Sondaj: Unul din doi români consideră că tratamentul pentru COVID-19 nu e suficient de accesibil în România
Peste jumătate dintre români consideră că testarea şi tratamentul pentru COVID-19 nu sunt suficient de accesibile în România, conform unui sondaj de opinie realizat în perioada 25 septembrie-16 octombrie, informează Agerpres. Astfel, 51,3% au apreciat că în ţara noastră tratamentul pentru infecţia cu noul coronavirus este mai degrabă inaccesibil, iar 37% au considerat că este mai degrabă accesibil.
De asemenea, în ce priveşte testarea, peste jumătate (54,5%) au spus că aceasta este mai degrabă inaccesibilă, în timp ce 35,8% au declarat că este mai degrabă accesibilă.
Întrebaţi care ar trebui să fie cele trei domenii prioritare pentru Guvern, în acest moment, 51,8% au indicat protejarea locurilor de muncă ale populaţiei, 42,5% desfăşurarea şcolii în bune condiţii, 37,2% luarea de măsuri împotriva răspândirii infecţiilor cu noul coronavirus, 33,3% lupta împotriva corupţiei, 32,4% creşterea salariilor, 32,2% susţinerea mediului privat în economie, 31% îmbunătăţirea sistemului de sănătate în general, 11,8% creşterea pensiilor, 10,5% construcţia de autostrăzi; 8,3% comunicarea mai bună cu populaţia şi combaterea ştirilor false; 5,1% ordinea publică.
Peste 83% dintre români spun că îşi iau cele mai multe informaţii despre coronavirus de la televizor
De asemenea, 83,1% din respondenţi au precizat că, de când a început pandemia, au urmărit la televiziunile de ştiri cele mai multe informaţii despre coronavirus, despre situaţia medicală din ţară şi din lume şi despre măsurile luate de autorităţi.
Alte surse de informare indicate, în cadrul întrebării care a inclus mai multe variante de răspuns, au fost: televiziunile, în general (48,4%), ziarele şi presa online (20,7%), Facebook sau alte reţele sociale (17,7%), site-uri de specialitate (16,6%), mai degrabă discuţii cu familia, cunoscuţii (7,2%), studii, rapoarte ştiinţifice (4,09%).
Totodată, 47,5% din cei care au răspuns au declarat că se consideră foarte bine informaţi în legătură cu noul coronavirus şi măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19.
43% au precizat că se consideră mai degrabă informaţi, 7,4% mai degrabă neinformaţi, iar 1,8% au spus că nu cunosc aproape deloc situaţia.
1,5% dintre români spun că România a fost ajutată de Rusia în combaterea pandemiei
De asemenea, 43,6% au precizat că au văzut aproape zilnic ştiri despre coronavirus pe care le-au identificat ca fiind false, în timp ce 24,9% au spus că au văzut sau auzit astfel de ştiri săptămânal.
Totodată, 37% au apreciat că România nu a fost ajutată de nimeni în combaterea pandemiei. 35,2% au indicat UE; 4,3% - Germania; 3,2% - NATO; 2,9% - SUA; 1,8% - China; 1,5% - Rusia.
Studiul a fost realizat de Centrul de Cercetări Sociologice Larics (CCSL), în parteneriat cu Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI), sub egida Secţiei de Ştiinţe Medicale a Academiei Române. Volumul eşantionului a fost de 1.000 de persoane, iar eroarea maximă admisă a datelor este de +/- 3%. Metoda folosită a fost a chestionarului aplicat telefonic.
Editor : M.L.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News