Un vaccin românesc anti-COVID, în testare la Timișoara. Cât de repede va fi gata
Una dintre cele mai bune vești din ultimele zile: un vaccin românesc care să prevină îmbolnăvirea de COVID-19 chiar este posibil. Profesorul universitar doctor Virgil Păunescu, care conduce centrul de cercetări Oncogen, din cadrul Spitalului Județean din Timișoara, și echipa sa au făcut deja pași importanți.
Nou vaccin de la Moderna
Gheorghiță: Există o subraportare a reacțiilor adverse la vaccin
Cât durează imunitatea dată de vaccinul anti-Covid. Răspunsul lui Raed Arafat
A treia tranșă de vaccinuri anti-COVID a ajuns în România. Pfizer a trimis la Timișoara mai puține doze decât era negociat
Prima persoană vaccinată la Iași
Vaccinul anti-COVID a ajuns în România. Raed Arafat: Asistăm la un moment istoric. De azi lucrăm pe două fronturi
Nelu Tătaru a anunțat cum va decurge vaccinarea propriu-zisă în România
Cum încearcă medicii de familie să-i convingă pe români să se vaccineze. De ce depinde succesul campaniei naționale
Avertisment: Oamenii care au alergii severe să nu se vaccineze împotriva COVID
Virgil Păunescu, directorul Oncogen: "Am să încep mai întâi cu o mică explicație. Situația, unică în ultima sută de ani prin gravitate, obligă toți oamenii care au resurse și capacitatea de a contribui cu ceva pentru a ameliora aceaste lucruri grave pe care le traversăm, îi obligă să facă un efort. Noi la Timișoara, având un centru din fonduri europene foarte bine dotat, probabil unul dintre cele mai bune din țară, și având experiență în terapia cu vaccinuri, în cancer, în sensul de studii, am hotărât că această experiență a dezvoltării de vaccinuri în cancer poate fi translatată în ceea ce se cheamă vaccinarea în cazul unui virus. (...) Dezvoltarea prototipului a fost oarecum gata la sfârșitul lunii ianuarie, după care am început să comandăm componentele vaccinului - un amestec de 15 proteine - în străinătate și am început testarea lor, exact cum fac zeci de alte laboratoare, la ora actuală, în lume. (...) După ce vom termina testele pe celule umane, în vreo trei săptămâni, vom putea avea primele rezultate privind eficiența".
Teodora Tompea, jurnalist Digi24: Dacă totul depinde conform planului, în maximum un an ar putea să existe acest vaccin.
Virgil Păunescu: "Da. Noi ne-am dat termene mai strânse, dar adevărul este că lucrurile depind de modul în care se mișcă autoritățile pentru că avem nevoie de aprobări. Nu putem face experimente fără acordul Agenției Medicamentului".
Editor: I. I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News