Live

Riscul fraudelor online crește de sărbători: Atacatorii exploatează vânătoarea de promoţii și cadouri. Cum să vă protejați

Data publicării:
Directratul Naţional de Securotate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra pericolelor tranzacţiilor online din perioada sărbătorilor, moment în care atacatorii exploatează achizițiile de pe internet. Foto: Profimedia

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra riscurilor cibernetice în perioada sărbătorilor, deoarece atacatorii profită de creșterea tranzacțiilor online. Aceștia trimit link-uri către site-uri false pentru a fura date sensibile ale victimelor, vizând promoții, achiziții de cadouri, rezervări de hoteluri sau bilete de avion, potrivit unui comunicat de presă al instituției, preluat de News.ro.

„În contextul creşterii tranzacţiilor online din perioada sărbătorilor, atacatorii adaptează scenariile frauduloase pentru a exploata comportamentele utilizatorilor, precum vânătoarea de promoţii, concursurile online, achiziţiile de cadouri, rezervările de hoteluri sau biletele de avion.”, a transmis, marţi, DNSC, într-un comunicat de presă.

DNSC avertizează că o tactică a atacatorilor este de a folosi link-uri fantomă, care duc către site-uri false, ce imită platforme legitime, pentru a fura date de autentificare și alte informații despre victime.

Specialiştii avertizează că, pentru a convinge utilizatorii să acceseze aceste site-uri, atacatorii folosesc pagini de social media nou create, ori unele compromise, pentru a publica postări sau reclame frauduloase care promit „reduceri incredibile”, „oferte de nerefuzat” sau „premii garantate”.

„Bineînţeles, aceste oferte sunt doar tehnici de inginerie socială menite să emoţioneze şi să distragă utilizatorii, convingându-i să introducă rapid datele lor sensibile, în special date de card pe un site controlat de atacatori”, au mai transmis specialiştii.

Cum te poți proteja de atacatorii cibernetici:

  • Evitarea accesării link-urilor din surse necunoscute sau dubioase, mai ales din postări sponsorizate sau recomandate pe social media. Este indicat să folosim mereu o soluţie de securitate pentru scanarea lor, atunci când avem suspiciuni.
  • Verificarea existenţei unui concurs sau a unei promoţii pe canalele oficiale ale companiei în numele căruia se desfăşoară campania.
  • Verificăm data la care a fost creată pagina prin care se propagă frauda. Paginile frauduloase sunt, de regulă, create recent.

 

Editor : Andreea Stanciu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Pornografia deepfake va fi incriminată penal în Marea Britanie. Ce pedepse îi așteaptă pe cei care fac și distribuie astfel de imagini

Depresia de după sărbători. Ce este, cum o poți identifica și cum poți să scapi mai repede de ea

Jill Biden a primit un diamant de 20.000 de dolari de la premierul Indiei în 2023. Cadourile primite de șefii CIA sunt distruse

Mesaje de Anul Nou 2025. Cele mai frumoase urări și felicitări de Revelion pentru familie, prieteni și colegi

Partenerii noștri