Live

Unde se recuperează soldații ucraineni când nu se luptă cu rușii. „Această reabilitare îi ajută cel puțin pentru o săptămână”

Data actualizării: Data publicării:
Cum se recuperează soldații ucraineni între bătălii. Foto: Profimedia Images

Cele 10 luni de război din Ucraina l-au determinat pe un comandant local să transforme un sanatoriu din epoca sovietică, din regiunea Harkov, într-un centru de recuperare pentru militarii ucraineni, dedicat tratării bolilor mentale și fizice, relatează ABC News, citat de AP News. 

În acest loc, soldații se relaxează pe fotolii confortabile într-o cameră slab iluminată, care miroase a lavandă și pini, respiră adânc în timp ce închid ochii și ascultă muzică de meditație. Momentele petrecute în centrul de recuperare îi ajută pe ucraineni să-și restabilizeze corpul și mintea înainte de a se întoarce pe front. „Această reabilitare îi ajută pe soldați, cel puțin pentru o săptămână, să se reunească”, a spus Oleksander Vasylkovskyi, locotenent colonel în Forțele Armate ucrainene.

Vasylkovskyi își amintește cum soldații au suferit în tăcere după ce s-au întors acasă din lupta cu Rusia în Donbasul ucrainean, în 2014. Ratele de sinucidere în rândul veteranilor au crescut în anii următori, cu multe cazuri netratate de tulburare de stres post-traumatic. El speră că un astfel de centru poate crește gradul de conștientizare cu privire la nevoia de îngrijire a sănătății mintale și poate preveni sinuciderile în viitor.

Aici, soldaților li se oferă o varietate de tratamente: terapie acvatică într-o piscină fierbinte pentru a vindeca durerile musculare; terapia cu lumină roșie pentru a îmbunătăți circulația inimii și a sângelui, o cameră de sare pentru o respirație mai bună; iar pentru cei care au coșmaruri, terapia cu electrosomn - o electroterapie de joasă frecvență din era sovietică despre care se spune că relaxează sistemul nervos și induce somnul.

Psihologii sunt, de asemenea, disponibili, nu doar pentru soldați, ci și pentru familiile lor care se confruntă cu traumele războiului. De asemenea, militarii sunt supuși verificărilor medicale, a explicat Vasilkovskii. „Este cel mai important lucru pentru că o persoană dezvoltă mai multe boli din stresul luptei.”

Pe lângă cicatricile psihologice ale războiului, soldații vin aici și pentru a trata meningita, contuziile, amputațiile, inflamațiile plămânilor și ale nervilor, tulburările de somn, bolile de piele și bolile cardiovasculare, printre altele. „Dacă cineva suferă o traumă și nu poate merge, departamentul meu îl va pune din nou pe picioare”, a spus Artem, un kinetoterapeut care lucrează la centru și care nu își poate dezvălui numele de familie din motive de securitate.

Viktor, al cărui nume de familie nu poate fi publicat din motive de securitate, a lucrat ca miner înainte de a intra în armată. El a luat parte la operațiunea militară care a împins forțele de ocupație ruse din regiunea Harkov.Luni de zile, a dormit în tranșee noroioase și reci. „Am lucrat în condiții dăunătoare pentru sănătatea noastră. E rău, e umed, e ud”, a explicat Viktor în timp ce stătea într-o cameră în care pereții și podelele sunt acoperite cu sare groasă pentru a-i curăța plămânii afectați. „Avem dureri de spate, dureri de picioare, purtăm echipamente grele”, a adăugat el. La patru zile în centrul de reabilitare, se simțea revigorat. „Sunt deja hotărât să merg mai departe, să-mi continui munca, să distrug inamicul și să ne aduc în fiecare zi mai aproape de victorie”, a spus Viktor.

Peste 2.000 de soldați au fost tratați aici de la deschiderea centrului în iunie. Costul unei zile de reabilitare pentru un soldat este în jur de 20 de euro.

Editor : Loredana Bancăș

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Investigație Mediazona: Au fost identificate numele a 84.761 de soldați ruși căzuți pe frontul din Ucraina. „2024, cel mai mortal an”

Partenerii noștri