Românii care lucrează în străinătate pot primi alocații europene pentru copii de până la 160 de euro, dar doar 3% știu asta
Foarte mulți români care lucrează în străinătate ar putea încasa alocații europene pentru copii. Însă prea puțini știu că există acest suport financiar sau cum să îl obțină.
Adolescent de 14 ani, descoperit în trafic după ce a condus 70 de kilometri cu fratele său în vârstă de 10 ani pe scaunul din dreapta
Vânătoarea de cadouri în prag de sărbători. Cum să eviți jucăriile care pot pune în pericol siguranța copilului tău
Prezidențiale Rep. Moldova. Stoianoglo: Cu România nu am realizat niciun proiect care ne-ar putea apropia de UE/ Sandu: Este o ofensă
România, campioana scumpirilor în Uniunea Europeană
„O masă caldă”, contaminată cu listeria. Concluzie în cazul copiilor din Mehedinți, ajunși la spital cu toxinfecție alimentară
Ce au mâncat copiii din Mehedinți care au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară
VIDEO. Scene șocante pe autostradă: Doi copii au fost proiectați din mașină, în mijlocul traficului, după un accident
Nepoata lui Belousov își imploră unchiul să nu mai ucidă copii ucraineni
28% dintre gravidele din România consumă alcool, bebelușii se nasc în sevraj
Alocația europeană este între 100 și 160 de euro.
Mihaela Nabăr, director executiv al World Vision: "Toți românii care lucrează în afară legal și au reședința pe teritoriul unei țări europene au acces la această alocație europeană, care de fapt e o prestație de tip familial.
Are de fapt același regim ca și alocațiile din sistemul românesc. Se poate obține și retroactiv mergând pe un termen de 1 până la 3 ani. Bineînțeles, sunt mai multe criterii care se iau în calcul.
În acest moment, deși vorbim de milioane de români plecați în afară României pentru a lucra, cam 3% dintre cei de pe teritoriul Uniunii Europene obțin acest tip de alocație, ceea ce înseamnă că principala problemă în accesarea acestei alocații este lipsa de informare.
Una dintre soluțiile la care ar trebui să ne uităm cu prioritate este aceea de a ne informa cetățenii. Noi, cei din instituțiile responsabile să o facem, și aici m-aș uită la agenția județeană pentru prestații sociale sau la agenția națională în curtea căreia se depune formularul E411 pentru obținerea alocației".
Cetățenii depun o cerere tip în funcție de fiecare țară în parte, iar mai apoi Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială din Țara respectivă trimite către agenția din România un formular tipizat.
Formularul E411 poate fi descărcat de aici
Lista instituțiilor unde se poate depune cerere poate fi accesată aici
De menționat că Spania a renunțat în 2020 la aceste alocații, iar în Italia alocațiile se acordă numai părinților care au venituri anuale sub un anumit prag.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News