Live

Video Reportaj Digi24: Industria mineritului din România ajunge la fier vechi, furată bucată cu bucată. Acuzații grave la CEO Oltenia

Data publicării:

Industria mineritului din România ajunge la fier vechi, furată bucată cu bucată de sub nasul autorităților. Sunt acuzațiile grave făcute de un fost angajat al Complexului Energetic Oltenia, confirmate și de polițiști. Din fosta carieră Poiana este furat sistematic fier vechi. Cu 4 dosare penale deschise, conducerea companiei de stat spune că nu știe nimic, iar ministrul Energiei anunță că va trimite Corpul de control.

„Role, motoare, lemn, cărbune. Se fură aceste piese. Situația este dezastruoasă! La Poiana, aceste utilaje au fost descompletate de anumite piese”, spune, sub protecția anonimatului, un fost angajat al CEO Oltenia.

Aceste acuzații extrem de grave, făcute de un fost angajat al Complexului Energetic Oltenia, planează asupra companiei de stat. Sunt acuzații de furt, care vizează fosta carieră minieră Poiana, închisă în urmă cu 3 ani. Președintele directoratului neagă aceste informații.

„Personal, nu am fost niciodată informat despre furturi din cariera Poiana. Dumneavoastră ne-ați spus acest lucru și credeți-mă că, imediat ce ajung la birou, voi verifica”, a declarat pentru Digi24 Dan Iulius Plaveti, președinte al Directoratului CEO Oltenia.

Sunt acuzații confirmate, însă, de polițiști, care au deschis 4 dosare penale pentru tentativă de furt și furt și vizează chiar cariera minieră Poiana.

„În perioada 2021 până în prezent, la nivelul Poliției orașului Rovinari au fost înregistrate 3 dosare penale privind infracțiunea de tentativă de furt și un dosar penal privind infracțiunea de furt din perimetrul carierei miniere Poiana. În toate cele 4 dosare penale, sesizările au fost efectuate telefonic prin dispeceratul Poliției orașului Rovinari. În 3 dintre acestea, apelurile au fost primite din partea agenților de securitate care asigura paza perimetrului carierei, iar în cel de-al patrulea dosar sesizarea a fost efectuată de către dispeceratul CEO Rovinari”, transmite Miruna Prejbeanu, purtător de cuvânt IPJ Gorj.

Fosta carieră Poiana se întinde pe o suprafață de aproape 700 de hectare, iar de acolo era extras cărbune. A fost închisă după ce zăcământul s-a terminat. Potrivit unor imagini care au intrat în posesia jurnaliștilor Digi24, au rămas în urmă utilaje și toată infrastructura din fier care îi ajuta cândva pe mineri. Acum sunt un magnet pentru cei care adună și comercializează fier vechi.

„În spatele meu este fosta carieră minieră Poiana, despre care reprezentanții Complexului Energetic Oltenia spun că a fost închisă în anul 2021. Nu știe nimeni să spună, însă, ce s-a întâmplat cu zecile de utilaje din această exploatare minieră și nici unde sunt sutele de tone de fier vechi”, transmite Anamaria Ianc, jurnalist Digi24.

„O să le verificăm și noi la nivelul ministerului, să vedem exact ce echipamente sunt acolo, cine are un interes, dacă există un interes în această carieră din afara CEO și vom veni și noi, dacă e cazul, cu o nouă acțiune de control, a Corpului de control”, spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

În ciuda solicitărilor jurnaliștilor Digi24, conducerea CEO Oltenia nu a vrut să ne ofere detalii despre utilajele din această fostă carieră minieră și nici nu ne-a permis accesul.

Reporter: Anamaria Ianc
Operator: Ionuț Voinea

Editor : Izabela Zaharia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Părinții care și-au opărit fetița și au lăsat-o să moară, fiindcă plângea, au fost condamnați definitv la peste 20 de ani de închisoare

Fraţii Tate scapă de procesul în care erau acuzaţi de trafic de persoane şi viol. DIICOT trebuie să reia ancheta de la zero

Hackerii au reușit să fure o sumă uriașă în criptomonede în 2024. La cât au ajuns fondurile sustrase

Raportul în cazul băiatului decedat la Spitalul Târgu Jiu, restituit Comisiei de cercetare disciplinară. Care sunt motivele

Partenerii noștri