Live

Tirul de terapie intensivă de la Timișoara s-a defectat. Opt pacienți în stare gravă, transferați de urgentă

Data actualizării: Data publicării:
Imagini din rulota ATI la Timișoara. Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Cel puțin 8 pacienți cu COVID-19 au fost mutați de urgență la spitalele din Timişoara, după ce la nici două zile de la punerea în funcțiune, tirul de terapie intensivă de la Spitalul Municipal s-ar fi defectat.

ACTUALIZARE. În urma informației apărute în spațiul public, Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) a făcut precizări cu privire la terapia intensivă mobilă de la Timișoara:

"În cursul acestei dimineți, personalul medical care operează unitatea mobilă de terapie intensivă din Timișoara a semnalat echipei tehnice a Spitalului Municipal că din cauza unui consum ridicat, presiunea oxigenului din tir scăzuse, cerând acestora să intervină în a remedia problema și anume, să crească nivelul presiunii de pe ieșirea din stocatorul de oxigen care alimentează atât unitatea cât și întregul spital.

Unitatea Mobilă fiind racordată la rețeaua de oxigen din spital, nu s-a putut crește presiunea, dat fiind faptul că aceasta ar fi însemnat automat, creșterea presiunii oxigenului și în unitatea spitalicească.

Coordonatorul medical care asigură buna funcționare a tuturor unităților ATI mobile a comunicat departamentului tehnic al spitalului, la momentul instalării unității, că fără o ieșire separată, independentă de cea care alimentează spitalul, și care să beneficieze de regulator propriu, o astfel de situație ca cea apărută noaptea trecută nu ar putea fi soluționată.

În urma încercărilor de a remedia situația, departamentul tehnic a luat hotărârea de a racorda unitatea mobilă la o stație secundară de rezervă, independentă de cea a spitalului, dând o presiune mult prea mare de oxigen, de peste 6 bari, fapt pentru care toate ventilatoarele au afișat alarma de presiune crescută și au încetat să mai funcționeze.

Dată fiind această situație, personalul medical care activează în cadrul unității mobile de terapie intensivă a fost nevoit în a muta, în deplină siguranță pacienții, în alte unități sanitare, în vederea continuării îngrijirilor medicale care se impun pacienților infectați cu noul Coronavirus", a transmis DSU.

Știrea inițială:

Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă a ajuns vinerea trecută la Spitalul Municipal din Timişoara, însă s-a defectat în dimineaţa zilei de miercuri, la scurtă vreme după ce a devenit funcțională. Este vorba despre tirul care iniţial a fost amplasat în curtea Spitalului Victor Babeş.

Raul Pătrașcu, managerul Spitalului Județean Timișoara, a declarat la Digi24 că s-a făcut o evaluare a pacineților care se aflau în terapia intensivă mobilă care s-a defectat și a decis transferul direct pe secția ATI Covid a spitalului, astfel că starea lor nu s-a agravat.

"Trei dintre acesti pacienți au ajuns la Spitalul Municipal Timișoara, iar cinci i-am preluat noi. În jurul orei 6.00 dimineața am fost notificați de către Spitalul Municipal de această situație, am reușit cu colegii de pe sectia de ATI și si am trimis specialiștii noștri care au făcut o evaluare a pacientilor și cu ajutorul Ambulanței si SMURD am reusit să îi transferăm direct și optim pe ATI roșu COVID, astfel încât starea acestora nu s-a agravat. Ei se află în prezent la unitatea noastră, este vorba de 3 bărbați și 2 femei pe ATI în plus față de ceea ce am avut noi", a declarat Păstrașcu la Digi24.

Întrebat dacă mai există locuri la Spitalul Județean la secția ATI, managerul unității medicale a spus că mai are un singur loc disponibil în acest moment, însă situația este una în dinamică.

"Un loc mai avem. Situația este în dinamică, de la o oră la alta se schimbă numărul de locuri", a conchis managerul Spitalului Județean Timișoara.

Pe data de 19 octombrie, instalaţia de încălzire a cedat, iar bolnavii au fost ţinuţi în frig o noapte intreagă. Unitatea a stat în service aproape o lună, după care a fost adusă la Spitalul Municipal.

În această dimineaţă, în jurul orei 6:00, au apărut noi probleme de ordin tehnic. Potrivit primelor informații, în unitatea de terapie mobilă erau 8 bolnavi, 3 dintre ei au fost duşi în secţia ATI a Spitalului Municipal Timişoara, iar 5 au fost transferaţi la Spitalul
Judeţean.

Editor : Alexandra Andronie

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bătrân de 70 de ani din Timișoara, prins în flagrant după ce a preluat un colet cu 9 kilograme de cannabis primit din Spania

35 de ani de la Revoluție: Balconul Operei din Timișoara s-a umplut de oameni, la aceeași oră când oamenii strigau în 1989 „Libertate”

Patru medici și o asistentă din Timișoara au recunoscut că au luat mită. Pe lângă bani, ar fi primit miere și bulion

Zile de doliu la Timișoara în amintirea eroilor căzuți în Revoluția din 1989. Mărturiile revoluționarilor

Partenerii noștri