Live

UE a agreat ca certificatele de vaccinare să arate la fel în toate țările membre

Data publicării:
Pandemia Covid-19 în Uniunea Europeană. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană a agreat ca certificatele de vaccinare să arate la fel în toate țările membre iar ulterior se va stabili cum vor fi folosite acestea, a declarat președintele Consiliului European Charles Michel în cadrul ședinței de joi, potrivit site-ului oficial al CE.

Membrii Consiliului European au convenit să lucreze la o formă standardizată și interoperabilă a dovezii de vaccinare în scopuri medicale.

„Credem că ar trebui să putem fi de acord asupra unor elemente comune care să fie incluse în certificatele de vaccinare în scopuri medicale. Și într-o etapă ulterioară vom stabili în ce circumstanțe vor putea fi utilizate aceste certificate”, a susținut președintele CE.

Liderii UE s-au reunit joi, în sistem de videoconferință, într-o ședință a Consiliului European pentru a discuta despre coordonarea răspunsului la pandemia de COVID-19, inclusiv despre oportunitatea introducerii unor certificate de vaccinare.

Păreri împărțite în ceea ce privește certificatele de vaccinare

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut, pe 12 ianuarie, crearea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 valabil la nivelul întregii UE pentru a ajuta la relansarea călătoriilor transfrontaliere devastate de pandemia de coronavirus.

Propunerea este susținută și de Spania. Joi, ministrul de externe al Spaniei, Arancha Gonzalez, a afirmat că ţara sa insistă pe lângă Uniunea Europeană şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică pentru crearea unui astfel de certificat care să ajute la revitalizarea deplasărilor.

De asemenea, Comisia Europeană este favorabilă ideii unui certificat de vaccinare împotriva noului coronavirus care să fie „reciproc recunoscut”, a anunţat preşedinta sa, Ursula von der Leyen, într-un interviu acordat mai multor media portugheze înainte de vizita sa la Lisabona, de vinerea trecută.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, consideră că ar putea fi introdus la un moment dat un "paşaport de vaccinare" împotriva coronavirusului, dar nu este cazul acum.

Pe de altă parte, OMS respinge ideea unui pașaport de vaccinare anti-Covid ca o condiţie pentru accesul străinilor în unele ţări. Între pașaportul de vaccinare și certificatul de vaccinare sunt însă diferențe.

Totodată, Președintele Klaus Iohannis a declarat recent că nu este de acord cu impunerea la nivel european a unor certificate în baza cărora cei vaccinați împotriva COVID-19 să poată călători.

Citește și Pașaport de vaccinare versus certificat de vaccinare. Care este diferența dintre ele

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Reacțiile liderilor UE după anunţarea rezultatului alegerilor prezidențiale din Republica Moldova

Lavrov spune că Europa se pregătește de un „conflict armat direct” cu Rusia. „Se grăbesc într-o aventură sinucigașă”

Ciolacu recunoaște că România a fost deja afectată de criza economică din Europa. „Nu intrăm în recesiune”

“Dacă rușii preiau controlul deplin asupra Parlamentului Moldovei, vor lichida treptat orice instituţii democratice” (Analiză CNN)

Partenerii noștri