Live

Tramvaiele cumpărate de Primăria Capitalei de la Astra Vagoane vor costa peste un miliard de lei, ca urmare a ajustării preţurilor

Data publicării:
Noile tramvaie Astra au ieșit pe traseu. Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Preţul tramvaielor cumpărate de Primăria Capitalei de la Astra Vagoane va creşte de la 880 de milioane de lei la peste un miliard de lei fără TVA, ca urmare a ajustării preţurilor. Consiliul General al Municipiului Bucureşti a adoptat în şedinţa de luni un proiect de hotărâre în acest sens.

Actul normativ a fost adoptat cu 28 de voturi „pentru” şi o abţinere, potrivit Agerpres.

În referatul de aprobare se reaminteşte că în aprilie 2018 au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici în vederea achiziţionării de tramvaie pentru liniile 1, 10, 21, 25, 32, 40, 41 şi 55.

În mai 2021, municipalitatea a încheiat un contract pentru furnizarea a 100 de tramvaie cu asocierea Astra Vagoane Călători SA (lider) - CRRC Qingdao Sifang Co. Ltd. (asociat), în valoare de 840.882.207 lei fără TVA. Ca urmare a evoluţiei indicelui statistic naţional, în baza instrucţiunilor preşedintelui ANAP, în luna iulie a fost încheiat un act adiţional, iar preţul contractului a crescut de la 840.882.207 de lei la 881.496.817 de lei.

Totodată, avocaţii Astra Vagoane au depus în două rânduri, în iulie 2022 şi în februarie 2023, documentaţia pentru respectarea prevederilor OUG 64/2022. Prin această ordonanţă de urgenţă se reglementează ajustarea devizelor generale de investiţii în cadrul contractelor de finanţate din fonduri externe nerambursabile.

Prețuri ajustate

În urma aplicării formulelor de calcul prevăzute în OUG 64/2022, valoarea rezervei de implementare pentru contract este 161.619.403 de lei, fără TVA. Astfel, se impune majorarea indicatorilor tehnico-economici ai proiectului de la 881.496.817 de lei la 1.043.116.221 de lei.

Mai exact, potrivit art. 3 alin. (1) din OUG nr. 64/2022, preţul contractelor de achiziţie publică aferente proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile se ajustează pentru a ţine seama de unele modificări ale costurilor pe baza cărora s-a fundamentat preţul contractelor de achiziţie şi care nu au putut fi prevăzute de ofertanţi la data elaborării ofertelor.

Astfel, beneficiarii fondurilor externe nerambursabile constituie o rezervă de implementare, destinată plăţii ajustărilor de preţ ale contractelor de achiziţie publică.

Rezerva de implementare pentru reechilibrarea contractelor se constituie iniţial în procent de până la 23% din valoarea restului de executat a contractului de achiziţie şi poate fi utilizată numai pentru plata diferenţelor de valoare de ajustare de preţ.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Banca de Alimente din București e aproape gata. Anunțul făcut de Nicușor Dan

Nicușor Dan, după inundațiile din Spania: Pentru fiecare teren construit trebuie să fie o zonă de spațiu verde pentru scurgerea apei

Nicușor Dan: Unul din obiectivele referendumului din București este înlăturarea ilegalităților din domeniul urbanistic

Ce a decis instanța în dosarul demolării Cathedral-Plaza, un proces început acum 18 ani. Reacția lui Nicușor Dan

Partenerii noștri