Live

VIDEO Scumpirile „alungă” tot mai mulți orășeni la sat. „În oraș, cheltui bani și pe o floare. Tot e mai bine la țară”

Data publicării:
Datele recensământului arată ca mulţi români au renunţat la viaţa de la bloc pentru un trai liniştit la țară

Datele recensământului arată ca mulţi români au renunţat la viaţa de la bloc pentru un trai liniştit la țară. În multe comune din Gorj, numărul celor care figurează cu domicilul acolo depăşeşte până şi aşteptările edililor. La nivel naţional, doar în 2020, peste 116.000 de oameni s-au mutat în mediul rural.

În comuna Roșia de Amaradia din județul Gorj autorităţile locale au fost surprinse de rezultatul recensământului.

Centralizarea datelor în urma recensământului din acest an ne arată că în comunele din Gorj numărul populației a crescut. În comuna Roșia de Amaradia sunt 3.100 de locuitori, cu 100 mai mult decât au estimat autoritățile inițial.

Explicația este aceea că mulți dintre locuitori s-au pensionat și s-au mutat la țară. Constantin Cosacu a venit de 5 ani la Roșia.

Constantin Cosacu - localnic: Consumul de energie s-a scumpit, gazele la fel, traiul mai scump, aici de bine de rău, la țară mai producem câte ceva în gospodărie și putem trăi mai ușor.

Viața la țară e mai puţin costisitoare, însă este și mult de muncă.

Reporter: Acolo ce aveți?
Localnic: Porcii.
- Mulți?
- Vreo 15.
- Destul de multișori
- Acuma și familiile îs mai... mai mulți copii.

Constantin Cosacu - localnic: Am avut și vite când eram mai tânăr, acuma fiind condiții mai grele de muncă n-ai cu cine strânge câmpul, am recurs la porcine și păsări.

Şi Gheorghe Cosacu a venit la ţară de câţiva ani. Bărbatul spune că traiul la sat îl ajută să se mențină sănătos.

Gheorgher Cosacu - localnic: Ne ducem la câmp, la cules de porumbi, la astea, la fân. Trebuie să le facem că vine iarna. Lemne, ne-am pregătit de acum din timp.
Reporter: Ați putea să vă mai întoarceți la viața de la oraș?
Localnic: Nu, niciodată. Niciodată.
- De ce?
- Nu e ca la țară, niciodată nu e ca la țară. Acolo te duci în oraș, cheltui și banii pe o floare dacă vrei s-o cumperi din oraș, și așa că tot e mai bine la țară.

Oamenii din comună spun că mulți au decis să se mute din cauza scumpirilor.

Localnic: S-au mutat mulți de tot că la oraș e greu traiul de trăit, toți venim la țară, că și eu am fost la oraș, dar tot așa ne-am mutat toți la țară.

Primarul mai are o explicaţie pentru dorinţa oamenilor de a se muta în comună.

Liviu Cotojman - primar Roșia de Amaradia: Și investitiţiile pe care le-am făcut în comună sunt atractive pentru că am creat utilități astfel încât să nu simtă această trecere de la oraș la țară fără utilitățile necesare. Dar au venit în primul rând datorită traiului scump la oraș și faptului că le place la țară.

Migraţia oamenilor de la oraş la sat nu este un fenomen local, o arată datele Institutului Naţional de Statistică. Din 1990 se observă o creștere chiar și de 5 ori a numărului celor care au ales viaţa în mediul rural.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bărbat din Alba a fost amendat cu 1.000 de lei pentru că a refuzat Recensământul 2022. A cerut în instanță anularea amenzii

Partida Romilor contestă rezultatele recensământului și spune că 300.000 de romi nu au fost numărați

Șeful INS a anunțat primele date ale Recensământului 2022: România are 19 milioane de locuitori, cu un milion mai puțin față de 2011

Recenzarea s-a încheiat. Peste 18 milioane de români s-au înregistrat până la finalul zilei de 31 iulie

Partenerii noștri