Live

Starea de urgență protejează femeile însărcinate doar pentru scurt timp. Firmele închise ar putea lăsa noile mame pe drumuri

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

Zeci de mii de femei însărcinate sau aflate la finalul concediului de creștere a copilului riscă să rămână fără loc de muncă, după ce starea de urgență trece. Măsurile luate de către autorități le protejează doar pe o scurtă perioadă de timp. Situația lor este incertă dacă firma își anunță falimentul sau dacă postul pe care erau angajate va fi desființat.

Ana este mămică de un an și zece luni. Și-a dorit să se întoarcă la muncă înainte ca băiețelul ei să împlinească 2 ani. Planurile, însă, i-au fost date peste cap de pandemia de coronavirus. Firma la care lucrează riscă să dea faliment.

Ana Bița mamă: Am vrut să mă întorc la serviciu începând cu 1 aprile. E foarte posibil ca firma să se închidă, să își suspende activitatea în baza unui șomaj tehnic.

Lucrează la o firmă la care nu poate munci de acasă. Este inginer la o firmă de construcții metalice.

Ana Bița, mamă: Locuiesc într-un oraș destul de mic și pe aici cam toate fabricile pe unde aș putea eu lucra și-au suspendat activitatea încă de acum două săptămâni și îmi este foarte greu să cred că în perioada asta o să facă cineva angajări, cel puțin puțin pentru pregătirea mea ca să spun așa. Momentan aștept și păstrez legătura cu angajatorul.

În situația ei sunt multe alte mii de mămici care nu știu dacă după trecerea pandemiei mai au un loc de muncă, chiar dacă intră în șomaj tehnic. Autoritățile au venit cu soluții, dar acestea sunt un ajutor pe o perioada limitată.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii: În situația în care concediul de creșterea copilului se întrerupe exact în această perioadă, guvernul a decis prelungirea automată a acestui concediu pe perioada stării de urgență, astfel încât am decis ca pe perioada de 90 de zile să acordăm în continuare stimulentul de inserție pentru aceste persoane.

Și femeile însărcinate, care încă nu au dreptul să intre în prenatal, sunt o altă categorie vulnerabilă. În această situație se află și Mihaela, însărcinată în 5 luni. Deși are garanții din partea angajatorului că nu vor fi probleme la firma la care lucrează, se teme însă că venitul ei va scădea.

Mihaela Rădulescu, viitoare mamă: Singura mea îngrijorare în toată perioada asta a fost că mi se va umbla la indemnizație mai târziu, din cauză că bugetul acum este alocat către șomajul tehnic și sunt sigură că la un moment dat vor rămâne fără bani și or să plafoneze cumva indemnizația mămicilor.

Nu multe femei pot spune acest lucru. Iar angajatorul poate decide concedierea lor.

Diana Neagu, avocat dreptul muncii: În următoarele luni vom vedea mult mai multe restructurări de personal decât am văzut până acum, pe parcursul lunii martie. Asta înseamnă că inclusiv femeia însărcinată poate fi afectată de o astfel de măsură. Singura chestiune pe care angajatorul trebuie să o aibă în vedere este că femeia însărcinată dacă este plasată pe o listă a personalor restructurate ea nu trebuie să fie plasată pe acea listă, nu trebuie să fie inclusă între acei salariați pe motivul gravidității sale.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

World Vision România lansează raportul anual  „Bunăstarea Copilului din Mediul Rural”

Scrisoarea unei adolescente de 15 ani pentru adulți: „Nu vreau să ne vedeți ca pe o amenințare, ci ca pe un pilon în viața voastră”

Avertismentul UNICEF de Ziua Mondială a Drepturilor Copiilor: Deciziile liderilor mondiali definesc lumea pe care copiii o vor moşteni

Explozie într-un bloc din Brăila: 40 de adulți și 9 copii au fost evacuați. 16 apartamente și o grădiniță, afectate

Partenerii noștri