Numărul șoferilor prinși drogați s-a dublat în ultimul an. O fostă consumatoare povestește starea unui drogat la volan
Date alarmante de la Poliţie. Numărul şoferilor care se urcă drogaţi la volan s-a dublat în ultimul an. Iar specialiştii spun că riscul ca ei să producă un accident este foarte mare. Cu simţurile afectate de substanţe, ei nu mai pot distinge culorile de la semafor şi pot uşor să atingă viteze astronomice. Şoferii prinşi drogaţi la volan riscă pedeapsa cu închisoare de până la 5 ani.
Mașini cu nas roșu, coarne și luminițe. Amenzi pentru șoferii ale căror decorațiuni îi pun pe alții în pericol
Țepe pe internet cu anvelope de iarnă. Cum vă puteți feri de ofertele-capcană
Șoferii care conduc agresiv pot fi reclamați online începând de astăzi
Șoferul elvețian autointitulat „nepotul lui Dracula” a fost arestat preventiv
Razii ale polițiștilor printre șoferii din Ilfov
Un polițist sare din mașină și lovește cu pumnii și picioarele un șofer
Momentul în care mai mulți șoferi ridică bariera cu mâna și traversează calea ferată
Un tânăr din Iași a luat Bacalaureatul cu 9,38, din închisoare
Explicațiile ministrului Sănătății despre testele antidrog
Fostă consumatoare: Am condus şi fiind drogată, deci vă spun sincer. Mă lua somnul la semafor. Mă claxonau oamenii să plec de pe loc, credeţi-mă.
Este mărturia unei foste consumatoare de stupefiante. Specialiştii antidrog spun că şoferii care se droghează şi apoi conduc, sunt un pericol uriaş. Substanţele interzise le afectează cât simţul vizual cât şi pe cel auditiv.
Bogdan Gheorghe, medic, Agenţia Naţională Antidrog: Aceste simţuri sunt afectate la doze foarte mici, chiar la un prim consum al drogului respectiv. Nu mai poți distinge foarte bine culorile de la semafor, poți trece pe culoarea roșie, ți se pare că mergi pe o viteză prea mică şi apeşi acceleraţia până la viteze foarte mari care pot produce anumite dezastre.
Nu de puţine ori s-a descoperit că şoferii care au provocat accidente grave de circulaţie au consumat înainte droguri. Este si suspiciunea în cazul morții creatorului Răzvan Ciobanu. Primele analize arată că acesta ar fi luat substanțe interzise înainte de a pleca cu mașina. De altfel, datele Poliţiei Rutiere arată că numărul şoferilor drogaţi este în creştere. În primele trei luni din anul acesta, poliţiştii au întocmit deja mai multe dosare penale faţă de tot anul 2017 pentru consum de droguri la volan.
Reporter: Obişnuiţi să vă urcaţi drogat la volan?
Șofer: Nu am consumat!
Reporter: Păi, din moment ce testele au arătat...
Șofer: Nu a funcţionat testul cum trebuie!
Poliţist: În momentul de faţă aţi săvârşit infracţiunea de conducere a unui autovehicul sub influenţa substanţelor psihoactive.
Georgian Drăgan, purtător de cuvânt Poliţia Română: În primele trei luni ale acestui an au fost întocmite 162 de dosare penale pe numele unor şoferi care au condus maşinile pe durmurile publcie în timp ce se aflau sub influenţa substanţelor psihoactive.
Iar anul trecut peste 330 de şoferi au avut probleme penale după ce au fost prinşi drogaţi la volan. Majoritatea consumaseră cocaină, ecstasy sau canabis. Autorităţile recunosc că nu toate tipurile de substanțe pot fi depistate de aparatele anti-drog.
Bogdan Gheorghe, medic, Agenţia Naţională Antidrog: Nu există teste în momentul de faţă care să depisteze consumul de substanţe noi cu proprietăţi psihoactive, celebrele etnobotanice. Poliţiştii de la Rutieră, în baza cursurilor de formare date de agenţi pot identifica anumite semne de consum care îi pot determina să conducă persoana aflată la volan la Institutul de Medicină Legală în vederea realizării unor analize mai aprofundate.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News