Live

Scandal provocat de o ie: „Cum puteţi să promovaţi o chinezărie ca ie autentică?”

Data actualizării: Data publicării:

Pregătiri de sărbătoare: luni, pe 24 iunie, este Ziua Internaţională a Iei, iar în weekend se anunţă festivaluri tradiţionale în marile oraşe. La Iaşi a ieşit însă scandal. Evenimentul este organizat de primăria de acolo, care a pus însă pe afişul de promovare o falsă ie, produsă în serie în China.

Iubitorii de artă populară au strâmbat din nas când au văzut că primăria Iaşiului au făcut reclamă târgului cu produse false. Cămaşa cu pretenţii tradiţionale româneşti, de pe afiş, a fost lucrată în China, spun cunoscătorii.

Profira Mihai - meşter popular: Chinezii au luat modelele noastre şi acolo ei le fac mecanic, au maşini, au tot.

-Mie îmi plac iile autentice nu alea din prezentarea, din păcate, care s-a făcut pentru festivalul iei de anul acesta.

Un val de critici a curs şi pe Facebook. „Cum puteţi să promovaţi o chinezărie ca ie autentică românească? Unde ne este identitatea?" s-au revoltat oamenii. La presiunea publicului, afişul festivalului iei de la Iaşi a fost refăcut, spre bucuria meşterilor populari. Veronica Hojbotă, o artistă din Bucovina specialitată în cămăşi tradiţionale, se bucură pentru că românii încep să fie cunoscători în domeniu. Iar novicilor le vinde câteva ponturi: pânza şi cusătura sunt indicii de autenticitate.

Veronica Hojbotă - meşter popular: Se cunosc pe dedesubt care au noduri. E tot din lada de zestre, e o cămaşă veche.

-De când, de câţi ani?

-Poate să aibă 60, 70 de ani. O ţinea mama de bună, deci era de sărbătoare.

Meşterii populari migălesc şi patru luni la o ie. Iar cine vrea să poarte cămaşă cu care să atragă admiraţia, plăteşte cel puţin 500 de lei. Limita de sus este mare.

Meşter popular: O ie care ajunge 1.500 de lei, cusută manual. Nici nu am scos-o, e primul ei târg. Lucrăm doar pe comandă tipul ăsta de ii pentru că durează mult. Comenzi sunt, doar să putem lucra.

Duminică, în ajun de Sânziene, turiştii şi localnicii din Iaşi sunt aşteptaţi să vină îmbrăcaţi în ie pe esplanada din faţa Palatului Culturii unde are loc târgul meşterilor populari. Organizatorii vor împărţi ecusoane participanţilor, ca să afle câţi oameni scot la plimbare straiele populare. În 2017 au fost 10.000, iar anul trecut 12.000.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Femeie lovită de tren în Iași, în stare gravă la spital

Caz neobișnuit în Iași: Familia unui elev a reușit anularea în instanță a unei note de 1

O mamă a impresionat pelerinii, la Sf Parascheva: „Strâng sticle, să poată merge copilul meu la școală, să nu fie ca mine, cu 4 clase!”

Îmbulzeală și nervi la hramul Sfintei Parascheva. Țipetele și îmbrâncelile au luat locul smereniei: „Ne omoară aici!”

Partenerii noștri