Sute de români din străinătate cer ajutorul statului pentru a reveni în țară. Unii dintre ei sunt în situații disperate
Zborurile spre și dinspre nouă țări europene rămân suspendate cel puțin până la sfârșitul lunii. O veste care i-a prins pe mulți români cu bagajele deja făcute. Unii sperau că se pot întoarce în sfârșit acasă din străinătate, dacă tot s-a încheiat starea de urgență. Mulți dintre ei sunt în situații disperate: nu mai au unde să locuiască și cer ajutorul autorităților române.
De ce trăiesc românii cu 5 ani mai puțin decât ceilalți europeni
Românii se întorc acasă. Motivul care îi face să renunțe, după ani de pribegie, la viața din Occident
Doi din trei români preferă să-și facă vacanța în țară
Numărul românilor care se întorc în țară e mai mare decât al celor care pleacă, pentru prima dată de când am aderat la UE
Vacanța unor români în Grecia s-a transformat într-un coșmar
Români blocați pe aeroport în Antalya
Șantier prăbușit în Italia. Printre victime se află și români
Românii nu vor serviciu militar voluntar
Români blocați pe aeroportul din München
71 de români blocați în orașul mexican Puerto Vallarta cer ajutorul autorităților de la București pentru a fi repatriați. Spun că nu sunt infectați cu coronavirus. Au stat în izolare de la 1 martie! Ei fac parte din echipajele mai multor nave de croazieră.
Ionuț Vîlsan, marinar român blocat în Mexic: „Suntem plimbați de la o zi la alta. Nimeni nu ne aude. Din câte am observat, cei de la Ministerul Afacerilor Externe nu au știut absolut nimic. Am vorbit cu Ambasada României din Mexic și aceștia ne-au spus să fim tari, că ei cer mai multe informații de la statul mexican, dar se pare că nu s-a rezolvat nimic”.
Sute de români sunt blocați în Italia, mai exact în zona de sud, Catania. Mulți dintre ei au lucrat acolo cu contracte care, în urma declanșării pandemiei de coronavirus, au fost suspendate. Oamenii vor să se întoarcă în țară pentru că în Italia acum, unii chiar nu mai au bani să trăiască. Au cerut ajutorul Consulatului Român din Catania care, însă, a ridicat din umeri.
Angajată a Consulatului Român în Catania: „Deci, nu trebuie să sunați! În primul rând, nu trebuie să sunați! Da? Asta ar fi foarte drăguț din partea dumneavoastră, să nu sunați. Nu este obligat statul român să se ocupe de repatrierea aceasta!
Noi nu putem să scriem la guvernator și să spunem: „Domn'e, dați-ne o cursă acuma repede, că avem niște cetățeni pe care trebuie să-i ducem. Deci, nu se poate! Deci, nu știu, scrieți la domnul Iohannis! Spuneți: Domn'e, suntem blocați aici, nu se poate statul român să ne lase așa de izbeliște!
Vă rugăm, faceți ceva! Trimiteți un charter, trimiteți o cursă specială, nu știu!”
Alina Crăciun, sportivă româncă în Italia: „Suntem într-o situație de criză, rămânem fără bani. Încercăm să apelăm la ajutorul statului, dar nu primim nicio informație concretă, ce se întâmplă cu noi, cum putem reveni în țară. Am achiziționat mai multe bilete de avion, toate s-au anulat. În momentul de față cei de la club pun presiuni foarte mari pe mine pentru a părăsi locația unde stau și țara, fără să mă mai ajute în vreun fel. Mă șicanează. Suntem într-o situație foarte critică. Nu se știe mâine ce se întâmplă cu noi, putem rămâne fără acoperiș în orice moment, putem rămâne pe stradă. Nu se mai poate sta aici!”
Situația nu este mai bună nici în Spania. Cristina Rus, o româncă bursieră Erasmus, a rămas blocată din cauza pandemiei.
Cristina Rus, studentă româncă în Spania: „Aveam bilet pe 19 mai spre casă, spre Cluj-Napoca, și am rămas blocată aici, din păcate. Am sunat la ambasadă de două sau trei săptămâni, știind situația. Și... «Nu știm nimic, dacă vreți puteți merge în Sofia, în Budapesta, dar noi nu știm nimic, nu organizăm nimic»”. Asta a fost atitudinea.
Iar în aceeași situație sunt și alti români care cer sprijinul autorităților pentru a reveni în țară. Mulți dintre ei spun că nu mai au resurse să supraviețuiască în străinătate.
Editor web: Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News