Live

Video Povestea celor doi frați de 10 și 11 ani, crescuți la sat, care visează să ajungă „cineva”. În România, 1 din 5 copii renunță la școală

Data actualizării: Data publicării:

Un copil din cinci renunță la școală din cauza sărăciei, potrivit Salvați Copiii. Practic, educația obligatorie devine opțională și asta pentru că multe dintre familiile din România nu au bani să își trimită copiii la școală. De altfel, abandonul școlar în tara noastră este cel mai mare din Europa.

"Trebuie să învățați carte, fără carte nu faceți nimic. Oriunde în lume o să mergeți, cartea e la bază", le spune mama copiilor săi.

Ștefania Badurla are opt copii. Cinci dintre ei sunt la școală. Tatăl muncește cu ziua, dar banii sunt puțini. Mama a reușit să facă doar 8 clase. Așa că discuțiile despre cât de importanta e școala sunt nelipsite în familie.

"Au fost și momente grele, când vine începutul de an școlar sau când sunt sărbătorile, când trebuie să le iei haine, văd la copii că își iau fel si fel de haine. Educația nu ține de îmbrăcăminte, ține de ceea ce bagi în minte", spune Ștefania Badurla, mama copiilor.

Cel mai mic copil are trei luni, cel mai mare 14 ani.

"Cupele alea și diplomele alea de sus sunt ale mele, câștigate în ultimii 4 ani. Mie îmi place șahul că îmi pune mintea în funcțiune", spune Robert.

Robert e pasionat de sportul minții și e convins că școala îl va duce departe. Viorel, fratele lui, are și el un vis.

"Am strâns niște bani, m-a ajutat și tata, și mi-am luat un mânz. Îmi place foarte mult! Vreau să mă fac fermier, să am cât mai multe animale", spune, plin de optimism, Viorel.

"Dacă ai școală, poți face multe. Dacă nu, nu poți face nimic", concluzionează mama lor.

Un copil din 5 renunță la școală, în România, din cauza sărăciei, arată datele organizației Salvați Copiii.

"Să meargă la un liceu din afara satului, unde copilul s-a născut și a făcut în cel mai fericit caz cele 8 clase, atunci cu toată dorința și cu tot interesul copilului acest proces este aproape imposibil", recunoaște preotul Dan Damaschin, de la Asociația "Glasul Vieții".

"Lipsa de resurse materiale este cea care catalizează abandonul școlar. Pe de altă parte, abandonul școlar, faptul că nu finalizăm studiile, este cel care ne menține în sărăcie. Este un cerc vicios", explică Romeo Asiminei, sociolog UAIC.

Doi copii din 5 trăiesc în sărăcie, în România, iar diferența de performanță școlară dintre ei și ceilalți copii este printre cele mai mari din lume.

Reporter: Ligia Pricopi
Operator: Mihai Boaru

 

 

Editor : Izabela Zaharia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„România educată” cu toaleta săpată. Reportaj Digi24 într-o școală din Teleorman, unde autoritățile au uitat de promisiuni

Tânăr prins în flagrant în timp ce vindea droguri în fața unei școli din Timișoara. Ce au găsit polițiștii în mașina suspectului

Programul Sărbătorii Sfânta Parascheva 2024. Când începe pelerinajul de la Iași și care este programul complet al evenimentelor

24 de copii palestinieni, bolnavi sau răniți în raidurile israeliene din Gaza, vor fi tratați în spitale din România

Partenerii noștri