Toate cărțile de identitate emise în ultimii ani expiră pe 3 august 2031. Ce se întâmplă cu buletinele vechi

Data actualizării: Data publicării:
Toate cărțile de identitate emise în ultimii ani expiră pe 3 august 2031. Ce se întâmplă cu buletinele vechi. Foto Shutterstock
Toate cărțile de identitate emise în ultimii ani expiră pe 3 august 2031. Ce se întâmplă cu buletinele vechi. Foto Shutterstock

Cartea de identitate (buletinul) emisă după împlinirea vârstei de 25 de ani are ca perioadă de expirare data de 3 august 2031. Buletinele de tip vechi nu vor mai exista în România, respectiv în Europa, iar noile cărți electronice de identitate vor avea dimensiunea unui card bancar, dar și alte modificări, din punct de vedere vizual. Noua carte electronică de identitate emisă va prelua și rolul cardului național de sănătate.

Potrivit comunicatului emis de Ministerul de Interne: “De la data începerii proiectului cărții de identitate electronice (02.08.2021) și până la finalizarea implementării acestuia la nivelul întregii țări, toate cărțile de identitate simple (buletinul) se vor emite cu termen maxim de valabilitate 03.08.2031.

Acest termen este reglementat de art. 5 al. 1 din REGULAMENTUL (UE) 2019/1157 AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI din 20 iunie 2019 privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație”.

Sute de mii de români au cărți de identitate în formatul actual. Valabilitatea acestora va expira la data de 3 august 2031, când se încheie perioada de tranziție la noul format de acte de identitate în UE - Cartea Electronică de Identitate și Cartea de Identitate Simplă.

Actualele cărți de identitate vor fi eliminate treptat

Cărțile de identitate emise anterior intrării în vigoare a regulamentului european rămân valide până la data expirării menționată pe document, dar nu mai târziu de 3 august 2031.

Acestă schimbare are drept scop creșterea securității documentelor de identitate în spațiul Uniunii Europene și unificarea standardelor pentru cetățenii UE.

Termenul de valabilitate al unei cărți de identitate este diferit, în funcție de vârstă.

Pentru persoanele cu vârsta între 14 și 18 ani, cartea de identitate este valabilă pentru 4 ani. Acest termen scurt reflectă schimbările rapide în aspectul fizic al tinerilor și necesita actualizarea documentului mai des, la o perioadă mai scurtă de timp.

Pentru persoanele cu vârsta între 18 și 25 de ani, termenul de valabilitate al cărții de identitate este de la 7 ani. Această modificare corespunde unei perioade mai stabile din viața adulților tineri, în care schimbările majore în aspectul fizic sunt mai puțin frecvente.

Pentru persoanele cu vârsta de peste 25 de ani, cărțile de identitate emise după 2 august 2021 au un termen de valabilitate prelungit până la 3 august 2031, conform Regulamentului (UE) nr. 2019/1157.

Mai exact, cetățenii români pot folosi actualele cărți de identitate ca documente de identificare și călătorie, dar doar până la data de 3 august 2031. Ulterior, vor trebui să solicite noile documente conforme cu standardele europene.

Ministerul de Interne a anunțat că se află în fază finală de dezvoltare a infrastructurii necesare emiterii unui nou prototip "Carte Electronică de Identitate" (CEI).

Potrivit unei dispoziții legale, noua carte electronică de identitate emisă va prelua și rolul cardului național de sănătate.

Funcția principală a cărții electronice de identitate va fi aceea de autentificare în sistemele informatice ale administrației publice, inclusiv în sistemul IT al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, potrivit oficialilor MAI.

Există un proiect-pilot în derulare în județul Cluj, inițial în municipiu, apoi în județ. Acolo au fost emise cărți electronice de identitate. Noile documente ar urma să fie emise în toată țara până la finalul acestui an, după finalizarea testelor tehnice, și vor exista modificări din punct de vedere vizual la nivelul documentului. 

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un picior într-o gheată găsit pe cel mai înalt vârf din lume ar putea dezlega unul dintre marile mistere...
Digi FM
Actorul Silviu Biriș, absolvent de Teologie: „Dacă tăticu’ a murit alcoolic, nu împărțim băutură pentru...
Pro FM
Părinții Biancăi Censori se simt „păcăliți” după ce aceasta s-a împăcat cu rapperul Kanye West: „Sunt șocați...
Film Now
Harrison Ford dezvăluie numele celor doi actori de care s-a simțit intimidat de-a lungul carierei sale
Adevarul
Metoda bizară folosită de directorul general al Levi's pentru a-și menține blugii curați: „Mă bag la duș, mă...
Newsweek
În ce orașe s-au băgat banii pe card de alimente cu 3 zile mai devreme? De ce nu au primit toți?
Digi FM
"Dacă îi dau fetele 2 săptămâni, nu știe ce să facă cu ele". Pepe, în conflict cu fosta soție pentru custodia...
Digi World
O dieteticiană care lucrează cu bolnavi de cancer, despre alimentele și băuturile pe care nu le consumă...
Digi Animal World
Gestul făcut de un câine pentru a-și convinge stăpânul să-i dea o felie de pizza: „Se oprește doar când...
Film Now
"Cel mai fericit oaspete. A lăcrimat, ne-a sorbit din priviri". Monica Bîrlădeanu și mama ei, un duo ravisant...
UTV
Cu cine isi petrece Mario Fresh timpul in Dubai, dupa despartirea de Alexia Eram