Twitter recunoaște că algoritmii platformei sale favorizează postările politicienilor și presei de dreapta
Twitter a recunoscut că algoritmii platformei sale favorizează postările politicienilor de dreapta și ale organizațiilor media de dreapta, în detrimentul postărilor din surse de stânga, relatează The Guardian.
Platforma de socializare a examinat tweet-urile oficialilor aleși din șapte țări – Marea Britanie, SUA, Canada, Franța, Germania, Spania și Japonia. Totodată, a studiat dacă conținutul politic de la organizațiile media a fost amplificat pe Twitter, concentrându-se în primul rând pe surse de știri din SUA, cum ar fi Fox News, New York Times și BuzzFeed.
Studiul a comparat cronologia „Acasă” a Twitter – modul implicit în care 200 de milioane de utilizatori pot vedea postările celorlalți utilizatori, în care un algoritm adaptează ceea ce vede fiecare persoană – cu cronologia tradițională în care cele mai recente tweet-uri sunt clasate pe primul loc.
Studiul a comparat cele două tipuri de cronologie, luând în considerare dacă unii politicieni, partide politice sau știri au fost mai amplificate decât altele. Studiul a analizat milioane de tweet-uri de la oficiali, alese între 1 aprilie și 15 august 2020, și sute de milioane de tweet-uri de la organizații media, în mare parte din SUA, în aceeași perioadă.
În șase din șapte țări, politicienii de dreapta au fost favorizați de algoritmii Twitter
Rezultatele au arătat faptul că în șase din cele șapte țări (în afară de Germania), tweet-urile politicienilor de dreapta au primit mai multă amplificare de la algoritm decât cele care aparțineau politicienilor de stânga. De asemenea, postările organizațiilor de știri de dreapta erau mai amplificate decât cele de stânga, iar tweet-urile politicienilor au fost mai mult amplificate de o cronologie algoritmică decât de cronologia clasică, a celor mai recente postări.
Potrivit documentului de cercetare, format din 27 de pagini, Twitter a găsit „o diferență semnificativă statistic care favorizează dreapta politică” în toate țările, cu excepția Germaniei.
O valoare de 0% însemna că tweet-urile au ajuns la același număr de utilizatori pe cronologia adaptată algoritmului ca și pe omologul său cronologic, în timp ce o valoare de 100% înseamnă că tweet-urile au atins o acoperire dublă. e această bază, cea mai puternică discrepanță între dreapta și stânga a fost în Canada (liberalii 43%; conservatorii 167%), urmată de Marea Britanie (laburiştii 112%; conservatorii 176%). Chiar și excluzând înalți oficiali guvernamentali, rezultatele au fost similare, se arată în document.
Twitter: Rezultatele cercetării sunt „problematice”
În urma acestor rezultate, compania a afirmat că nu este clar de ce cronologia de pe ecranul „acasă” a produs aceste rezultate și a indicat că ar putea avea nevoie acum să-și schimbe algoritmul.
O postare pe blog a lui Rumman Chowdhury, directorul de inginerie software al Twitter, și Luca Belli, cercetător Twitter, au spus că descoperirile ar putea fi „problematice” și că trebuie făcute mai multe studii.
„Amplificarea algoritmică este problematică dacă există un tratament preferențial în funcție de modul în care este construit algoritmul față de interacțiunile pe care oamenii le au cu acesta. Este necesară o analiză suplimentară a cauzei principale pentru a determina ce modificări, dacă există, sunt necesare pentru a reduce impactul negativ al algoritmului nostru de cronologie de pe ecranul «acasă»”, se arată în postare.
Twitter a declarat că își va pune cercetarea la dispoziția persoanelor din afară, cum ar fi cadrele universitare, și se pregătește să permită terților să aibă acces mai larg la datele sale, într-o mișcare care ar putea pune și mai multă presiune asupra Facebook pentru a face același lucru.
Editor : I.C
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News