Statul face economii din pensiile orfanilor. Bursa socială pentru elevii orfani de un părinte a ajuns să fie condiționată de venit
Un act pus în dezbatere publică de Ministerul Educației prevede că un copil orfan de un singur părinte trebuie să dovedească că este suficient de sărac pentru a merita bursă socială. Este introdusă o limită de venit, de un salariu minim pe economie de membru de familie. În plus, în metodologia-cadru de acordare a burselor pentru viitorul an școlar, termenul de orfan nu mai apare deloc.
„Superman challenge” face noi victime în țară. Ce este și care pot fi consecințele
Numărul profesorilor pensionari la catedră, în creștere în ultimii ani
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Primarul din Constanța cere controale în 5 școli, pentru a verifica vizele de flotant
Cum învață zeci de copii din Gorj în săli de clasă cu calorifere reci
Scandal în Gorj, după ce un primar a suspendat transportul elevilor cu microbuzele școlare
Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar
Situație aberantă într-o școală din Timiș. Deși există o clădire nouă, elevii fac cursuri în module
Deca, despre „camera de detenție”: E un spațiu în care și până acum școlile îi puteau separa pe cei care deranjează ora de colegii lor
Noua meteodologie publicată de Ministerul Educației pentru acordarea bruselor în acest an școlar, care urmează să înceapă la data de 11 septembrie, naște mai multe controverse și ridică semne de întrebare pentru copiii care sunt vizați de posibilitatea acordării burselor.
În anii trecuți, copiii care aveau un părinte decedat beneficiau de bursă socială. Acum, vor lua bursă elevii care au ambii părinți decedați, iar cei cu un singur părinte decedat trebuie să facă dovada faptului că, la nivelul familiei monoparentale, venitul este mai mic sau egal cu venitul minim pe economie.
În aceste condiții, câteva semne de întrebare și acuze care au fost ridicate în legătură cu aceasta metodologie ar fi faptul că Ministerul încearcă să facă economie atacând tocmai acești copii care au nevoie de spriin și care ar trebui să primească burse sociale.
Până în acest moment nu este clar dacă Ministerul Educației va revizui sau nu această prevedere. Metodologia este în dezbatere publică până la data de 4 septembrie.
Însă aceasta nu este singura problemă legată de bursele școlare. În privința burselor de merit, metodologia spune că 30% din colectivul unei clase ar urma să le primească, în ordinea descrescătoare a mediilor. De asemenea, dispar bursele de studiu, ce puteau fi acordate ca un sprijin pentru a încuraja copiii care veneau din medii defavorizate sau care aveau situații financiare unde statul ar fi putut interveni pentru a putea compensa.
Editor : I.C
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News