Live

Penitenciarul Jilava cumpără servicii de blocare a radiocomunicaţiilor, după ce a descoperit că unii deţinuţi foloseau telefoane mobile

Data publicării:
Penitenciarul Jilava. Inquam Photos / George Calin

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a anunțat pe SEAP o licitaţie pentru servicii de blocare şi întrerupere a radiocomunicaţiilor în perimetrul Penitenciarului Bucureşti Jilava, după ce autoritățile au descoperit că unii dintre deținuți foloseau telefoane mobile. Potrivit legii, pentru a comunica cu persoane din exteriorul penitenciarului, aceștia au voie să folosească doar telefoanele publice cu cartelă, pe care le accesează cu un card personalizat cu cod de bare.

Valoarea estimată a contractului este de 1.561.230 lei. Licitaţia se desfăşoară prin procedură competitivă cu negociere, iar criteriul de atribuire îl reprezintă preţul cel mai scăzut. Durata contractului este de 15 luni, iar termenul limită pentru primirea ofertelor este 19 ianuarie.

"Administraţia Naţională a Penitenciarelor intenţionează să achiziţioneze servicii pentru întreruperea şi blocarea radiocomunicaţiilor în sectorul de deţinere al Penitenciarului Bucureşti Jilava, în conformitate cu Legea nr. 374/2013 din 19 decembrie 2013 privind utilizarea sistemelor destinate blocării şi întreruperii radiocomunicaţiilor în perimetrele unităţilor din subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor", prevede anunţul.

În documentaţia ataşată se menţionează că, potrivit legii 254/2013, persoanele aflate în executarea pedepselor privative de libertate au dreptul să efectueze convorbiri telefonice de la telefoanele publice cu cartelă, instalate în penitenciare. În unităţile subordonate Administraţiei Penitenciarelor, persoanele private de libertate pot efectua convorbiri telefonice doar prin intermediul unui sistem electronic integrat de telefonie, folosind un card personalizat cu cod de bare. În plus, actul normativ prevede că anumite categorii de deţinuţi pot beneficia de comunicări online cu membrii familiei sau alte persoane.

"Deşi cadrul legislativ şi măsurile de implementare asigură un tratament adecvat pentru păstrarea legăturilor cu aparţinătorii, ANP a constatat că persoanele private de libertate utilizează dispozitive de comunicare la distanţă, în special telefoane mobile, aspect ce vine în contradicţie cu prevederile legale", prevede documentul.

Sistemele destinate blocării şi întreruperii radiocomunicaţiilor vor fi instalate astfel încât să blocheze orice tip de comunicaţie radio în secţiile de deţinere ale penitenciarului.

Sistemele vor trebui să blocheze serviciile de voce, SMS, MMS şi date. Serviciul ofertat nu reţine informaţii cu privire la identificarea unui abonat sau utilizator (număr de telefon, localizare). Serviciile vor fi asigurate în aşa fel încât să nu perturbe activitatea curentă din penitenciar. 

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA încep să desfășoare bruiaje de tip Meadowlands împotriva sateliților din Rusia și China 

Bruiaj GPS extrem de activ în zona litoralului românesc. 90% din semnalele false GPS provin din Crimeea (raport). Ce spune Grindeanu

A fost emisă autorizaţia de construire pentru lărgirea Centurii Bucureşti între Domneşti şi DN5. Când încep lucrările

Kremlinul a cumpărat anul acesta de patru ori mai multe telefoane iPhone decât anul trecut

Partenerii noștri