Live

Populația Chinei continuă să scadă. Care sunt cauzele care duc la situația dramatică din țara asiatică și care sunt soluțiile

Data publicării:
Scăderea natalității se suprapune problemei cauzate de îmbătrânirea populației. Sursa foto: Profimedia Images

Populația Chinei a scăzut pentru al doilea an consecutiv în 2023. Demografii estimează că datele din 17 ianuarie vor arăta că numărul de noi nașteri în 2023 va fi sub 9,56 milioane, cifra din 2022, deoarece problemele de lungă durată, cum ar fi inegalitatea de gen și costurile ridicate de îngrijire a copiilor, au rămas în mare parte neabordate. Rata natalității din China este în scădere din anul 2016, notează Reuters.

Șomajul în rândul tinerilor care a atins niveluri record, salariile scăzute ale funcționarilor publici și ale joburilor care în general erau mai bine plătite, criza din sectorul imobiliar, toate acestea contribuie la scăderea și mai mult a dorinței chinezilor de a face copii.

Aceste cauze se adaugă la îngrijorările că perspectivele de creștere ale celei de-a doua mari economii din lume sunt în scădere, din cauză că e mai puțină forță de muncă și scad consumatorii, în timp ce costurile cu îngrijirea persoanelor vârstnice și contribuțiile la fondurile de pensii pun mai multă presiune asupra guvernelor locale îndatorate.

Numărul deceselor a crescut brusc

„Redresarea economică mai lentă decât se aștepta și incertitudinea viitorului în China joacă un rol mai mare” în fertilitate decât orice efect pozitiv care vine din ridicarea restricțiilor legate de COVID, a declarat Xiujian Peng, cercetător senior la Centrul de Studii Politice de la Universitatea Victoria din Melbourne.

Demografii spun că decesele au crescut brusc, deoarece virusul COVID-19 a măturat populația de 1,41 miliarde de oameni a Chinei la începutul anului trecut, după ce Beijingul a eliminat în mod neașteptat restricțiile în decembrie 2022.

China a raportat Organizației Mondiale a Sănătății un total de 121.889 de decese cauzate de COVID, dintre care majoritatea ar fi avut loc după ce restricțiile au fost înlăturate. Organismul ONU a criticat Beijingul pentru subraportarea deceselor, pe care oficialii au negat-o în mod repetat.

Crematoriile aglomerate și presiunea asupra medicilor pentru a nu clasifica decesele ca fiind legate de COVID au alimentat suspiciunea cu privire la transparența datelor din China. În iulie anul trecut, provincia chineză Zhejiang, care găzduiește 5% din populația țării, a raportat o creștere de 70% a incinerărilor în ianuarie-martie anul trecut. Datele nu mai sunt publice acum.

Un studiu realizat de Fred Hutchinson Cancer Center din Seattle a estimat 1,87 milioane de decese, în exces față de ceea ce ar fi fost de așteptat în mod normal în ceea ce privește cauzele morților în rândul chinezilor cu vârsta peste 30 de ani, între decembrie 2022 și ianuarie 2023.

Raportarea datelor legate de populația Chinei este un eveniment politic

Demograful de la Universitatea din Michigan, Zhou Yun, a spus că datele de săptămâna viitoare ar putea subraporta scăderea populației pentru a ascunde amploarea impactului COVID și a proiecta o rază de speranță.

„Raportarea datelor despre populație în China este atât o problemă demografică, cât și un eveniment politic”, a spus ea.

Scăderea populației vine în timp ce China se confruntă cu provocarea unei populații care îmbătrânește rapid. Numărul persoanelor în vârstă de peste 60 de ani este de așteptat să crească de la aproximativ 280 de milioane în prezent la peste 400 de milioane până în 2035, mai mult decât are populația Statelor Unite.

Pe lângă veniturile scăzute și incertitudinea ridicată a locului de muncă, demografii dau vina pe discriminarea de gen și așteptările ca femeile să-și asume rolul de îngrijitor în familie ca factori care descurajează nașterile.

Xi Jinping cere femeilor să spună „povești bune cu tradiții de familie”

Președintele Xi Jinping a declarat anul trecut că femeile ar trebui să spună „povești bune cu tradiții de familie”, adăugând că este necesar să „participe în mod activ la o nouă cultură a căsătoriei și a nașterii”, pe care el a legat-o de dezvoltarea națională.

Autoritățile locale au anunțat diferite măsuri pentru a încuraja nașterea, inclusiv deduceri fiscale, concediu de maternitate mai lung și subvenții pentru locuință.

Un set de date care indică rate mai scăzute ale natalității în 2023 include scăderea ratei căsătoriilor din 2022, la cel mai scăzut nivel din anul 1979 încoace. Căsătoriile sunt văzute ca un indicator principal al nașterilor în China, unde majoritatea femeilor singure nu pot accesa beneficii pentru creșterea copiilor.

Se așteaptă ca numărul căsătoriilor să fie mai mare în 2023, informează presa de stat, pe măsură ce restricțiile COVID s-au eliminat, dar acest lucru nu ar fi suficient pentru a atenua preocupările pe termen lung cu privire la scăderea și îmbătrânirea populației Chinei, spun demografii.

Doar 8 milioane de noi nașteri

Rata fertilității din China a scăzut la un minim record de 1,09 în 2022 de la 1,3 în 2020, a informat presa de stat. Este printre cele mai scăzute din alte economii din Asia de Est.

Fuxian Yi, demograf la Universitatea din Wisconsin-Madison, se așteaptă la 8 milioane de noi nașteri, ceea ce, spune el, ar fi cel mai scăzut număr de la mijlocul secolului al XVIII-lea, când populația totală a Chinei era sub 200 de milioane de oameni.

Yi spune că acesta este efectul continuu al politicii privind copilul unic pe care China a implementat-o între anii 1980 și 2015, deoarece generațiile mai mici tind să aibă mai puțini copii. El a dat vina și pe factorii economici.

Peng de la Universitatea Victoria estimează la mai puțin de 9 milioane de nașteri, dar spune că o scădere sub 8 milioane este „un scenariu plauzibil”.

Un document politic din decembrie al Institutului de Cercetare a Populației Yuwa cere autorităților să inverseze „de urgență” declinul numărului de nou-născuți prin subvenții generoase oferite familiilor.

„Cea mai valoroasă investiție în China de astăzi sunt copiii”, se spune în document.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Ce este „arma magică” a lui Xi Jinping de care Occidentul se teme la fel de mult ca de arsenalul militar al Chinei

China va avea peste 1000 de focoase nucleare până în 2030. Ce date mai relevă un raport al Pentagonului despre armata Beijingului

Partenerii noștri