Zidul Cetăţii Sighişoara se prăbuşește
O porţiune de aproape cinci metri din zidul interior al cetăţii medievale din Sighişoara s-a prăbuşit. Specialiştii Institutului Naţional al Patrimoniului trebuie evalueze situaţia şi să facă un proiect de restaurare. Singura cetate medievală locuită din România este vizitată anual de zeci de mii de turişti din toată lumea.
Două trenuri, la un pas să se ciocnească în Gara Sighișoara
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Președintele Klaus Iohannis va fi chemat în Parlament (surse)
Incidentul a fost surprins de camerele de supraveghere instalate pe casa unui localnic.
Localnic: „A doua zi am văzut pe camere că la ora 11:25 zidul a căzut ditr-o dată, așa la fracțiune de secundă și a rămas coama de deasupra. Și coama de deasupra abia a doua zi la ora 2:00 a cedat. Nu se putea ține în aer.”
Porţiunea de zid care s-a prăbuşit se află între Turnul Croitorilor şi cel al Cizmarilor. Autorităţile au izolat imediat locul şi au restricţionat accesul pietonilor şi al maşinilor.
Ioan Pascu, Direcţia de Urbanism din Primăria Sighişoara: „Un lucru foarte important sigur că l-au avut infiltrările de apă și ciclurile de îngheț și dezgheț și faptul că atunci nu se lucra așa. Aceste ziduri nu au barbacane, adică nu au niște găuri speciale în ele prin care să se scurgă apa acumulată în stradă.”
Doi reprezentanţi ai Institutului Național al Patrimoniului au venit la Sighişoara să evalueze pagubele şi să facă un plan pentru reabilitarea zidului cetăţii.
Adina Popescu, arhitect şef Primăria Sighişoara: „Acest tronson de zid face parte dintr-un program național de restaurare a monumentelor istorice ințiat de Institutul Național al Monumentelor Istorice, acum am discutat cu dânșii, este bugetat, anul ăsta se începe proiectul și să sperăm că, în cel mai scurt timp, vom avea și zidul reconstruit.”
Localnic: „Şi din Turnul Croitorilor de la intrare a căzut de pe fereastră un pervaz, vreo 10-20 de cărămizi, noroc că nu a fost nimeni.”
Cetatea Sighişoara, construită în secolul XII de coloniștii sași, a fost înscrisă pe lista UNESCO în 1999.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News