Live

O lecție de viață

Data actualizării: Data publicării:

Primim o lecție de viață de Cluj-Napoca. Autorul este tânărul în scaun cu rotile devenit celebru după ce o poză cu el ridicat pe braţe de prietenii săi, la un concert, a devenit virală pe Internet. Imobilizat de cinci ani, Cătălin Mariş nu s-a resemnat şi a încercat să-i ajute pe cei care au aceleaşi probleme ca şi el. Este pasionat de sport, aşa că a organizat primul curs de tenis de câmp destinat persoanelor cu dizabilităţi motorii.

Fristos Szilard este unul dintre participanții la curs. Are 22 de ani. De cinci ani e ţintuit într-un scaun cu rotile, din pricina unui accident rutier. Abia acum a descoperit că nu trebuie să renunţe la pasiunea pentru tenis.

„Chestie foarte faină, eu aşa zic, şi îmi place că au venit italienii să ne arate cum trebuie să ne jucăm şi vreau să încerc şi altă dată”, spune tânărul.

Cel care îl antrenează este un fost tenismen profesionist, și el imobilizat într-un scaun cu rotile.

„În Italia, acest sport este faimos, nu există nicio problemă, foarte mulţi oameni joacă în Italia. Iar acum, prietenul meu, Cătălin, a vrut să facă acest lucru şi în România şi i-am spus că îl voi ajuta. Sunt fericit, pentru că şi aici există interes pentru acest lucru”, spune instructorul de tenis Paolo Mazzacani.

Cătălin Mariș este protagonistul celebrei fotografii de la Electric Castle. La festival, prietenii lui l-au ridicat, cu tot cu scaunul cu rotile, pentru a vedea mai bine concertul trupei Prodigy şi atunci a emoţionat o ţară întreagă. De cinci ani nu mai poate merge, după un teribil accident de motocicletă. Încearcă însă să-i ajute pe cei ca el. Aşa i-a venit ideea acestui curs de tenis, la care s-au înscris până acum 20 de oameni. Au la dispoziţie inclusiv scaune speciale pentru practicarea tenisului, aduse din Italia.

„Sportul, în general, te ajută să treci mai uşor peste limite, cu siguranţă asta vrem să promovăm, în afară de faptul că e sănătos şi bine pentru tine, găseşti un motiv să ieşi din casă şi de a face ceva util şi făcând sport cu siguranţă şi mentalitatea ta se va schimba în sensul în care vrem să faci mai mult tot timpul”, spune Cătălin Mariș.

„Îi greu la început ca orice, dar la un moment dat, intră senzația de competiție, intră jocul, un pic de fluiditate și îi joacă, nu are cum să nu-ți placă”, spune o participantă.

Cătălin Mariş are şi alte proiecte. Vrea să determine autorităţile să transforme spaţiile publice astfel încât acestea să fie accesibile şi persoanelor cu dizabilităţi.

Tânărul este de profesie geolog și a făcut facultatea la Cluj-Napoca, iar acum locuiește și lucrează în sudul Italiei.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Accident între o ambulanţă, un autobuz şi un autoturism, în Cluj-Napoca. Două persoane au fost rănite

Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele sociale: „E inclusă și statuia, cu cal cu tot”

Incendiu în Cluj-Napoca: 80 de persoane s-au autoevacuat din mai multe locuințe improvizate

Floarea-soarelui tolerantă la secetă, creată de studenți și cercetători la USAMV Cluj-Napoca

Partenerii noștri