Live

Sute de candidați, care au luat concursul de Rezidențiat, au fost respinși, pentru că nu sunt destule locuri

Data publicării:
Ministerul Sănătății a organizat o sesiune extraordinară suplimentară a concursului de admitere în Rezidențiat pe 14 mai. FOTO: Shutterstock

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii s-au întâlnit, luni, cu reprezentanţii medicilor care nu au reuşit să ocupe un loc în Rezidenţiat în urma sesiunii suplimentare a concursului din 14 mai 2023. Peste 800 de candidaţi au obţinut punctajul necesar, dar au fost disponibile doar 628 de locuri. Restul candidaţilor, cu punctaje mai mici decât media ultimelor sesiuni ordinare ale Rezidenţiatului, au fost declaraţi respinşi. Potrivit Ministerului, doar 29% dintre ei au absolvit recent Medicina, restul având chiar şi 50 de ani, transmite News.ro.

„Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii s-au întâlnit astăzi, din nou, cu reprezentanţii medicilor care nu au reuşit să ocupe un loc în Rezidenţiat, în urma sesiunii suplimentare a concursului din 14 mai 2023. Aceştia solicită suplimentarea locurilor pentru candidaţii care au obţinut un punctaj peste 484. Ministerul Sănătăţii va analiza cererea şi va păstra legătura cu absolvenţii, astfel încât să fie identificate soluţii care să ofere posibilitatea instruirii corespunzătoare şi menţinerea calităţii pregătirii”, a transmis, luni, Ministerul Sănătăţii.

Ministerul Sănătății a organizat o sesiune extraordinară suplimentară a concursului de admitere în Rezidențiat pe 14 mai

Sursa citată a precizat că, în data de 14 mai 2023, Ministerul Sănătăţii a organizat, împreună cu universităţile de medicină şi farmacie, o sesiune extraordinară suplimentară a concursului de admitere în Rezidenţiat pentru 628 de locuri rămase vacante în sesiunea din noiembrie 2022, pentru a veni în sprijinul tinerilor medici.

„Buna pregătire a tinerilor medici admişi în Rezidenţiat este esenţială pentru asigurarea asistenţei medicale de calitate. Acesta este scopul procesului de selecţie prin concurs. La concurs s-au înscris 962 de candidaţi care şi-au asumat, în momentul înscrierii, prin metodologia de concurs (Metodologia aprobată prin ordin al Miniştrilor Sănătăţii şi Educaţiei şi publicată în Monitorul Oficial nr. 689 / 3879 / 2023) că vor concura pentru ocuparea locurilor rămase neocupate în sesiunea din toamna anului 2022 (628 de locuri/posturi)”, a mai transmis Ministerul.

Sursa citată a precizat că, în urma concursului, 863 de candidaţi au obţinut peste punctajul minim care face posibilă admiterea, respectiv, 60% din nota cea mai mare obţinută în această sesiune, adică punctaje între 484 şi 807.

„Candidaţii care se clasează în afara numărului de locuri/posturi publicate la concurs sunt declaraţi respinşi”, potrivit Metodologiei de concurs

Potrivit art. 24 din Metodologia de concurs „candidaţii care se clasează în afara numărului de locuri/posturi publicate la concurs sunt declaraţi respinşi”, punctajul minim de 60% fiind necesar, dar nu suficient pentru ocuparea unui loc sau post.

„Ultimul candidat care a ales un loc dintre cele 628 a avut punctajul de 529. În ultimii șapte ani, punctajele minime cu care s-au ocupat locuri la sesiunile din toamnă a concursului de Rezidenţiat au fost situate în intervalul 559-567, respectiv, 565 în sesiunea din noiembrie 2022. În urma repartiţiei şi a ocupării tuturor locurilor şi posturilor scoase la concurs, 208 candidaţi au fost declaraţi respinşi, conform regulamentului de concurs”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.

Potrivit instituţiei, aceştia au obţinut punctaje între 484 şi 528, fiind situaţi mult sub media punctajelor minime cu care s-au ocupat locuri şi posturi la sesiunile ordinare ale concursului din toţi anii precedenţi.

„Menţionăm că dintre aceştia, numai 29% au vârste cuprinse între 25 - 30 de ani, fiind absolvenţi ale ultimelor cinci promoţii ale Facultăţilor de Medicină. Restul au vârste de peste 30 de ani şi chiar peste 50 de ani (14%). Nu este vorba despre medici rezidenţi, ci despre absolvenţi ai Facultăţilor de Medicină care nu au reuşit să devină rezidenţi după terminarea studiilor medicale”, au mai afirmat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"La 7 ani i-am spus tatălui meu că o să mă mărit cu un fotbalist de la Dinamo". După 20 de ani, i s-a împlinit visul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Apariție surpriză a actorului Timothee Chalamet la un concurs de sosii. Cum au reacționat sutele de fani

Chirurgii de la Institutul Marius Nasta amenință cu greva japoneză. Ce spune ministrul Rafila

Câte pastile de iodură de potasiu au ajuns la populație începând din iunie 2022. Aproape 28 de milioane de pastile sunt în farmacii

O studentă româncă a obţinut locul I la Finala Internaţională a Concursului de Limbă, cultură şi civilizaţie franceză

Partenerii noștri