Sibiu va trece prin schimbări drastice pentru Summit-ul UE: studenții vor fi liberi și terasele vor fi închise
Mai sunt două luni și jumătate până când Sibiul va fi gazda Summit-ului Uniunii Europene, iar aeroportul din oraş, care va trebui să primescă zeci de lideri ai statelor comunitare, este încă departe de standardele de securitate impuse. S-au cerut bani pentru modernizare, însă autorităţile centrale nu i-au alocat încă. Între timp, municipalitatea încearcă să se pregătească cum poate pentru evenimentul din 9 mai.
Motivele pentru care cererea lui Potra pentru permis de port-armă a fost respinsă
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Vila de lux în care a fost ucis omul de afaceri Adrian Kreiner a fost scoasă la vânzare
Uși de toaletă tăiate după forma vasului
Un polițist sare din mașină și lovește cu pumnii și picioarele un șofer
Tânărul din Sibiu care și-a omorât iubita fusese internat la psihiatrie în urmă cu șase luni: Nu știm dacă și-a urmat tratamentul
Tânără ucisă de iubitul drogat, la Sibiu. Prietenul criminalului: „Avea episoade în care disocia sau auzea voci. Ea l-a ajutat”
O femeie din Sibiu a rămas fără jumătate de milion de euro
Cel de-al treilea suspect în crima de la Sibiu a mai fost în închisoare
Prima măsură luată de autoritățile din Sibiu e să elibereze orașul de cei aproape 15.000 de studenți care învață acolo.
„Orașul va fi foarte aglomerat și din motive de securitate locațiile în care studenții ar trebui să învețe vor fi folosite pentru diverse activități în cadrul Summit-ului”, afirmă Teodor Boantă, purtătorul de cuvânt al Universității „Lucian Blaga" Sibiu.
Studenţii sibieni vor avea liber între 26 aprilie şi 12 mai. Cursurile pierdute se vor recupera însă, ori în zilele de sâmbătă, ori prin prelungirea cu o săptămână a anului universitar.
Iată ce spun studenții:
„Este o veste bună, dar până la urmă este și un sacrificiu din partea noastră că ni se prelungește anul.”
„Poate fi un dezavantaj dacă ar trebui să vin în weekend-uri.”
În perioada Summit-ului, zona centrală a orașului va fi foarte aglomerată. Din acest motiv, și proprietarii de restaurante și cafenele vor avea de suferit.
„Primarul Astrid Fodor a transmis direct proprietarilor de terase că în perioada 1-11 mai amplasarea acestor terase pe domeniul public nu este posibilă”, declară Mirela Gliore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.
Schimbări ar trebui să fie şi la aeroport. Consiliul Judeţean Sibiu a cerut Ministerului Transportului 12 mii de lei pentru dotarea aeroportului cu aparatură care să corespundă unui număr atât de mare de pasageri. Doar că, până acum, banii nu au venit.
„Am putea să achiziționăm cele două detectoare de explozibil și montarea unui sistem de camere de televiziune cu circuit închis care să acopere zona de primire VIP din cadrul aeroportului.Pentru că nu avem nici capacitate de garare a tuturor aeronavelor, unele dintre ele vor pleca și vor gara la Cluj, București și Târgu Mureș, probabil”, spune Marcel Luca, vicepreședinte Consiliul Județean Sibiu.
La Summit vor fi prezenți 27 de şefi de stat şi de guvern, 36 de delegaţii oficiale, 400 de invitaţi de rang înalt şi peste 800 de jurnaliști internaționali vor participa la eveniment.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News