Live

Video Povestea lui Anais, fetița care crede că mătușa este „mami”. Mătușă: „Săptămânal îmi trimit bani. Îmi trimit câte 100 de euro”

Data publicării:
Anais, o fetiță de 2 ani, este crescută de mătușa ei, pentru că părinții sunt plecați la muncă în străinătate Foto: captură video Digi24

În timp ce unii copii se bucură de vară alături de părinți, alții numără zilele până când cei dragi se întorc acasă. În România, 1 copil din 3 este crescut de bunici sau alte rude apropiate pentru că ambii părinți sunt plecați la muncă în străinatate. Specialiștii vorbesc despre traume ireparabile ale acestor copii.

Fetița scâncește și arată către ceva.

„Ce vrei? Nu este voie cu aia. Uite, mergem acum la magazin și o să îți cumpăr bomboane”, spune mătușa.

Anais, o fetiță de doar 2 ani, știe ce înseamnă dorul de mamă și de tată. Copila este crescută de mătușă pentru că părinții ei muncesc în străinătate ca să își construiască o casă.

Fetița o strigă „mami” pe mătusă.

„Salariile sunt de mizerie în țară. Foarte greu ne descurăm. Și noi aici la țară mai avem o roșie, o pasăre, un purcel... mai tăiem un cocoș, dar alfel nu ne putem descurca”, spune Nicoleta Tița, mătușa fetiței.

Nicoleta se ocupă zilnic de gospodărie și are grijă și de cei doi nepoți.

„Aici facem noi mâncare. Adunăm legume din curte, spălăm vasele... aici facem ciobică, mâncărică...” - arată femeia.

Chiar dacă părinții au grijă ca fetița să aibă tot ce are nevoie, lipsa lor nu poate fi acoperită.

„Săptămânal îmi trimit bani. Îmi trimit câte o sută de euro. Încercăm să ne descurcăm cu ce salariu are soțul, cu ce mă mai ajută fiica, cu ce mai trimite mama ei, cu alocațiile lor și încercăm așa să ne organizăm”, explică Nicoleta Tița.

Statisticile arată că aproape 10 milioane de români au plecat să muncească peste hotare pentru o perioadă mai mare sau mai mică.

„Sunt două motive pentru care pleacă. Un motiv este strict financiar. Merg pentru a avea un trai mai bun din punct de vedere al câștigului și al lucrurilor pe care și le permit și al doilea pentru calitatea vieții și respectul față de cetățean de care beneficiază în țara de destinație”, explică Romulus Oprică, sociolog.

Specialiștii spun că lipsa părinților îi afectează pe copii pe termen lung.

„Copiii pot să reacționeze extrem de diferit la aceste traume, mai ales în funcție de vârstă. Pot să se creeze anxietăți de separare cu tot felul de forme diferite. Sunt specifice fiecărui copil în parte. Unii pot să facă atacuri de panică, unii pot să dezvolte anumite frici”, atrage atenția Adina Radu, psiholog.

Mulți români sunt nevoiți să își lase copiii acasă și să caute un loc de muncă în străinătate pentru că salariile din țară nu sunt suficiente pentru a întreține o familie. În această situație sunt peste 75.000 de copii din țara noastră care au unul dintre părinți plecat la muncă în străinătate. Situația este și mai grea pentru cei peste 13.000 de micuți care sunt crescuți de bunici sau de alte rude apropiate pentru ca au ambii părinți plecați într-o altă țară.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Copiii români de la țară, victimele sărăciei. 250.000 dintre ei se culcă flămânzi seară de seară. „Am învățat că nu trebuie să renunț”

World Vision România lansează raportul anual  „Bunăstarea Copilului din Mediul Rural”

Scrisoarea unei adolescente de 15 ani pentru adulți: „Nu vreau să ne vedeți ca pe o amenințare, ci ca pe un pilon în viața voastră”

Avertismentul UNICEF de Ziua Mondială a Drepturilor Copiilor: Deciziile liderilor mondiali definesc lumea pe care copiii o vor moşteni

Partenerii noștri