 de zile distanță. Din acest punct de vedere, Sputnik are o abordare similară cu vaccinurile dezvoltate de AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Un studiu amplu trage concluzia că nu din laborator a provenit COVID-19, ci chiar din piața din Wuhan

Relaxare. 55% dintre români nu mai văd infectarea cu COVID-19 drept o amenințare, arată un studiu

Au fost descoperite mutaţii care ajută SARS-CoV-2 să infecteze creierul

Partenerii noștri