Live

Stare de urgență. CTP: Nu trebuie să ne speriem, dar nici să vedem în ea un miracol și o soluție; Coruptovirusul acționează de secole!

Data actualizării: Data publicării:
Cristian Tudor Popescu la Digi24

Gazetarul Cristian Tudor Popescu spune că decretarea stării de urgență în România era inevitabilă, au făcut-o și alte state, însă problema este dacă ea va reuși să funcționeze în sprijinul cetățenilor. „Starea de urgență nu trebuie văzută ca un panaceu. Nu trebuie să ne speriem, dar nici să vedem în ea un  miracol și o soluție, tot de noi depinde ce se va întâmpla”, a declarat sâmbătă, la Digi24, Cristian Tudor Popescu.

„Președintele nu a decretat stare de urgență în această seară, a anunțat că va introduce prin decret starea de urgență începând de luni. Este bine că a făcut lucrul acesta. Lasă timp populației 48 de ore pentru a se obișnui cu ideea, pentru că cuvintele acestea sună într-un fel care agită oamenii, stare de urgență, dar până luni poate că se vor calma. Era inevitabilă o astfel de hotărâre, au luat-o și alte state. Singura problemă mi se pare cea de fond. Adică, asta este o măsură tehnică, starea de urgență. Întrebarea este vor reuși autoritățile să funcționeze în sprijinul cetățenilor? Pentru că asta se poate face și în afara stării de urgență. Dacă în continuare politicienii, polițiștii, mă rog, cetățenii, vor minți și vor infecta mari mase de oameni, asta n-o rezolvă starea de urgență. Dacă în continuare nu vor fi măști în farmacii, nu vor fi în magazine dezinfectanți - asta nu o rezolvă starea de urgență”, a comentat Cristian Tudor Popescu.

„Ea poate să rezolve niște probleme de resurse, să poată fi mobilizate mai multe resurse. Problema este cum sunt gestionate, cum se comportă autoritățile și în ultimă instanță - care este, de fapt, prima instanță - cum se comportă cetățenii acestei țări. De ei depinde, în ultimă instanță. De noi depinde. Depinde cum înțelegem situația, cum înțelegem să ne protejăm și să îi protejăm și pe ceilalți”, a insistat CTP.

„Nu poți să-i pui pe oameni în niște grajduri”

Întrebat care ar fi măsurile cu care ar trebui să înceapă guvernul, gazetarul a răspuns ironic: „A, avem o grămadă de specialiști în clipa de față, avem mari experți pe ecrane care ne spun ce ar trebui să facă Guvernul, toți sunt epidemiologi acum. Eu nu sunt. Aștept să văd ce măsuri va lua Guvernul și voi reacționa în calitate de gazetar, mai mult sau mai puțin critic în legătură cu aceste măsuri”.

De pildă, rechiziționarea unor hoteluri ar putea fi o soluție care să nu-i mai trimită pe oameni „în niște locuri insalubre, în niște locuri sinistre numite carantină. Le cerem oamenilor să accepte ideea asta a izolării, a carantinei, a autoizolării, dar trebuie să le oferim și niște condiții omenești pentru asta. Nu poți să-i pui pe oameni în niște grajduri”, spune CTP.

Nicio țară din lume nu este pregătită pentru o explozie epidemică, iar sistemul medical din România are și el o limită de rezistență. Rezolvarea este să conștientizeze oamenii, iar prin comportamentul lor să împiedice răspândirea bolii, pentru că altfel, sistemul medical românesc evident că ar ceda, dacă s-ar atinge un anume prag, a arătat gazetarul. „Încrederea mea se adresează cetățenilor, nu stării de urgență”, a menționat Cristian Tudor Popescu.

Ce a observat CTP sâmbătă, în București

Gazetarul a spus că a ieșit din casă zilele acestea, pentru că trăiește singur și trebuie să-și ia cele necesare. A observat sâmbătă mult mai puțină lume și pe străzi, și în magazine comparativ cu vineri, ceea ce e bine, spune el. De asemenea, a avut percepția că oamenii păstrează distanța în supermarket, dar a văzut, în schimb, puțini oameni cu mască de protecție pe față. Rafturile în continuare se golesc în anumite zone.

„Sigur că mai gravă este problema medicamentelor, și nu a medicamentelor anticoronavirus, pentru că așa ceva nu există, ci a celorlalte medicamente. Sunt oameni care au boli cronice și au nevoie de medicamente în fiecare zi. Evident că lumea, în special după ce dl președinte s-a apucat să spună nu năvăliți în farmacii și nu goliți rafturile, bineînțeles că reacția a fost contrară, că așa funcționează masa. În clipa aceea, au năvălit în farmacii și sunt astfel de medicamente care încep să lipsească. Sunt oameni disperați, oameni care au probleme de tiroidă, probleme de diabet, probleme de inimă sau de cancer și care au nevoie continuu de medicamente. Asta cred că este în momentul de față o problemă acută, care ar trebui rezolvată”, a arătat gazetarul.

„Starea de urgență este o vorbă, oamenii se sperie, cei mai mulți tresar, li se face un gol în stomac, pentru că arată o situație critică, dar ea e o vorbă, ea nu rezolvă aceste probleme, cu toate că se alocă mai multe resurse, dar nu rezolvă, problemele astea depind de oameni, depind de autorități, cum se comportă și cum reacționează. Că nu aduce măști și Euthyrox - un medicament pentru tiroidă - în magazine și în farmacii, nu aduce starea de urgență. Faptul că am decretat starea de urgență asta nu înseamnă că se rezolvă vreo problemă, nu se rezolvă nicio problemă. Depinde în continuare de autorități”, spune CTP.

Credeți că a scăzut apetitul pentru corupție în România de când a venit coronavirusul?

„Apoi, dați-mi voie să gândesc și așa, în țărișoara noastră dragă: în starea de urgență, a spus președintele, este cuprinsă și rezolvarea unor achiziții rapid, probabil prin atribuire directă, fără licitații. Achiziție de material medical, aparatură și așa mai departe. Vă dați seama ce se poate face acum? În țara noastră în care coruptovirusul, nu coronavirusul, acționează de secole? Credeți că a scăzut apetitul pentru corupție în România de când a venit coronavirusul? Mă îndoiesc! Deci, da, sigur, trebuia introdusă starea de urgență, dar ea nu poate fi văzută ca un panaceu: dacă de luni avem starea de urgență, e de bine! Nici nu trebuie să ne speriem de starea de urgență, dar nici nu trebuie să vedem în ea un miracol și o soluție atotcuprinzătoare. Tot de noi depinde, de fiecare, ce se va întâmpla”, a încheiat gazetarul.

Urmăriți-i comentariul integral în materialul video de mai sus.

Editor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Republica Moldova declară stare de urgență în sectorul energetic. Cum explică guvernul de la Chișinău decizia

Kelemen Hunor exclude prelungirea mandatului lui Iohannis în caz de stare de urgenţă

Republica Moldova instituie stare de urgență energetică. Premierul preia funcția de ministru al Energiei

Tensiuni în Coreea de Sud: președintele a decretat legea marțială de urgență, Parlamentul a răsturnat decizia. Ce se întâmplă

Partenerii noștri