Live

RADET cere urgent 40 de milioane de lei Primăriei

Data publicării:
Foto: Agerpres

Informaţii care dau fiori bucureștenilor. Furnizorul de apă caldă şi căldură este în colaps şi cere urgent 40 de milioane de lei Primăriei ca să poată funcţiona. Problema este că municipalitatea nu are de unde să ia bani. Singura soluţie este să taie din bugetul pentru modernizarea reţelei vechi de zeci de ani, care cedează în fiecare zi.

Regia care dă apă caldă şi căldură bucureştenilor nu reuşeşte să scape de probleme. Anul trecut au fost raportate aproape opt mii de incidente şi avarii. Astăzi, din cauza defecţiunilor, au rămas fără apă caldă locatarii din 52 de blocuri din jumătate de Capitală.

Regia recunoaşte că din cauza reţelei vechi se pierde mai mult de un sfert din agentul termic pentru încălzire şi apă caldă. Iar pierderea este trecută pe factura de întreţinere. Dintr-o factură de iarnă în valoare de 300 de lei, de exemplu, o familie plăteşte 100 pentru pierderi. RADET a cerut protecţie împotriva creditorilor acum doi ani, ca să nu intre în faliment, dar chiar şi aşa supravieţuieşte cu greu. Administratorul judiciar încă nu a prezentat planul de salvare.

Roxana Wring, consilier general al Capitalei: Radet este în fază de avarie. Deşi e în insolvenţă, RADET continuă să acumuleze datorii. Numai în ultimele patru luni şi jumătate deja s-au acumulat în jur de 50 de milioane de euro.

Între timp, angajaţii din teren, responsabili cu remedierea avariilor sunt tot mai puţini, plătiţi modest şi lipsiţi de unelte. Astăzi, cei care reparau o avarie au împrumutat unelte de la locatari.

Locatar: Păi mi-a cerut mie o rangă. Dă-mi o rangă! Le-am dat o rangă. N-aveau săracii...

Ca să iasă din încurcătura de moment, RADET vrea să renunțe, deocamdată, la investiții. Oficial, regia a cerut Primariei 80 de milioane de lei, dintre care jumatate imediat.

Pe fondul unui deficit financiar acut şi ţinând cont de faptul că în sezonul cald încasările din vânzarea energiei termice nu acoperă necesarul unei funcţionări normale, solicităm ca suma de 80.325.000 de lei să fie achitată în două tranşe: 40 de milioane de lei cu celeritate pentru depăşirea situaţiei critice din punct de vedere financiar şi 40.325.000 de lei după avizarea de către ANRE a pierderii tehnologice de 28,61 la sută”, anunță RADET.

Prima tranşă din banii doriţi de RADET, 40 de milioane, vor fi luaţi de la capitolul investiţii şi transformaţi în subvenţii. Situaţia va fi analizată de consilierii municipali în şedinţa de joi. Acum, la reţeaua RADET, a doua cea mai amplă din lume, după cea din Moscova, sunt racordate peste 500.000 de apartamente.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Sub 20% dintre cererile de amnistie fiscală au fost aprobate de ANAF. Câți bani a recuperat statul din datoriile vechi

Nicuşor Dan, despre referendumul de duminică: „Vor exista niște normative de cost și va fi o echitate între locuitorii Bucureștiului”

Nicuşor Dan doreşte majorarea taxelor locale, însă numai dacă banii ajung la Primăria Capitalei pentru investiţii

Câștigătorul premiului de 9,58 milioane de euro de la Loto 6 din 49 și-a ridicat banii. Ce știm despre el și despre biletul norocos

Partenerii noștri