Live

Unde vor fi emise buletinele electronice, după Cluj, și cine va avea prioritate. La ce va putea fi folosit noul card de identitate

Data publicării:
Noul buletin electronic. Foto: Captură video

Noul card electronic de identitate, care va înlocui treptat actuala carte de identitate, este în teste la Cluj pentru următoarele șase luni iar ulterior, până la sfârșitul anului viitor, toate serviciile de evidență a populației din țară vor putea emite aceste carduri. Buletinul electronic va fi o cheie de acces pentru servicii publice din administrația publică, de tip de e-guvernare, și va înlocui cardul de sănătate. Cardul va putea fi folosit, de exemplu, pentru accesarea digitală a diplomelor, a carnetului de conducere și pentru emiterea actelor digitale de stare civilă, a declarat, la Digi24, Cătălin Giulescu, chestor al Direcției pentru Evidența Persoanelor.

Cătălin Giulescu, chestor, Direcția pentru Evidența Persoanelor: „Cărțile de identitate sunt mai mici. Formatul este ID 1, formatul permisului de conducere, al cardului bancar. Sunt dotate cu un suport de stocare electronic în interiorul căruia găsim niște informații referitoare la titular și un certificat digital cu semnătură electronică avansată.

Ne propunem ca pe acest card să poată fi introduse un număr limitat de informații. El va avea acest certificat digital, orice titular va avea posibilitatea să-și înscrie un alt certificat digital pentru semnătură electronică calificată. În acest sens, cartea electronică de identitate este pregătită să poată răspunde unei asemenea necesități.

Nu este necesar să introducem aceste informații pe card, ci cardul trebuie să reprezinte cheia de acces la sistemele informatice în care sunt conținute diverse informații, astfel încât fiecare cetățean să aibă posibilitatea să se autentifice în aceste sisteme informatice ale administrației publice și nu numai, să poată solicita prestarea unor servicii, să-și poată asuma și să poată semna anumite cereri, declarații pe care le formulează”.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Portofelul european, adică diplomele mele, cardul de sănătate, carnetul de conducere, să fie în cloud și eu să am acces acolo prin intermediul cardului de identitate.

Cătălin Giulescu: “În acest moment, acestea sunt scenariile pe care le luăm în considerare. Avem în vedere și dezvoltarea de noi proiecte, precum identitatea electronică sau identitatea pe telefonul mobil, dar probabil într-un interval de 2-3 ani vom putea să discutăm de niște elemente concrete.

Astăzi vă pot prezenta acest card electronic de identitate. Ne străduim de ceva vreme să îl emitem. Este emis potrivit standardelor UE și corespunde tuturor necesităților. Este dotat cu elemente de e-guvernare, astfel încât cetățeanul să poată beneficia de serviciile electronice de la distanță”.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Ce a fost greu? De ce spuneți că v-ați străduit? Ce a fost complicat?

Cătălin Giulescu: “În mare măsură, în ceea ce privește cartea electronică de identitate, trebuie spus că primul act normativ care reglementează natura juridică a cărții electronice de identitate a fost adoptată în urmă cu aproape 19 ani”.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: De ce a durat atât?

Cătălin Giulescu: “Partea legislativă a fost, în opinia mea, cea mai dificilă. Ulterior, a fost adoptat regulamentul UE 1157/ 2019. Acesta a impus anumite termene. Unul dintre ele este cel de 2 august 2021, dată la care acest regulament produce efecte juridice. Este în vigoare de 2 ani dar de astăzi (ieri-n.red.) este obligatoriu, statele membre având obligația să emită documente în format nou, potrivit standardelor.

La momentul la care regulamentul a fost adoptat, 15 state membre emiteau carte electronică de identitate, de la momentul adoptării au mai fost încă 2 state membre, România este a treia”.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Cât durează perioada pilot de la Cluj?

Cătălin Giulescu: “Perioada pilot a început azi (ieri – n.red.). Vom începe cu emiterea acestei prime serii de cărți electronice de identitate destinate persoanelor peste 18 ani. Probabil peste două luni ne vom adresa și pentru grupa de vârstă 14-18 ani și peste alte două luni grupei de vârstă 0-14 ani.

Ulterior vom pune în circulație și cartea de identitate simplă. Este vorba de același format, dar fără suportul electronic de stocare. Acest ultim document este prevăzut de legislația internă și este o opțiune pentrui persoanele care nu-și doresc o carte electronică de identitate. Acea carte simplă de identitate va putea fi folosită doar pentru dovedirea identității, nu pentru servicii de e-guvernare”.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Când vom putea să cerem la București noul card?

Cătălin Giulescu: “În opinia mea, probabil peste 12 luni, datorită faptului că trebuie să testăm toate scenariile de utilizare ale cardului, modalitatea în care răspundem solicitărilor cetățenilor, urmând ca după 6 luni de testare tehnică să stabilim modalitatea în care vom generaliza la nivelul întregii   țări.

Dar ne dorim ca până în decembrie 2022 să generalizăm emiterea la nivelul întregii țări”.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Va putea cere oricine noul card sau va trebui să aștepți să-ți expire cel vechi?

Cătălin Giulescu: “Prioritate vor avea cei care au documentele expirate, dar actuala legislație prevede posibilitatea titularilor de a cere oricând preschimbarea vechiului document de identitate, potrivit ultimului standard”.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Pentru vechile cărți de identitate a fost o criză de plastic. Folosiți același plastic pentru acest card?

Cătălin Giulescu: “Tehnologiiile sunt complet diferite, materialele complet diferite. Sunt două tehnologii total diferite de producție.

Producerea acestui card durează, în medie, 10 zile. Este o producție complexă”.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Cei care în următorul an vor avea cărțile de identitate vechi expirate, vor primi din cele pe care le avem acum?

Cătălin Giulescu: “Da. Din cele care se produc în mod normal începând cu 1997. Singura diferență este că tot ce se va emite începând de astăzi (ieri – n.red.) va avea termen de valabilitate până cel mai târziu 3 august 2031. Este un termen impus de regulamentul UE. Adică peste 10 ani vom fi obligați să trecem la noul format. Este o perioadă de tranziție de 10 ani.

Apreciez că de azi într-un an vom începe să extindem. La nivel de proiecție avem mai întâi municipiile reședință de județ, după care toate serviciile publice comunitare, aproape 610 în toată țara, începând cu jumătatea anului viitor până în luna decembrie toate acestea vor putea să emită cartea de identitate în noul format”.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: În câtă vreme, de aici înainte, vom putea avea un card de identitate în România care să fie și card bancar și card de sănătate și carnet de conducere?

Cătălin Giulescu: “Actuala carte de identitate înlocuiește de la momentul emiterii cardul național de sănătate, care devine inutil.

În ceea ce privește permisul de conducere nu pot să am astfel de aprecieri, dar vă spuneam că lucrăm deja la identitatea electronică și identitatea mobilă. Este foarte posibil ca până la finalul anului viitor să avem niște evoluții în acest sens.

Un alt proiect major pe care îl avem este sistemul informatic integrat pentru emiterea actelor de stare civilă, cu termen 1 iulie anul viitor, astfel încât de la acel moment nu vom mai avea nevoie în fața autorităților publice de acele certificate de stare civilă. Ele vor putea fi emise digital”.

Cosmin Prelipceanu, jurnalist Digi24: Și card bancar?

Cătălin Giulescu: “Nu pot să intru într-un domeniu care nu aparține administrației publice”.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Toate cărțile de identitate emise în ultimii ani expiră pe 3 august 2031. Ce se întâmplă cu buletinele vechi

Acte necesare pentru schimbarea buletinului

Hackerii au încercat să golească conturi bancare, folosindu-se de imaginea Poștei Române. Un link-capcană este trimis prin SMS

Tutun sau alcool doar cu buletinul. Tinerii vor trebui să prezinte un act de identitate când merg la magazin

Partenerii noștri