Probele dure la care sunt supuși viitorii luptători din Forțele pentru Operații Speciale ale armatei
Trei săptămâni de efort fizic și psihic la limită, somn puțin, hrană pe apucate și nicio legătură cu familia. Așa arată programul în urma căruia sunt aleși viitorii luptători din Forțele pentru Operații Speciale ale armatei. O echipă Digi24 i-a însoțit pe candidați într-una din zilele dure de evaluare, în Poligonul Cincu.
Șeful Armatei avertizează
Armata a ridicat fragmentele dronei prăbușite în Insula Mare a Brăilei
Antrenament de „foc” la baza Mihail Kogălniceanu
Un microbuz cu 7 militari americani de la Baza Deveselu s-a răsturnat în Caracal
Șapte militari de la Baza Kogălniceanu şi un civil, arestați preventiv
România vrea să cumpere drone Bayraktar
Povestea unei fotografii cu Tom Cruise
Dîncu, despre suspendarea MiG-urilor: 11 orfani mi-au cerut „nu-i mai lăsați să zboare cu aceste avioane”
Ceremonie la finalul misiunii Armatei Române în Afganistan
„Arma mea este cel mai bun prieten. Arma, fără mine, este nefolositoare, pentru că este viața mea. Sunt foarte multe ca ea, dar aceasta este arma mea”, spun într-o voce viitorii luptători.
Pe 2 septembrie, în program au intrat 65 de oameni. 23 au abandonat sau au fost eliminați deja. Acum, candidații rămaşi participă la exerciții de echipă.
Iată ce spun o parte din candidați:
„Am avut de cărat un Baby Jimmy, niște bârne, pe o distanță foarte mare, incomode de cărat”.
„Aveam greutăți poate foarte mari și unul singur nu le putea duce, ceea ce a însemnat ca toți să punem umărul, toți să punem efortul, fiecare să contribuie și să îndeplinească sarcina”.
Selecția este organizată de Școala de Aplicație a Forțelor pentru Operații Speciale și se va încheia în decembrie. Până în august 2020, aspiranţii vor trece prin cursuri complexe de formare a luptătorilor.
„Urmărim recția lor la stres, cum reacționează, într-un mediu cât mai stresant, ținând cont că misiunile se desfășoară într-un teatru de operațiuni, ne interesează foarte mult recția la stres și cum sunt pregătiți, din acest punct de vedere”, spune instructor FOS.
„Practic, cursanții, începând cu data de 11 noiembrie, n-au mai avut niciun contact cu lumea exterioară, toate telefoanele au fost securizate, n-au mai avut voie să fumeze. Nu au avut voie să folosească niciun dispozitiv inteligent, de orientare în teren, GPS, ceasuri inteligente și așa mai departe”, spune col. Adrian Sileanu, locțiitor comandant SAFOS.
Școala de Aplicație a Forțelor pentru Operații Speciale a fost înființată în iunie 2018 și are sediul la Vlădeni, în judeţul Brașov.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News